YAZ MEVSİMİNDE ALERJİK ASTIM TETİKLENEBİLİR

Yaz sıcağı astımı tetikleyebilir; serin kalın, filtrelerinizi temiz tutun, sağlığınızı koruyun.

Tarih: 05.06.2025 15:35 Güncelleme: 05.06.2025 15:35
YAZ MEVSİMİNDE ALERJİK ASTIM TETİKLENEBİLİR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Yaz mevsiminin gelmesiyle açık hava aktiviteleri ve tatil planları artarken, alerjik astım hastaları için riskli bir dönemin başladığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Ocak, "Yüksek sıcaklık ve nem, astımlı bireylerde hava yolunu daraltarak solunumu zorlaştırabilir. Bu yüzden güneşli saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınılmalı, bol sıvı tüketilmelidir. Klimaların filtre temizliği düzenli yapılmazsa, bakteri ve mantarların üremesi kolaylaşır. Bu da hem alerjik reaksiyonlara hem de astım krizlerine yol açabilir" dedi.

VM Medical Park Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Ocak, yaz aylarında sık görülen alerjik astım hakkında açıklamalarda bulundu. Yaz mevsiminin gelmesiyle açık hava aktiviteleri ve tatil planları artarken, alerjik astım hastaları için riskli bir dönem de başlıyor. Uzm. Dr. İbrahim Ocak, özellikle polen, klima ve ani ısı değişimlerinin astımı tetikleyebileceğine dikkat çekti.

"Polenler astım ataklarını artırıyor"

İlkbahardan yaza geçiş döneminde havadaki polen yoğunluğunun arttığını söyleyen Uzm. Dr. Ocak, "Özellikle ot, çayır ve ağaç polenleri alerjik astımı olan bireylerde solunum sıkıntısı, öksürük ve nefes darlığı gibi şikâyetleri artırabilir. Sabah erken saatlerde dışarı çıkmak riskli olabilir. Polene maruziyeti artacağı için bu saatlerde mümkünse evde kalınması gerekir. Dışarı çıkılacaksa maske kullanılması önemlidir" dedi.

"Klimalar ve ani ısı değişimleri tehlikeli olabilir"

Yazın vazgeçilmezi haline gelen klimaların da dikkatli kullanılması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Ocak, "Klimaların filtre temizliği düzenli yapılmazsa bakteri ve mantarların üremesi kolaylaşır. Bu da hem alerjik reaksiyonlara hem de astım krizlerine yol açabilir. Ayrıca, dış ortam ile iç ortam arasındaki ani sıcaklık farkı, solunum yollarında tahrişe neden olabilir" dedi.

"Güneşin etkisi göz ardı edilmemeli"

Güneşe uzun süreli maruz kalmanın da dolaylı yoldan nefes darlığına sebep olabileceğini belirten Uzm. Dr. İbrahim Ocak, "Yüksek sıcaklık ve nem, astımlı bireylerde hava yolunu daraltarak solunumu zorlaştırabilir. Bu yüzden güneşli saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınılmalı, bol sıvı tüketilmelidir" uyarısında bulundu.

"Korunmak mümkün"

Yaz aylarında astım krizlerini önlemek için alınabilecek bazı basit önlemler olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Ocak, "Polen yoğunluğunun arttığı günlerde pencereleri kapalı tutmak, açık havada spor yapmaktan kaçınmak, evde klima kullanılıyorsa filtre bakımını ihmal etmemek, düzenli doktor kontrolünü aksatmamak ve ilaçların her zaman ulaşılabilir bir yerde olması oldukça önemli" dedi.

 

 

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Kaymakam Bektaş’tan Çamardı İlçe Devlet Hastanesine Ziyaret

Türkçenin Zarafeti Bu Kursta Öğretiliyor

Niğde Belediyespor ile Kırşehir 2-2 Berabere Kaldı

Niğde Belediyespor’dan Ara Transferde Üç Takviye

Niğde’ye 3 yeni uzman hekim atandı

Niğde’de Öğrencilerden Yerli Teknoloji Şöleni: “TEKNOTÜRK” Sergisi Açıldı

Çamardı’nın İlk Kadın Jandarma Komutanı Göreve Başladı

Niğde’de Kaza Yapan Aracın Sürücüsü Kayboldu

Niğde Süt Üreticileri Birliği’ne 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi

Başkan Doygun, Bölge Müdürü Baykendi’yi Ağırladı

MİLLETVEKİLİ UZKURT "TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Çiftlik’ten Okul Sporlarında Büyük Gurur

Niğde’de Okul Sektör İş Birliği Masaya Yatırıldı

Niğde’de 15 Dakikalık Park İhlallerine Zabıta’dan Sıkı Takip

Niğde’de 15 Hükümlü Devlet Desteğiyle İş Hayatına Atıldı

Bor’da Geri Manevra Faciası: 62 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Aşçılık Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Niğde’den Gazze’ye Destek: “Tek Yürek” Kermesi

Niğde Belediyesi'nden Genç Çiftlere Müjde

Niğde’de “Zamanın ve Zarafetin İzinde” Sergisi Açıldı

Vali Çelik, Mağdur Aileyi Ziyaret Etti

AK Parti Niğde İl Teşkilatı Yeni Yönetimini Açıkladı

Niğde’de Apartmanda Doğalgaz Patlaması

Halı Saha Gerilimi Büyüdü: İki Belde Ayağa Kalktı

Niğde Belediyesi Spor’dan Bilal Güven PFDK’ya Sevk Edildi

Altunhisar’da Modern Üretim Hamlesi: İlçenin İlk Mantar Serası Açıldı

TBMM’de Bütçe Mesaisi Başladı

Niğde’de Narkotik Operasyonları: 11 Şüpheli Yakalandı, 4’ü Tutuklandı

Nesli Tükenme Tehlikesindeki Çizgili Sırtlan Niğde’de Görüntülendi

Niğde’de Aşağı Kayabaşı ve Sarıköprü Mahallelerinde Su Kesintisi

Yükleniyor

  • Cumartesi 4.8 ° / -4.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 5.6 ° / -3.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 4.3 ° / -5.4 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8