Uzmanlar, özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşları ve doğa aktivitelerini sevenleri kene ısırıklarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyarıyor. Keneler, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor.
Bu nedenle vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor.
KENELERE KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER
Ormanlık ve çalılık alanlarda uzun kollu ve bacaklı giysiler tercih edin. Pantolon paçalarını çorapların içine sokarak kenelerin cilde ulaşmasını zorlaştırın. Açık renkli kıyafetler giyerek keneleri daha kolay fark edebilirsiniz.
Cildinize ve kıyafetlerinize DEET içeren kene kovucu spreyler uygulayın. Doğa yürüyüşü veya piknik sonrası vücudunuzu ve kıyafetlerinizi dikkatlice kontrol edin. Özellikle koltuk altı, kasık, saç dipleri ve kulak arkası gibi bölgeleri inceleyin.
KENE YAPIŞIRSA NE YAPMALI?
Panik yapmadan, keneyi ezmeden ve ağzını koparmadan çıkarın. Cımbız yardımıyla deriye en yakın noktadan yavaşça ve düz bir şekilde çekerek çıkarın.
Kene ısırması sonrası ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrıları veya vücutta morluklar gibi belirtiler yaşarsanız, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Unutmayın, erken teşhis ve tedavi KKKA gibi kene kaynaklı hastalıkların olumsuz sonuçlarını önlemede hayati önem taşır.
Niğde'nin güzel yaz aylarının tadını çıkarırken sağlığınızı korumak için bu önlemleri ihmal etmeyin!