YAZ AYLARINDA ÇOCUKLARDA EPİLEPSİ NÖBETLERİNE DİKKAT

Epilepsinin çocukluk döneminde en sık karşılaşılan nörolojik rahatsızlıklar arasında yer aldığını belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Afshin Dezhakam, yaz aylarında nöbet sıklığında belirgin bir artış gözlemlendiğini ifade etti.

Tarih: 17.07.2025 19:02 Güncelleme: 17.07.2025 19:02
YAZ AYLARINDA ÇOCUKLARDA EPİLEPSİ NÖBETLERİNE DİKKAT
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, epilepsili çocukların yaz mevsiminde karşılaşabileceği riskleri ve alınması gereken önlemleri anlattı.

Medicana International İstanbul Hastanesi Çocuk Nörolojisi Uzmanı Dr. Afshin Dezhakam, "Yüksek sıcaklıklar, özellikle yüzde 60 üzerindeki nemle birleştiğinde vücutta terleme yoluyla belirgin sıvı ve mineral kaybına yol açar. Terleme yoluyla vücut tarafından kaybedilen sıvı, epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçların metabolizma sürecini hızlandırabilir. Bu da ilacın kandaki terapötik düzeyinin altına düşmesine, dolayısıyla nöbet kontrolünün bozulmasına yol açabilir" dedi. Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Yaz tatili sırasında uyku düzeninin bozulması, epilepsi nöbetlerinin tetiklenmesinde etkili bir faktör olarak öne çıkar. Günde sadece 1-2 saat daha az uyumak bile çocuklarda nöronal hassasiyeti artırarak nöbetleri tetikleyebilir. Ekran başında (TV, tablet, telefon gibi) uzun süre vakit geçirmek, uyarıcı seviyesini yükselterek uykuya dalmayı zorlaştırır ve fotosensitif epilepsiye sahip çocuklarda doğrudan nöbetlerin tetiklenmesine yol açabilir" şeklinde konuştu.

Terleme epilepsi ilacının gücünü düşürebilir

Yaz döneminde acil servislere epileptik nöbet nedeniyle başvuru sayısında artış gözlenmekte olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Bu da daha önce fark edilmemiş epilepsilerin tanı almasına imkan tanır. Yazın başvuru artışını sadece sıcaklıkla değil, aynı zamanda rutinlerin bozulmasıyla da ilişkilendiriyoruz. Ailelerin tatil sürecinde nöbetleri daha yakından gözlemleme şansı oluyor. Tanı konulmuş çocuklarda ise ilacın düzenli kullanımı büyük önem taşır. Aşırı sıcak günlerde çocuk daha çok terliyorsa, hekim kontrolünde doz ayarlaması gerekebilir" dedi.

Günde en az 9 saat uyunmalı

Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Gündüz 12.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı, açık renkli ve pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Günde kilogram başına en az 50 ml sıvı alımı hedeflenmelidir (Örneğin 20 kg bir çocuk için en az 1 litre). İlaçlar serin ortamda saklanmalı, rutin saatinde alınması sağlanmalı, tatil nedeniyle saat kaymalarına izin verilmemelidir. Uyku, mutlaka yaşa uygun sürede ve düzenli olmalı; 6-12 yaş çocuklar için günde en az 9 saat uyku önerilmektedir" şeklinde konuştu.

Ailelerin rolü hayati önem taşıyor

Nöbet anında yapılacaklar kadar yapılmaması gerekenlerin de önemli olduğunu belirten Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Aileler hâlâ soğan koklatma, su dökme, çocuğun ağzını açmaya çalışma gibi yanlış uygulamalara başvurabiliyor. Bu tür müdahaleler çocuğa zarar verebilir. Doğru yaklaşım; çocuğu yan yatırmak, başını yana çevirerek hava yolunu açık tutmak ve nöbetin süresini takip etmektir. 5 dakikayı aşan nöbetlerde mutlaka 112 aranmalı ve hastaneye başvurulmalıdır" dedi.

İlaçların doz planlaması ve yapılacaklar önceden belirlenmeli

Epilepsi tanısı alan çocukların, kontrollü şekilde sosyal hayata ve eğitime katılabileceğine değinen Uzm. Dr. Afshin Dezhakam, "Yalnız başına yüzme, yüksek riskli sporlar (boks, dövüş sporları, trambolin) önerilmez. Denizde veya havuzda mutlaka erişkin gözetiminde olunmalıdır. Lunapark gibi aşırı uyarıcı ortamlarda nöbet riski artabilir, bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Çocukların güvenle tatil yapabilmesi için planlama öncesi mutlaka nöroloji uzmanıyla görüşülmeli, ilaçların taşınması, doz saatleri ve acil durumda yapılacaklar önceden planlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Niğde’de Su Tarifesi Yeniden Belirlendi: 2026’da Fiyatlar Artıyor

Niğde’de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam: Yeni Tarife Belli Oldu

Yeniden Refah Partisi Niğde’de Büyüyor

Büro Memur-Sen’den Ek Ödeme Tepkisi: “Ayrımcılığa Son Verilsin”

Niğde’de 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlandı

Niğde’ye Modern Emniyet Amirlikleri: Çiftlik ve Ulukışla Hizmete Açıldı

Evde Eğitim Gören Öğrenci Mehmet Terzi’ye Ziyaret

Niğde Belediyesi’nden Öğrencilere Ücretsiz Sınav Maratonu Desteği

Niğde OSB’ye Prestijli “Yeşil OSB Belgesi” Takdim Edildi

NESOB Yönetiminden TŞOF Genel Başkan Vekili Muharrem Karabacak’a Ziyaret

Niğde’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi

İL GENEL MECLİSİNDE FETRET DÖNEMİ SONA ERİYOR !

Kantin Esnafından “Eşit Denetim” Çağrısı

AK Parti Niğde Merkez İlçe Başkanlığına Fuat Bozdağ Atandı

TIR Şoförlerinin Sorunları TESK’e Taşındı

Niğde Ağız ve Diş Hastanesi Açılış İçin Gün Sayıyor

Altunhisar’da “Anadolu Mirası” Operasyonu: 42 Tarihi Eser Ele Geçirildi

Yangın Sonrası Ameliyathaneler Yeni Bölümde Hizmete Açıldı

Niğde Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Rekor Destek

Niğde’de Otomobil, Görevli Trafik Polisine Çarptı

Niğde’de Darp Edilen Genç, 13 Günlük Yaşam Mücadelesini Kaybetti

Erhan Adem, CHP Kurultayı’nda Yeniden PM Üyeliğine Seçildi

Niğde’de Deniz Okçu’nun Vefatı Üzüntü Yarattı

Niğde’de Metruk Binada Ölü Bulunan Gencin Kimliği Belli Oldu

Birlikte Yaşa Birlikte Geliş Projesi Gençleri Mersin’de Buluşturdu

Uzkurt’tan Manas Üniversitesi’ne İş Birliğini Güçlendiren Ziyaret

CHP’Lİ HULUSİ ÖZEN’DEN KURULTAY SONRASI BİRLİK VE DEĞİŞİM VURGUSU

NİĞDE BELEDİYESPOR ÜZÜCÜ BİR MAĞLUBİYET ALDI

ŞEHİT BOZKURT VE ŞEHİT ERGÜVEN’İN İSİMLERİ YENİ EĞİTİM ALANLARINDA YAŞATILIYOR

ÇAMARDI İLÇE JANDARMA KOMUTANI OSMAN DENİZ’E HÜZÜNLÜ VEDA

Yükleniyor

  • Perşembe 10.5 ° / 2.8 ° Güneşli
  • Cuma 12.2 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 10.9 ° / 1 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8