YARGITAY'DAN DİKKAT ÇEKEN BALKON KARARI: APARTMANDA OTURANLARI İLGİLENDİRİYOR

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından verilen önemli bir karar, cam balkon uygulamalarının hukuki durumunu netleştirerek, kat maliklerinin izni olmadan yapılan değişikliklerin "kaçak yapı" sayılacağına hükmetti.

Tarih: 20.07.2025 13:14 Güncelleme: 20.07.2025 13:14
YARGITAY
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Son yıllarda apartman sakinlerinin yaşam alanlarını genişletmek amacıyla balkonlarını camla kapatma talepleri artış göstermiştir. Bu uygulamalar, estetik ve pratik açıdan avantajlar sağlasa da, komşular arasında anlaşmazlıkların yaşanmasına sebep olabiliyor. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından verilen önemli bir karar, cam balkon uygulamalarının hukuki durumunu netleştirerek, kat maliklerinin izni olmadan yapılan değişikliklerin "kaçak yapı" sayılacağına hükmetti.

Balkonlar, binaların dış cephesine taşan ve genellikle ortak kullanım alanı olarak kabul edilen bölümler arasında yer alıyor.

Bu nedenle, balkonlarda yapılacak her türlü değişiklik, diğer iç mekan tadilatlarından farklı olarak belirli izinlere tabidir. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, apartmanlarda yapılacak dış cephe değişiklikleri için tüm kat maliklerinin en az %80’inin (beşte dördü) yazılı onayı gerekmektedir. 

Aksi takdirde, yapılan müdahale "kaçak yapı" statüsüne girer ve yasal yaptırımlarla karşılaşılabilir.

CAM BALKON UYGULMASI MAHKEMEYE TAŞINDI 

Yargıtay’ın kararına konu olan davada, bir apartman sakini, başka bir kat malikinin balkonunu projeye aykırı şekilde camla kapattığını ve bu değişikliğin düzeltilmesini talep etti. 

İlk derece mahkemesi ise, balkonun daireye dahil edilmesinin ruhsata tabi olmadığı ve benzer uygulamaların diğer dairelerde de yapıldığı gerekçesiyle davayı reddetti. Ancak Yargıtay, yerel mahkemenin kararını bozarak önemli bir hukuki değerlendirme yaptı.

YARGITAY'DAN AÇIK UYARI: CAM BALKON DEĞİŞİKLİĞİ YAPILAMAZ 

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, cam balkon uygulamasının yapısal bir değişiklik yarattığı ve bina bütünlüğünü etkilediği gerekçesiyle, bu tür müdahalelerin diğer kat maliklerinin izni olmadan gerçekleştirilemeyeceğini belirtti. Mahkeme, PVC veya cam malzeme kullanılarak yapılan balkon kapatma işlemlerinin, ruhsata tabi olmamış olsa bile, “sabit eser” niteliği taşıdığına dikkat çekti. Bu tür yapılar, izinsiz yapılamaz ve mutlaka gerekli izinler alınmalıdır.

CAM BALKON YAPTIRMAK İSTEYENLER DİKKAT ETMELİ 

Yargıtay’ın verdiği bu karar, cam balkon uygulamaları yapmak isteyen apartman sakinleri için önemli bir uyarı niteliğindedir. Balkon gibi ortak alanlarda yapılacak her türlü değişiklik, yalnızca hukuki zemine oturtularak gerçekleştirilmelidir. Bunun için, diğer kat maliklerinin en az %80’inin yazılı izni alınmalıdır. Aksi takdirde, yapılan işlem kaçak yapı sayılacak ve bu durumda, müdahalenin eski haline getirilmesi gerekebilir.

KAT MALİKLERİNİN HAKLARI VE SORUMLULUKLARI 

Kat mülkiyeti sisteminde, apartman sakinlerinin ortak alanlarda yapacakları değişiklikler, sadece kendilerini değil, tüm bina sakinlerini ilgilendirir.

Bu nedenle, her tür tadilat veya yapısal değişiklik öncesinde komşularla iletişime geçmek ve gerekli izinleri almak, hem hukuki açıdan hem de komşuluk ilişkileri açısından önemlidir. Kat maliklerinin ortak alanlarda yapacakları her türlü değişiklik, sadece bina estetiğini değil, yapının güvenliğini de etkileyebilir. Bu sebeple, Yargıtay’ın verdiği karar, tüm apartman sakinlerinin bilinçli bir şekilde hareket etmelerini sağlayacak önemli bir hukuki zemin oluşturmuştur.

Sonuç olarak, cam balkon yaptırmak isteyenlerin, sadece estetik kaygılarla değil, aynı zamanda yasal gereklilikleri yerine getirerek hareket etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, bu tür müdahaleler yasal sorunlar doğurabilir ve zamanla binadaki diğer sakinlerle anlaşmazlıklara yol açabilir.

 

Haber Kaynak : SEVİNÇ KAPKIN
Yorum

Niğde Çiftlik’te Uyuşturucu ve Silah Operasyonu

Niğde’de Uyuşturucu ve Kumarla Mücadele İçin Kritik Toplantı

Bolat: “Türkiye çevresindeki savaşlara rağmen büyümeyi sürdürdü”

Niğde’de Şehit Kabirlerine Ziyaret

Niğde Mezarlıkları Bayrama Hazır

Niğde’de Gümrükleme Dönemi Başlıyor

Niğde’de Elektrikli Otobüsler Ücretsiz Hizmete Giriyor

Murtazalılar Sahurda Buluştu

Niğde’de içleri ısıtan iftar

Niğde’de İstiklal Marşı’nın 105. Yılı Anıldı

Altunhisar’da Bahar Temizliği Başladı

Bakan Bolat Niğde’de Temaslarda Bulundu

Niğde’de Peygamber Efendimizin Doğumunun 1500. Yılı Anıldı

Başkan Yeşil’den Öğrencilere Ahilik Dersi

“Münasebetsiz” Niğdeli Sanatseverlerle Buluştu

NİĞDE’DE SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ BAŞLADI

Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor

Yıldıztepe’de Üreticiye 15 Angus Düve Desteği

Niğde’de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Niğde’ye geliyor

Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Dönemi Başladı

Niğde’de APP Plaka Değişimi Sürüyor

Niğde’de Yüksek Riskli Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi

Niğde’nin Gururu Ahmet Eskalen, Para Yüzmede Türkiye’yi Temsil Edecek

Niğde’de Okul Servislerine Sıkı Denetim

NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Desteği

Sedat Çağlar’dan 9. Kitap: “Mübadelenin İki Tarafı”

Kızıltan’dan Sürücülere Plaka Uyarısı

İnan: Türkiye Güçlü Liderlikle Yoluna Devam Ediyor

Ulukışla’lı Emir Güngör Okul Sporlarında Büyük Başarı Elde Etti

Yükleniyor

loading
  • Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 3.6 ° / 1.6 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazartesi 8.1 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14