UZMANINDAN UYARI: "UYKU APNESİ ANİ ÖLÜMLERE YOL AÇABİLİR"

Uzman Doktor Asaf Baygül, "Uyku apnesi tedavi edilmezse tansiyon ilaçlarına yanıt vermeyen dirençli hipertansiyonlara, kalp hastalıklarına, diyabet, inme ve ani ölümlere sebep olabilir" dedi.

Tarih: 19.07.2025 17:16 Güncelleme: 19.07.2025 17:16
UZMANINDAN UYARI:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Pek çok hastanın hayatını olumsuz etkileyen uyku apnesi, uyurken üst solunum yolunun tıkanması ve nefesin ara ara kesilmesine sebep oluyor. Genellikle 50 yaş üstü erkek hastalarda görülen bu hastalık, tedavi edilmezse ani ölümlere de yol açıyor.

Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisini sürdüren Erdal Karaca, 15 senedir solunum cihazıyla uyuyor. Eşinin kendisine çok fazla horladığını ve hastaneye gitmesi gerektiğini söyledikten sonra hastalığını öğrenen Erdal Karaca, "Hastanede bir gün kaldım, sessiz bir ortamda. Her tarafıma bir şeyler bağladılar. Onunla yattım. Doktorum bende uyku apnesi olduğunu söyledi. Bana cihaz yazdılar. O cihazla rahatladım. O cihazı kullanmadan önce uyuduğum zaman kendimi boğulurmuş gibi hissediyordum. Sonra bu makineyi aldıktan ve kullandıktan sonra hiç böyle bir şikayetim kalmadı. Gayet rahat uyuyorum" diye konuştu.
“Eşim başımda bekliyordu bir şey olacak diye”

Hastalığını 17 sene önce öğrendiğini aktaran Karaca, cihaz kullanmadan önce her gece eşinin kendisini kontrol ettiğini ve nefesini saydığını belirtti. Karaca, cihazdan sonra rahatladıklarını dile getirerek, "Ben cihazı kullanana kadar eşim başımda bekliyordu bir şey olacak diye. Ben cihazı kullandıktan sonra eşim de rahat etti. Ben de rahat ettim. Bir sıkıntımız yok çok şükür" ifadelerini kullandı.
Uzm. Dr. Asaf Baygül ise, hastanın başka yerde uyku apnesi tanısı aldığını ve yıllık kontrollerine geldiğini anlatarak, "Hastamız cihazını günlük düzenli kullanmakta ve şikayetlerinin belirgin olarak azalmış olarak görüyoruz" diye konuştu.

“En önemli 3 belirtisi var”

Uyku apnesinin belirtilerinden bahseden Baygül, "En önemli üç belirtisi var. Bunlar arasında en önemlisi horlama. Bu basit bir horlama gibi değil. Yan odadan bile duyulabilecek düzeyde bir horlama. İkinci olarak en önemli belirtisi apne dediğimiz uykuda solunumun belli bir süre durması ve tekrardan nefes alma. Gece boyunca bu belli alırlıklarla devam edebilir ve bunu daha çok hastanın yanında yatan kişi fark ediyor ve hastaya söylüyor. Üçüncü olarak en önemli belirtisi ise gündüz uyuklamalar. Bu uyuklamalar televizyon seyrederken olabilir, kitap okurken, toplantıda olabilir. En önemlisi de araç başında, trafikte araç kullanırken olabilir" şeklinde konuştu.
Uyku apnesi 50 yaş üstü erkek hastalarda daha sık görülüyor

Uyku apnesinin genellikle 50 yaşından sonra erkek hastalarda daha sık görüldüğünü anlatan Baygül, "Boyun kalınlığı fazla olan, kilolu hastalarımızda, sigara, alkol gibi zararlı maddeleri kullananlarda daha fazla görmekteyiz" dedi.

Hastalara tanı koymadan önce uyku ünitesinde bir gece kaldıklarını belirten Baygül, "Burada hastalığımızın ağırlığı var. Kimisinde bu hafif olabiliyor, kimisinde orta düzey, kimisinde ağır düzey olabiliyor. Hafif olanları biz genellikle takip ediyoruz. Ağız içi aparatlar var, dili önde tutan araçlar var. Bunları veriyoruz daha çok. Ama orta ve ağır düzeyde uyku apnesi olan hastalardan mutlaka CBAP dediğimiz solunum cihazını vererek hastalarımızın gece bu şekilde daha rahat, daha konforlu bir şekilde uyumalarını öneriyoruz" açıklamasında bulundu.

“Uyku apnesi tedavi edilmezse ölüme yol açabilir”

Baygül, uyku apnesinin tedavi edilmediği durumlarda birçok olumsuzluk yaşanabileceğini aktararak şunları kaydetti:

"Uyku apnesi tedavi edilmezse tansiyon ilaçlarına yanıt vermeyen dirençli hipertansiyonlarına, kalp hastalıklarına, diyabet, inme ve ani ölümlere sebep olabilir. Bazen hasta, yatağında ani olarak bulunabiliyor ölmüş bir şekilde. Bunların çoğunun altında bu uyku apne hastalığı yatıyor ve en önemlisi, en korktuğumuz trafikte özellikle uzun yol şoförlerinde uykuya dalınca trafik kazalarına sebep olup büyük bir yıkıma sebep olabilmekte."

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Niğde’de Su Tarifesi Yeniden Belirlendi: 2026’da Fiyatlar Artıyor

Niğde’de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam: Yeni Tarife Belli Oldu

Yeniden Refah Partisi Niğde’de Büyüyor

Büro Memur-Sen’den Ek Ödeme Tepkisi: “Ayrımcılığa Son Verilsin”

Niğde’de 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlandı

Niğde’ye Modern Emniyet Amirlikleri: Çiftlik ve Ulukışla Hizmete Açıldı

Evde Eğitim Gören Öğrenci Mehmet Terzi’ye Ziyaret

Niğde Belediyesi’nden Öğrencilere Ücretsiz Sınav Maratonu Desteği

Niğde OSB’ye Prestijli “Yeşil OSB Belgesi” Takdim Edildi

NESOB Yönetiminden TŞOF Genel Başkan Vekili Muharrem Karabacak’a Ziyaret

Niğde’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi

İL GENEL MECLİSİNDE FETRET DÖNEMİ SONA ERİYOR !

Kantin Esnafından “Eşit Denetim” Çağrısı

AK Parti Niğde Merkez İlçe Başkanlığına Fuat Bozdağ Atandı

TIR Şoförlerinin Sorunları TESK’e Taşındı

Niğde Ağız ve Diş Hastanesi Açılış İçin Gün Sayıyor

Altunhisar’da “Anadolu Mirası” Operasyonu: 42 Tarihi Eser Ele Geçirildi

Yangın Sonrası Ameliyathaneler Yeni Bölümde Hizmete Açıldı

Niğde Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Rekor Destek

Niğde’de Otomobil, Görevli Trafik Polisine Çarptı

Niğde’de Darp Edilen Genç, 13 Günlük Yaşam Mücadelesini Kaybetti

Erhan Adem, CHP Kurultayı’nda Yeniden PM Üyeliğine Seçildi

Niğde’de Deniz Okçu’nun Vefatı Üzüntü Yarattı

Niğde’de Metruk Binada Ölü Bulunan Gencin Kimliği Belli Oldu

Birlikte Yaşa Birlikte Geliş Projesi Gençleri Mersin’de Buluşturdu

Uzkurt’tan Manas Üniversitesi’ne İş Birliğini Güçlendiren Ziyaret

CHP’Lİ HULUSİ ÖZEN’DEN KURULTAY SONRASI BİRLİK VE DEĞİŞİM VURGUSU

NİĞDE BELEDİYESPOR ÜZÜCÜ BİR MAĞLUBİYET ALDI

ŞEHİT BOZKURT VE ŞEHİT ERGÜVEN’İN İSİMLERİ YENİ EĞİTİM ALANLARINDA YAŞATILIYOR

ÇAMARDI İLÇE JANDARMA KOMUTANI OSMAN DENİZ’E HÜZÜNLÜ VEDA

Yükleniyor

  • Cuma 12.2 ° / 1.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 10.9 ° / 1 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 14 10 1 3 20 33
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 14 6 1 7 7 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8