UZMANINDAN 'DELİ DANA' UYARISI
Bolu'da geçtiğimiz ay 'deli dana' hastalığı teşhisi konulan kadının tedavisi sürerken, 20 yıllık veteriner hekim Ayhan Güneş hastalıka ilgili önemli uyarılarda bulundu.
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Deli dananın genellikle insanlara sakatattan bulaştığını belirten Güneş, semptomlar ortaya çıktığında "iş işten geçmiş olduğunu" ve hastalığın tedavisinin mümkün olmadığını söyledi. Güneş, "İnsanda 6-12 ay içerisinde ölüm görülür" diyerek, kaçak kesim etlerden uzak durulması ve etlerin iyi pişirilmesi konusunda uyardı.
Edinilen bilgiye göre, Z.A. isimli kadın, boğaz ağrısı, mide bulantısı ve baş dönmesi şikayetiyle İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdu. Hastadan alınan örnekler İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Beyin ve Nörodejeneratif Hastalıklar Araştırma Laboratuvarı'na gönderildi. Burada yapılan testlerde Z.A.'nın beyin dokusunda 'deli dana' hastalığı tespit edildi. Z.A.'nın İzzet Baysal Devlet Hastanesi Palyatif ünitesinde izole alanda tedavisi devam ediyor.
"Yavaş seyirli, ilerleyici, nörolojik bir hastalıktır"
20 yıllık veteriner hekim Ayhan Güneş, İHA'ya deli dana hastalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Deli dana hastalığının hayvanlarda oluş biçimini anlatan Ayhan Güneş, "Ergin sığırların santral sinir sisteminde etkili olan yavaş seyirli, ilerleyici, nörolojik bir hastalıktır. Daha çok bu hastalık, virüslerle ve bakterilerle bulaşmaz. Prion adı verilen protein moleküllerinin bazı vücut dokularında birikmesiyle oluşur. Bu moleküller beyin ve santral sinir sitemlerine yerleşir. Daha çok hayvanlar da etkilidir" dedi.
Güneş, hastalığa yakalanmış bir hayvanda kaslarda istemsiz hareketler, gerginlik, stres durumları ve aniden düşme gibi belirtiler görülebileceğini söyleyerek, "Genelde hayvanların durum ve şeklinden anlarız. Hayvanların kaslarındaki istemsiz hareketleri açığa çıkar. Hayvanlarda oluşan gerginlik ve stres durumları ortaya çıkar. Aniden düşme semptomları belirir" diye konuştu.
"Hayvan sakatatlarının direkt tüketilmesiyle bu hastalık bulaşabilir"
Hastalığın insanlara bulaşma yollarına değinen Güneş, şöyle konuştu:
"İnsanların, enfekte hayvan etlerini yemesi, kontamine yemlerle direkt temasta bulunması, hayvan sakatatlarının direkt tüketilmesiyle bu hastalık bulaşabilir. Hastalığı olan hayvanın sakatatı tüketilmemeli. Yüksek ateşte kavrulursa bu bulaşma daha aza inebilir."
"İnsanlar et tüketiminde dikkatli olmalılar"
Vatandaşlara uyarılarda bulunan Güneş, "O vakadan yola çıkarak, Bolu'daki hayvanlarda veya Türkiye'deki hayvanlarda deli dana hastalığı da olduğu söylenemez. Vatandaşın hastalığında kesin bir sonuç var mıdır? Onu da bilemeyeceğim. Özellikle insanlar et tüketiminde dikkatli olmalılar. Kaçak kesim yapılan yerlerden et almamalılar. Özellikle mezbahanelerde kesilen hayvanların etlerini tüketmeliler. Hiç bilmiyorsak eti iyi pişirmek lazım" şeklinde konuştu.
"İnsanda 6-12 ay içerisinde ölüm görülür"
Deli dana hastalığının tedavisinin mümkün olmadığını da dile getiren veteriner hekim Ayhan Güneş, sözlerini şöyle tammaladı:
"Hayvanların tedavisi de mümkün değil, kesiliyor veya o an ani bir şekilde ölüyor. Özellikle insanda deli dana hastalığı tespit edilemiyor, semptomlar görülmeden. Ancak semptomları görülmeye başladığı zaman titreme, kaslarda istemsiz hareketler gibi belirtilerden sonra iş işten geçmiş oluyor. İnsanda 6-12 ay içerisinde ölüm görülür."
Niğde'de çevreci ulaşım dönemi başladı
Niğde Esnafına TAPDK Uyarısı: 31 Mart Son Gün
Bayram Öncesi Araç Bakımı Hayati Önemde
NİĞDEF’ten 160 Yetim Çocuğa İftar Programı
Bayram Tedbirleri Görüşüldü
Sağlık Çalışanları Masa Tenisiyle Stresi Attı
Bülent Şen: “Vatandaş Mağdur Ediliyor”
BBP Niğde İl Başkanı Karataş’tan Milli Marş Tepkisi
Niğde’de Gençler İslam İlmihali Bilgilerini Yarıştıracak
Niğdeli Kardiyoloğa “Yılın Doktoru” Ödülü
Niğde Çiftlik’te Uyuşturucu ve Silah Operasyonu
Niğde’de Uyuşturucu ve Kumarla Mücadele İçin Kritik Toplantı
Bolat: “Türkiye çevresindeki savaşlara rağmen büyümeyi sürdürdü”
Niğde’de Şehit Kabirlerine Ziyaret
Niğde Mezarlıkları Bayrama Hazır
Niğde’de Gümrükleme Dönemi Başlıyor
Niğde’de Elektrikli Otobüsler Ücretsiz Hizmete Giriyor
Murtazalılar Sahurda Buluştu
Niğde’de içleri ısıtan iftar
Niğde’de İstiklal Marşı’nın 105. Yılı Anıldı
Altunhisar’da Bahar Temizliği Başladı
Bakan Bolat Niğde’de Temaslarda Bulundu
Niğde’de Peygamber Efendimizin Doğumunun 1500. Yılı Anıldı
Başkan Yeşil’den Öğrencilere Ahilik Dersi
“Münasebetsiz” Niğdeli Sanatseverlerle Buluştu
NİĞDE’DE SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ BAŞLADI
Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor
Yıldıztepe’de Üreticiye 15 Angus Düve Desteği
Niğde’de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Niğde’ye geliyor
Yükleniyor
- Salı 11.6 ° / -0.1 ° Güneşli
- Çarşamba 13.5 ° / 0.7 ° Güneşli
- Perşembe 10 ° / 4.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

