UZMANI UYARDI: "ÇOCUKLUK ÇAĞINDA YAPILAN KALP MUAYENESİ HAYAT KURTARABİLİR"

Doğuştan gelen bir kalp rahatsızlığı, halı sahada ölüme götürüyor

Tarih: 28.03.2025 12:32 Güncelleme: 28.03.2025 12:29
UZMANI UYARDI:
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

 

Sivas Medicana Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Dr. İsmail Erdoğu, doğuştan gelen birtakım rahatsızlıkların 10-20 yaş aralığındaki bireylerde ölüme dahi neden olabileceğini söyleyerek, dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

Türkiye'de kalp ve damar hastalıkları, ölümlerin başlıca nedenleri arasında yer almaya devam ediyor. Son zamanlarda yapılan halı saha maçlarında, kalp krizi sonucu ölüm oranları artış gösteriyor. Küçük yaşlarda kalp muayenesi ise son derece önemli oluyor. Genç yaşlarda artan kalp krizi vakalarının çocuk yaşta fark edilmemiş hastalıklardan olabileceğini belirten Sivas Medicana Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Uzm. Dr. İsmail Erdoğu, "Belki de dışarıdan çok sağlıklı gördüğümüz bir çocuğun görünmeyen bir kalp rahatsızlığı var ve biz bunu bilmiyoruzdur, bu ancak kalp muayenelerinde ortaya çıkar" şeklinde konuştu.

"Ani ölümlerle karşılaşabiliyoruz"

Kalp krizi vakalarının çocuk yaşlarda daha fazla arttığını belirten Uzman Dr. İsmail Erdoğu, "Bizler toplumumuzun bütün bireylerini taramış ve bakmış değiliz. Ortaokul veya lise çağındaki çocuklarımızın spor yaparken veya beklenmedik bir anda ani ölümleriyle karşılaşabiliyoruz. Bunun en önemli sebebi dışarıdan çok sağlıklı görünen bir çocuğun kalp hastalığına sahip olup olmadığını bilmiyoruz.

 

Beklide o çok sağlıklı gördüğümüz çocuğun kalbinde bir delik var veya belki de kalp kapağında ciddi bir darlığı olabilir. Toplumun ve özellikle de çocukların bir spora başlamadan kalp muayenesinden geçmesini tavsiye ediyorum.

 

Yarışmalı bir spor yapmadan önce çocukların kalbine mutlaka bakmak lazım, bu durum ancak kalp muayyenlerinde ortaya çıkar. Doğuştan gelen birtakım rahatsızlıklar 10-20 yaş aralığındaki bireylerde ölüme dahi neden olabilir. Ani kalp ölümleri ani damar tıkanıklarıyla veya kalp kriziyle olmayabilir.

 

Birçok insanda ve özellikle de genç yaşlarda yaşanan ani ölümlerde damar tıkanmasından başka kalp ile ilgili başka sorunlara da neden olabilir. Kalp kapağı hastalıkları, kalp kası rahatsızlıkları ve kalpte büyümler gibi nedenler de bu tarz hastalıkları veya ölümlü sonuçları doğurabilir" diye konuştu.

"Futbol bizim vazgeçilmezimizdir"

Halı sahada futbol oynamayı sevdiklerini ifade eden Üniversite Öğrencisi Mehmet Kurtboğan, "Halı sahada futbol oynamak bizim vazgeçilmezimiz. Hemen hemen her gün arkadaşlar ile iftardan sonra maç yapıyoruz. Halı sahada ölüm oranları arttı ancak futbol bizim vazgeçilmezimiz" dedi.

 

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Niğde’de Peygamber Efendimizin Doğumunun 1500. Yılı Anıldı

Başkan Yeşil’den Öğrencilere Ahilik Dersi

“Münasebetsiz” Niğdeli Sanatseverlerle Buluştu

NİĞDE’DE SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ BAŞLADI

Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor

Yıldıztepe’de Üreticiye 15 Angus Düve Desteği

Niğde’de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Niğde’ye geliyor

Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Dönemi Başladı

Niğde’de APP Plaka Değişimi Sürüyor

Niğde’de Yüksek Riskli Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi

Niğde’nin Gururu Ahmet Eskalen, Para Yüzmede Türkiye’yi Temsil Edecek

Niğde’de Okul Servislerine Sıkı Denetim

NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Desteği

Sedat Çağlar’dan 9. Kitap: “Mübadelenin İki Tarafı”

Kızıltan’dan Sürücülere Plaka Uyarısı

İnan: Türkiye Güçlü Liderlikle Yoluna Devam Ediyor

Ulukışla’lı Emir Güngör Okul Sporlarında Büyük Başarı Elde Etti

Milli Kayakçı Ebru Tuncer’den Niğde’ye Çifte Gurur

Aladağlar’da Kaçak Avcılığa Ağır Ceza

Niğde Halk Eğitimi Merkezi Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Arenada

Niğde’de Kadınlara Ücretsiz Hukuki Destek Dönemi Başladı

Altunhisar’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği

Köksal Kılıç: NESOB Başkanlığı İçin Yola Çıktı

Başkan Özdemir’den Çat Kapı Ziyaret

Okul Sporları Güreş Heyecanı Sona Erdi

Deprem Haftası’nda AFAD Gönüllülük Eğitimi

Altunhisar’da Yeni Su Kuyusu Devrede

Niğde’de Acil Servis Kapasitesi Güçlendi

Bozköy İmam Hatip Ortaokulu’nda Kur’an-ı Kerim Sınıfı Açıldı

Yükleniyor

loading
  • Perşembe 8.5 ° / -2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14