2. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nda Ödüller Sahiplerini Buldu
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin ev sahipliğinde, Bakü Avrasya Üniversitesi ve Kazak Milli Kızlar Pedagoji Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen 2. Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı, düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. TÜBİTAK 1503 Proje Pazarları Destekleme Programı kapsamında NÖHÜ Araştırma Dekanlığı koordinasyonunda gerçekleşen etkinlikte, öğrenci, akademisyen ve girişimcilerin projeleri kıyasıya yarıştı.
İki gün süren etkinlikte Türkiye, Kazakistan ve Azerbaycan’dan altı farklı üniversiteden toplam 61 proje sergilendi. Projeler, alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. 46 öğrenci, 11 akademisyen ve 4 girişimcinin yer aldığı yarışmada her kategoride dereceye giren projeler ödüllendirildi.
Kazanan Projeler Açıklandı
Öğrenci kategorisinde birincilik ödülünü, “SnapFind – Akıllı Telefon Galerilerindeki Fotoğraf ve Video İçeriklerini Anında Bul!” projesiyle Hilal Düz aldı. İkinciliğe “Gilaburu Posası ile Zenginleştirilmiş Tahıl Barı Üretimi” projesiyle Arife Nur Kanber ve Betül Oskaybaş Emlek, üçüncülüğe ise “Küçükbaş Hayvanlarda Dijital Refah ve Erken Teşhis İçin Yapay Zekâ Destekli Giyilebilir Biyosensör Sistemi” projesiyle Beyza Yılmaz layık görüldü.
Girişimci kategorisinde birincilik, “Sorting on Conveyor Belt” projesiyle Hakan Aktaş’ın oldu. “Artırılmış Gerçeklik Tabanlı Kapalı Alan Yönlendirme ve Sanal Kimlik Kartı Sistemi” projesiyle ikinci olan ekip Ahmet Şakir Dokuz, Alper Ecemiş, Emir Çelik, Esat Dündar ve Yeşim Dokuz’dan oluştu. Üçüncülük ise “The Grinding Aid Effect on Ultra-Fine Grinding Performance and Surface Modification of Calcium Oxide (CaO)” projesiyle Ali Arsal, Ezgi Biçer ve Öner Yusuf Toraman’ın oldu.
Akademisyen kategorisinde birincilik ödülünü, “Akıllı Buzdolabı Modülü Geliştirilmesi” projesiyle Emre Yavuzer kazandı. İkinci Cem Baltacıoğlu, üçüncülüğü ise Damezhan Sadykova ve Abduali Aizhan Kayratkyzy elde etti.
Özel Ödüller Dikkat Çekti
Etkinlikte birçok özel ödül de verildi. “MediLink” ve “Tılturan” projeleri jüri özel ödülüne, “Protein Shifting Cihazı ile Glutensiz Makarna Üretimi” projesi gelecek vadeden proje ödülüne layık görüldü. En iyi sunum ödülü “Glutensiz Ekşi Mayalı Banana Bread” projesine verilirken, sosyal sorumluluk ödülü Kazak dili eğitimi üzerine hazırlanan projeye gitti. Gıda teknolojileri, bilgi teknolojileri, tarım teknolojileri ve toplumsal katkı özel ödülleri de sahiplerini buldu.
Rektör Uslu: “Projeler Geleceğe Işık Tutuyor”
Ödül töreninde konuşan NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, etkinliğin Uluslararası Türk Dünyası Araştırmaları Sempozyumu ile eş zamanlı gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yarışmaya katılan projelerin yenilikçi ve vizyoner nitelikte olduğunu vurgulayan Uslu, tüm katılımcılara teşekkür ederek, dereceye girenleri tebrik etti.
Rektör Uslu ayrıca, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen BAP Koordinatörü Prof. Dr. Öner Yusuf Toraman ve Teknoloji Transfer Ofisi Birim Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Rıfat Battaloğlu’na teşekkür etti.