Özellikle korsan taşımacılık, belgesiz faaliyet ve yolcu güvenliğini ihlal eden taşıma şirketleri için cezalar 250 bin TL’ye kadar çıkıyor. Kanun değişikliğiyle birlikte Karayolları Taşıma Kanunu’nda köklü revizyonlar yapıldı.
250 BİN TL CEZA HANGİ DURUMLARDA UYGULANACAK?
Yeni düzenlemeye göre, en yüksek ceza kalemlerinden biri, başka bir taşımacının faaliyetini engelleyenlere uygulanacak. Bu kişilere 25 bin TL’den başlayarak 250 bin TL’ye kadar idari para cezası kesilebilecek. Aynı şekilde, yetki belgesi almadan taşımacılık yapanlara, taşımacılığı sabote edenlere, lisanssız acentelere de ağır cezalar geliyor.
YETKİ BELGESİ OLMADAN TAŞIMAYA CEZA YAĞACAK
Yeni kanunla birlikte yetki belgesi olmadan taşımacılık yapan birey ve firmalar için 17 bin TL ile 170 bin TL arasında para cezası kesilecek. Yetki belgesi bulunan ancak belge kapsamı dışında faaliyet gösterenler de aynı ceza aralığına tabi olacak. Ayrıca araçlarını belgeye kaydettirmeden çalıştıranlar, tehlikeli madde taşıyan ancak gerekli izinleri almayanlar, 85 bin TL’ye kadar cezayla karşı karşıya kalacak.
BİLETSİZ YOLCU TAŞIYANLARA BÜYÜK CEZA
Biletsiz ya da sözleşmesiz yolcu taşıyanlar, 8.500 TL ile 85 bin TL arasında para cezasına çarptırılacak. Yolcu güvenliğini ihlal eden taşıyıcılara ve gerekli önlemleri almayan yolculara da 5 bin TL ile 50 bin TL arasında ceza uygulanacak.
YABANCI PLAKALI ARAÇLARA DA SERT YAPTIRIMLAR GELİYOR
Türkiye sınırları içinde yetkisiz taşıma yapan yabancı plakalı araçlar, 5 bin TL'den 500 bin TL’ye kadar varan cezalarla karşılaşacak. Özellikle uluslararası taşıma protokollerine uymayan sürücüler, ağır yaptırımların hedefinde olacak.
YOLCU GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAYANA 170 BİN TL
Yolcuların sağlıklı, rahat ve güvenli yolculuk yapmasına yönelik gerekli tedbirleri almayan taşımacılara 17 bin TL'den 170 bin TL'ye kadar para cezası verilecek. Aynı şekilde, taahhüt ettiği yere yolcuyu götürmeyen, mesleki yeterlilik belgesi bulunmadan çalışan şoförler ve onlara göz yuman işletmeciler, ciddi para cezalarıyla karşı karşıya kalacak.
TERMİNAL DIŞINDA YOLCU ALANLARA DA CEZA VAR
Yolcu taşıyan araçların, terminal ve ara durak dışında yolcu indirip bindirmesi halinde 5 bin TL’den 50 bin TL’ye kadar ceza uygulanacak. Ücret ve zaman tarifesine uymayan taşımacılara ise 85 bin TL’ye kadar idari para cezası geliyor.
3 AY İÇİNDE TEKRAR CEZA KESİLMEYECEK, AMA...
Bir diğer dikkat çeken detay ise şu: Aynı kabahatten dolayı, ceza alan işletmeciye 3 ay geçmeden ikinci kez ceza kesilemeyecek. Ancak aynı takvim yılı içinde kabahatin üçüncü ve daha fazla tekrarı durumunda ceza bir kat artırılacak.
PETROL PİYASASINDA DA YENİ DÖNEM
Petrol Piyasası Kanunu’nda yapılan değişiklikle, vergi usulsüzlüğü tespit edilen tesislere yeni lisans verilmemesi kararı getirildi. Bu tesislerin yeniden faaliyet izni alıp alamayacakları her 3 ayda bir Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından değerlendirilecek.