"SİGARA, GEBELİK ŞANSINI YÜZDE 40 AZALTIYOR"

Hamilelik döneminden en az 3 ay öncesinde sigaranın bırakılması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı kritik açıklamalarda bulundu.

Tarih: 07.11.2025 18:33 Güncelleme: 07.11.2025 18:33
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hamilelik döneminden en az 3 ay öncesinde sigaranın bırakılması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, "Araştırmalar, sigaranın gebe kalmayı yüzde 40 azalttığını gösteriyor" dedi.
Liv Hospital Samsun Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, gebelikte sigara içmenin bilinen en zararlı etkisinin anne karnında bebeğin gelişme geriliğine sebep olması ve düşük doğum ağırlıklı bebekler doğması olduğunu söyledi.

"Erken doğum riskini artırıyor"
Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, "Hamilelik döneminde sigara içmek erken doğum riskini arttırır. Gebelikte düşük tehlikesi, dış gebelik ihtimali daha yüksek olur. Erken su gelişi, plasentanın erken ayrılması (ablasyo plasenta) riski de belirgin olarak artmış olur. Gebelik sırasında açıklanamayan anormal kanamalara sebep olabilir. Ayrıca perinatal (anne karnında veya doğum sonrası yeni doğan döneminde) bebek ölümlerine sebep olabilir" şeklinde konuştu.

"Ani bebek ölümüne yol açabilir"
Gebelik sırasında sigara içmenin en ciddi probleminin ani bebek ölümüne yol açması olduğunu dile getiren Dr. Kayalarlı, bunun dışında sigara içen annelerin bebeklerinin akciğerlerinin daha az geliştiğini, ileri aşamada ise astım ve akciğer sorunları yaşama risklerinin daha fazla olduğunu söyledi.

"Çocukluk döneminde obezite riskinde artış bulundu"
Sigaranın bebeklerin beynini de olumsuz etkilediğini; öğrenme zorluğu, düşük zekâ, davranış bozuklukları gibi etkilere neden olabildiğinin altını çizen Dr. Sarı, "Ayrıca yakın zamanda yapılmış çalışmalarda sigara içen annelerin bebeklerinde çocukluk döneminde obezite riskinde artış bulunmuştur. Yani, gebelikte sigara içimi bebeklerde tüm yaşamı boyunca zarar verecek etkilere sebep olmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Pasif içiciler zararlı etkilere daha fazla maruz kalıyor"
Sigaranın gebelik planı yaptıktan en az 3 ay önce sigaranın bırakılması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seher Sarı Kayalarlı, şunları söyledi:
"Araştırmalar sigaranın gebe kalmayı yüzde 40 oranında azalttığını belirlemiştir. Sigaranın erkek kısırlığına sebep olması, embriyo kalitesini düşürmesi gibi olumsuz etkileri de bulunmaktadır. Pasif içicilikte de bu zararlar kişilere etki etmektedir. Hatta pasif sigara içicilik sigara içen bir kişiden daha çok zarar vermektedir. Sigara içen kişi, sigara dumanını filtre ederek almaktayken, pasif içiciler sigaradan çıkan dumanı filtre edilmeden soludukları için zararlı etkilere daha fazla maruz kalmış olurlar. Bu yüzden, gebe kadınlar sigara içmeseler de, pasif içiciliğe maruz kaldıklarında bundan daha fazla etkilenmektedir."

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Hulus Özen, İstanbul’da Güllücelilerle İftar Sofrasında Buluştu

Satrançta Gençler İl Birincileri Belli Oldu

Niğde’de Budama Kursu Başlıyor

Hüdavend Hatun Lisesi’nde Deprem Tatbikatı Gerçekleştirildi

İstanbul’da Niğdeliler Büyük İftar Sofrasında Buluştu

Uzkurt’tan Çamardı ve Çiftlik’e Saha Ziyareti

Niğde OSB’de Sürdürülebilir Su Yönetimi İncelemesi

Ömer Kaan Ulusoy Türkiye İkincisi

Sanayi ve Protokol Niğde’de İftar Sofrasında Buluştu

Özen’den Karalar’a Destek Ziyareti

Altunhisar’da “Maarifin Kalbinde Ramazan” Programı Düzenlendi

Niğde’de SGK Borçlarına Yeni Düzenlemeler Esnafa Tanıtıldı

Küçükler Satranç İl Birinciliği Tamamlandı

Üniversite ve Halk Eğitimi Merkezinden İşaret Dili Hamlesi

Vali Akmeşe’den Altunhisar’da Esnaf ve Kurum ziyareti

Bor OSB’de Yatırım ve İstihdam Atağı

Büyükgümüş: “Siyaset, Geleceği İnşa Etme Mücadelesidir”

Niğde Halk Eğitim’den Giyim Kursuna Destek Ziyareti

Niğde’de Toprak Koruma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Niğde’de Dostluk ve Ramazan Sofrası

Niğde’de Gönüller İftar Sofrasında Birleşti

Kampüs İftarında IBAN Dolandırıcılığı Uyarısı

NİĞDEF’ten Bakan Gürlek’e Anlamlı Hediye

Sağlıkta Kaliteyi Artıracak Protokol İmzalandı

Niğde’de Düzensiz Göçle Mücadele Toplantısı Yapıldı

Niğde’de Sporun Yol Haritası Belirlendi

Gönül Sofraları Nar Mahallesi’nde Kuruldu

Vali Akmeşe Emniyet Teşkilatını Ziyaret Etti

Çiftlik’te Kayak Kursu Devam Ediyor

Bor Kütüphanesi’nden Özel Öğrencilere Renkli Etkinlik

Yükleniyor

  • Salı 6.2 ° / -5.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 2.8 ° / -2.2 ° Orta kuvvetli veya yoğun ve sağnak şeklinde kar
  • Perşembe 7 ° / -2.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13