SAĞLIK ALANINDA PEK ÇOK BAŞLIKTA YENİ DÜZENLEMEYE GİDİLİYOR

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulan yasa değişikliği teklifi ile sağlıkta yeni bir dönemin kapıları aralanacak.

Tarih: 24.06.2025 18:12 Güncelleme: 24.06.2025 18:12
SAĞLIK ALANINDA PEK ÇOK BAŞLIKTA YENİ DÜZENLEMEYE GİDİLİYOR
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sağlık Bakanlığı, TBMM’ye sunulan yasa değişikliği teklifiyle sağlık alanında pek çok başlıkta yeni düzenlemeye gidildiğini açıkladı. Değişiklik teklifi ile organ bağışından ilaç tedarik zincirine, tıbbi cihazlardan aldatıcı reklamlara, özel sağlık kuruluşlarından hekimlerin özlük haklarına kadar birçok alanda önemli değişikliklere imza atılıyor.

Organ bağışında ‘dijital başvuru’ dönemi başlıyor

TBMM’ye sunulan teklif ile organ bağışı sürecini kolaylaştıran, bağışçının iradesini esas alan ve organ bağışını teşvik eden bir düzenleme getiriliyor. Bu düzenlemeyle organ bağışçısı olmak daha kolay hale gelecek. Meclis gündemine gelen teklifin, böbrek nakli bekleyen 25 bin, karaciğer nakli bekleyen 2 bin 500 ve kalp nakli bekleyen 1.500’den fazla hastaya umut olması bekleniyor.

E-Devlet’ten tek tıkla bağış mümkün olacak

Yeni düzenlemeyle birlikte vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kolayca organ bağışçısı olabilecek ve dijital ortamda işlemlerini hızlıca gerçekleştirebilecek. Bağışçılar, organ bağışı yaptıklarını hangi yakınları ile paylaşmak istediklerine de kendileri karar verecek.

Bağışçının iradesi esas alınacak, Organ bağışlayanların yakınlarına öncelik tanınacak

Vatandaş, hayattayken organ bağışına karar vermişse, öldükten sonra da bu iradesi geçerli sayılacak. Bu sayede, bağışçının iradesi korunacak, organ bekleyen vatandaşların umudu artacak. Organı nakledilen bağışçının birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaç duymaları halinde öncelik hakkı tanınacak.

Tıbbi işlemlerde elektronik onay sistemine geçilecek

Meclis gündemine getirilen yeni düzenleme ile tıbbi işlem ve uygulamalar için hasta ve yakınlarının onayı, elektronik ortamda da alınabilecek. Bu sayede daha pratik bir onay süreci işletilirken özellikle acil vakalarda ve uzaktan sağlık hizmet sunumunda hastalara ve sağlık personeline kolaylık sağlanacak.

İlacın üretiminden kullanımına kadar tüm süreçlere dijital takip sistemi geliyor

Her ilaç, üretim veya ithalat aşamasından hasta tedavisinde kullanımına kadar Takip Sistemi ile izlenebilecek. İlaç tedarik zinciri sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın kontrolü güçlendirilecek. Aynı Takip Sistemi ile (üretici/ithalatçı, ecza deposu, eczane, hastane, geri ödeme kurumu) ruhsatlı ilaçların stok kontrolleri ile üretim ve dağıtım planlaması takip edilecek. İlaca erişimde kesintiye mahal verilmeyecek. Düzenlemelere aykırı hareket edenlere ise yeni yaptırımlar uygulanacak.

Tıbbi cihaz denetimlerinde yeni dönem

Tıbbi cihazlara dair yapılan düzenleme ile piyasada yalnızca standartlara uygun ürünler yer alacak; aksi yönde faaliyet yürütenlere uygulanan idari para cezaları ağırlaştırılacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, özel sağlık kuruluşlarının tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleriyle ilgili daha titiz bir izleme süreci devreye alınıyor. Hasta vatandaşın iyileşme umudunu yanıltıcı-aldatıcı tanıtım ve reklam yoluyla suiistimal etmek ve bu sayede ticari kazanç elde etmek isteyenlere geçit verilmeyecek.

Yeni düzenleme kapsamında, kenevirden elde edilen ilaç, özel tıbbi amaçlı gıdalar ve kişisel bakım ürünlerinin üretimi ve satışı sıkı kurallara bağlı olacak. Tıbbi kenevirden elde edilen ürünlerin ruhsatlandırma ve takip işlemleri yalnızca Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek. Bu ürünler sadece eczanelerde reçete karşılığı sunulabilecek. Sürdürülebilir ve kontrollü üretim modeli ile ‘sağlıkta yerli üretim’ ve ‘küresel açılım’ eş zamanlı olarak desteklenecek.

Hekimlerin özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışma esasları yeniden düzenleniyor

Yeni düzenleme ile özel hastane kadrosunda çalışan hekimlerin iki sağlık kuruluşunda hizmet sunabilmesi mümkün olacak. Özel hastanede çalışan hekimlerin kazançları, kıdem tazminatları ile emeklilik kazanımlarına yansıyacak. Ayrıca açıklamada, 1 Haziran 2026 tarihine kadar uyum sürecinin tamamlanacağı da belirtildi.

‘Nükleer Tıp Teknikerliği’ ve ‘Diş Protez Teknisyenliği’ sağlık meslekleri arasında yer alacak ve istihdamın önü açılacak. ‘Ebe Yardımcılığı’ ve ‘Hemşire Yardımcılığı’ unvanları ise ‘Sağlık Bakım Teknisyeni’ adı altında birleştirilecek.

Optisyenlerin meslek örgütleri aktif hale getiriliyor

Meclis gündemine sunulan yeni düzenleme ile optisyenlerin meslek örgütü Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin faaliyetlerini yürütebilmelerine imkan sağlanacak.

 

 

Haber Kaynak : İHA
Yorum

MİNİBÜS OTOMOBİLE ARKADAN ÇARPTI: 3 YARALI

ERDOĞAN ÖZEGEN'İN ACI GÜNÜ !

KULAK ZARI YIRTIĞI CİDDİYE ALINMALI

"ENERJİ İÇECEKLERİ, RİTİM BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUP KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR"

KOLON KANSERİ VAKALARINDA ARTIŞ: ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

ACUN ILICALI: "TRANSFER YASAĞI CEZASININ DEĞİŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"

15 TEMMUZ 2016; MİLLETİMİZİN DEMOKRASİYE VE MİLLÎ İRADEYE NASIL SAHİP ÇIKTIĞINI TÜM DÜNYAYA GÖSTERDİĞİ BİR TARİHTİR

TÜRKİYE SATRANÇ BİRİNCİ LİGİ’NDE İLK HAMLELER YAPILDI

BAKAN AŞKIN BAK, 5. VATAN KOŞUSU'NA KATILDI

GALATASARAY GECESİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

TRAFİK KAZASINDA 4 KİŞİ YARALANDI

YÖK BAŞKANI ÖZVAR'DAN ÖĞRENCİLERE KRİTİK UYARI

İLAÇ VE BİLİMSEL İNOVASYONA GÜÇLÜ DOKUNUŞ

TÜRKİYE’DE HER 4 GENÇTEN BİRİ NE OKUYOR NE DE ÇALIŞIYOR

NİĞDE’DE BİNLER 15 TEMMUZ İÇİN YÜRÜDÜ

ALKOLLÜ VE EHLİYETSİZ SÜRÜCÜ TAKLA ATTI: 2 YARALI

SPOR CAMİASINDAN 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ MESAJLARI

GAZZE'DE CAN KAYBI 58 BİN 479’A YÜKSELDİ

TÜVTÜRK’TEN ARAÇ SAHİPLERİNE UYARI

TOBB NEFES KREDİSİ 11 BİN 900 FİRMAYA ULAŞTI

Niğde'de Çevre Kirliliğine Karşı Sert Tedbirler Başladı: 2.954 TL Ceza!

NİĞDE'DE TARIM İŞÇİLERİNİ TAŞIYAN MİNİBÜS TAKLA ATTI: 9 YARALI

EMEKLİNİN ZAMLI MAAŞLARI YATIYOR

VALİ ÇELİK’TEN 15 TEMMUZ ŞEHİDİ YALÇIN ARAN’IN AİLESİNE ANLAMLI ZİYARET

Niğde-Nevşehir Karayolu'nda Feci Kaza: Çok Sayıda Yaralı Var

PATATES ÜRETİCİLERİ BÜYÜK EYLEME HAZIRLANIYOR

DSİ YETKİLİLERİNDEN HALAÇ GÖLETİ ŞANTİYESİNE İNCELEME ZİYARETİ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: ''YENİ KUTUP BAŞI TÜRKİYE OLACAKTIR''

ÖMER HALİSDEMİR'E ŞEHADET EMRİNİ BÖYLE VERMİŞTİ!

AK PARTİ BOR İLÇE TEŞKİLATI’NDAN ANLAMLI ZİYARET

Yükleniyor

  • Çarşamba 29.3 ° / 11.2 ° Güneşli
  • Perşembe 29 ° / 11.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 32.7 ° / 12.9 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2