PROF. DR. ÖZKAYA: "ALERJİ VE COVİD-19 BELİRTİLERİ BİRBİRİNE KARIŞIYOR"

Prof. Dr. Özkaya'dan Mayıs ayı uyarısı: Artan sıcaklık ve polen alerjik ve viral hastalıkları tetikliyor, Covid-19 ile karışabilir!

Tarih: 09.05.2025 12:28 Güncelleme: 09.05.2025 17:23
PROF. DR. ÖZKAYA:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Mayıs ayıyla birlikte doğada yoğunlaşan polenlerin, alerjik bünyeye sahip kişilerde ciddi solunum yolu problemlerine yol açabileceğini ifade eden Prof. Dr. Özkaya, "Havaların ısınması ile birlikte insan hareketliliği artıyor. Bu da viral enfeksiyonların yayılımını hızlandırıyor. Aynı zamanda alerjenlerin de etkisiyle hastalarda nefes darlığı, öksürük, burun akıntısı gibi semptomlar görülüyor. Covid-19'un da benzer belirtiler göstermesi, tanı konulmasını zorlaştırabiliyor" dedi.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, küresel iklim değişikliklerinin sağlık üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, özellikle bahar aylarında alerjik ve viral hastalıklarda büyük artış yaşandığını söyledi. Mevsimlerin sürelerinin kısalmasıyla ilkbaharın artık yalnızca Mayıs ayıyla sınırlı kaldığını belirten Özkaya, "Mayıs ayına artık tek başına ilkbahar ayı diyebiliriz. Mayıs ayında havaların ısınmaya başlaması ile alerjik astım ve alerjik rinit başta olmak üzere hem alerjik hastalıklar hem de insan hareketliliğinin artması ile viral hastalıklar zirve yapacağını biliyoruz. Mevsimlerin ve iklimlerin birbirine hızlı karışması ile çevresel değişikliklerden etkilenen hastalıkların da birbirine karışıyor. Mevsimlerin geçiş dönemleri olan ilkbahar ve sonbahar mevsimleri hızla kısalıyor. Yıl boyu sıcak ve serin dönem yaşanacak. Bunun arasında geçişler ani olduğu için sert rüzgarlar, yağmurlar ve afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Artık ilkbahar ve sonbahar mevsimleri 3 ay değil, günler içinde 4 mevsimi yaşatacak kadar kısaldı. Belki de daha sonra ortadan da kalkacak. Onun yanında soğuk bir kış ve sıcak bir yaz olacak" diye konuştu.

"Hastalıklar birbirine karışıyor"

Hastalıklardaki belirti benzerliğine dikkat çeken Özkaya, "Alerjik rinit ve alerjik astım başta olmak üzere, havaların ısınması ile çiçek ve ağaç polenleri birden solunan havaya karışacak ve artmış, geçmeyen, uzun süren öksürük, burun ve boğaz rahatsızlıkları ile astım benzeri zatürre ve bronşit vakaları göreceğiz. Hastalarımız maalesef, geçmeyen, uzamış öksürük ve nefes darlığı şikâyetlerinin alerjik mi yoksa viral bir başka bir hastalık mı olduğunu anlayamıyor. Okulların açık olması ve ısınan hava ile özellikle çocuklarımız polen dolu bu dış ortamda daha fazla hareketli zaman geçirmeleri ve ani ısı değişikliklerinden çabuk etkilenmeleri nedeni ile hem alerjik şikayetlerinde hem de influenza, RSV, Adeno ve Covid virüsleri başta olmak üzere viral etkenlere daha fazla maruz kalacaklar. Bunun sonucu hem çocuklarımızda uzamış öksürük ve ateş şikayetleri olacak, hem de bu virüsleri evdeki büyüklere taşıyacaklar. Okullarda özellikle öğretmenlerimiz ve velilerimiz bu konuda uyanık olmalarını öneriyoruz. Ve artık mevsimlerin, iklimlerin birbirine karışması ile çevresel değişiklerden etkilenen hastalıklar da birbirine karışıyor. Öksürük, ateş ve nefes darlığı çeken ve düzelmesi geciken, iyileşmeyen her hastanın mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına görünmeleri gerekiyor" şeklinde konuştu.

 

 

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Kaymakam Bektaş’tan Çamardı İlçe Devlet Hastanesine Ziyaret

Türkçenin Zarafeti Bu Kursta Öğretiliyor

Niğde Belediyespor ile Kırşehir 2-2 Berabere Kaldı

Niğde Belediyespor’dan Ara Transferde Üç Takviye

Niğde’ye 3 yeni uzman hekim atandı

Niğde’de Öğrencilerden Yerli Teknoloji Şöleni: “TEKNOTÜRK” Sergisi Açıldı

Çamardı’nın İlk Kadın Jandarma Komutanı Göreve Başladı

Niğde’de Kaza Yapan Aracın Sürücüsü Kayboldu

Niğde Süt Üreticileri Birliği’ne 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi

Başkan Doygun, Bölge Müdürü Baykendi’yi Ağırladı

MİLLETVEKİLİ UZKURT "TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Çiftlik’ten Okul Sporlarında Büyük Gurur

Niğde’de Okul Sektör İş Birliği Masaya Yatırıldı

Niğde’de 15 Dakikalık Park İhlallerine Zabıta’dan Sıkı Takip

Niğde’de 15 Hükümlü Devlet Desteğiyle İş Hayatına Atıldı

Bor’da Geri Manevra Faciası: 62 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Aşçılık Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Niğde’den Gazze’ye Destek: “Tek Yürek” Kermesi

Niğde Belediyesi'nden Genç Çiftlere Müjde

Niğde’de “Zamanın ve Zarafetin İzinde” Sergisi Açıldı

Vali Çelik, Mağdur Aileyi Ziyaret Etti

AK Parti Niğde İl Teşkilatı Yeni Yönetimini Açıkladı

Niğde’de Apartmanda Doğalgaz Patlaması

Halı Saha Gerilimi Büyüdü: İki Belde Ayağa Kalktı

Niğde Belediyesi Spor’dan Bilal Güven PFDK’ya Sevk Edildi

Altunhisar’da Modern Üretim Hamlesi: İlçenin İlk Mantar Serası Açıldı

TBMM’de Bütçe Mesaisi Başladı

Niğde’de Narkotik Operasyonları: 11 Şüpheli Yakalandı, 4’ü Tutuklandı

Nesli Tükenme Tehlikesindeki Çizgili Sırtlan Niğde’de Görüntülendi

Niğde’de Aşağı Kayabaşı ve Sarıköprü Mahallelerinde Su Kesintisi

Yükleniyor

  • Pazar 5.6 ° / -3.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 4.3 ° / -5.4 ° false
  • Salı 4 ° / -6.3 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 16 12 1 3 24 39
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.CORENDON ALANYASPOR 16 3 4 9 -1 18
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 16 4 6 6 -3 18
11.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
12.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
13.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 16 4 9 3 -14 15
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 16 2 6 8 -17 14
17.İKAS EYÜPSPOR 16 3 9 4 -11 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8