PROF. DR. AKBABA: "KIŞ AYLARINDA GÖRÜLEN DERİ HASTALIKLARINA DİKKAT"

Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatolog Prof.Dr. Muhsin Akbaba, kış aylarında görülen deri hastalıklarına dikkat çekti.

Tarih: 10.11.2025 17:58 Güncelleme: 10.11.2025 17:58
PROF. DR. AKBABA:
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kış mevsimiyle birlikte soğuyan hava, nem oranının düşmesi ve kapalı ortamlarda geçirilen sürenin artması cilt sağlığını doğrudan etkiliyor. Bu dönemde hem cildin doğal bariyerinin zayıflaması hem de bağışıklık sisteminin baskılanması, birçok deri hastalığının daha sık görülmesine yol açabiliyor.

"Cildimiz, vücudumuzu dış etkenlere karşı koruyan en büyük organımızdır" diyen Acıbadem Bodrum Hastanesi Dermatolog Prof.Dr. Muhsin Akbaba "Kış aylarında soğuğa ve rüzgara maruz kalmak, kapalı mekanların kuru havası, kalın kıyafetlerin sürtünmesi ve yanlış ürün kullanımı nedeniyle çeşitli cilt hastalıklarıyla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle kış aylarında ortaya çıkan ya da alevlenen cilt rahatsızlıklarını bilmek ve korunma yollarını uygulamak büyük önem taşımakta" dedi.

"Cilt kuruluğu"
Prof. Dr. Akbaba "Cilt kuruluğu kışın en sık görülen problemlerin başında gelir. Özellikle duş sonrası gerilme hissi, pullanma ve kaşıntı ile kendini gösterir. Basit gibi görünse de ilerleyen durumlarda çatlaklar ve enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. Düzenli nemlendirici kullanımı bu dönemde temel korunma yöntemidir" açıklamasında bulundu.

"Egzama"
Egzama’nın, özellikle çocuklarda ve hassas cilt yapısına sahip kişilerde kışın daha çok alevlendiğini belirten Prof. Dr. Akbaba, "Soğuk hava ve kuru ortam egzamanın en önemli tetikleyicilerindendir. Kaşıntı ve kızarıklık kişilerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir. Pamuklu giysi tercih etmek, deterjan ve tahriş edici maddelerden olabildiğince uzak durmak, tedavi sürecini destekler" dedi.

Sedef hastalığı
Sedef Hastalığı’nın belirtilerinin özellikle saçlı deri, diz ve dirseklerde görülen kızarık pul pul plaklar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akbaba, "Sedef hastalığı kronik bir deri hastalığıdır ve soğuk havalarda genellikle kötüleşme eğilimi gösterir. Hastalık bağışıklık sistemi ile ilişkili olduğu için stres ve enfeksiyonlar da tetikleyici olabilir. Düzenli takip, nemlendirici kullanımı ve gerektiğinde doktor kontrolünde ilaç tedavisi uygulanması önemlidir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Akbaba açıklamasının devamında "Özellikle saçlı deri ve yüz bölgesinde kepeklenme ile kendini gösteren seboreik dermatit ise, soğuk aylarda şiddetlenir. Düzenli ve doğru şampuan kullanımı hastalığın kontrol altında tutulmasını sağlar" açıklamasında bulundu.

Soğuk ürtikeri
Soğuk Ürtikeri hastalığında, soğuğa maruz bölgelerde kabarıklık ve kaşıntı görüldüğünü belirten Prof. Dr. Akbaba, "Soğuğa karşı aşırı duyarlılık sonucu gelişen bu hastalık, özellikle dış ortamda çalışan veya soğuğa direkt maruz kalan kişilerde ortaya çıkar. Kabarıklık ve kaşıntı şikayetleri günlük yaşamı zorlaştırabilir. Soğuk yanığı hastalığı ise soğuğa bağlı dolaşım bozuklukları sonucu gelişen bu durum, özellikle ekstremitelerde morarma ve ağrı ile karakterizedir. Uygun giyinmek ve soğuktan korunmak en temel tedavi yaklaşımıdır" dedi.

"El Egzaması"
Prof. Dr. Akbaba, kış aylarında sık el yıkama ve deterjan kullanımının, el egzamasını arttırdığını, korunmak için düzenli nemlendirici kullanımı ve tahriş edici ürünlerden uzak durulması gerektiğinin altını çizdi.

Kışın en sık görülen bulaşıcı deri hastalıkları konusunda da bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Akbaba, "Kışın sadece kuruluk ve egzama gibi sorunlarla değil, aynı zamanda bulaşıcı deri hastalıklarıyla da karşılaşabiliyoruz. Özellikle kalabalık ve kapalı alanlarda geçirilen zamanın artması, bu hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıyor. Uyuz; kalabalık ve kapalı ortamlarda hızla yayılır, gece artan kaşıntılar yapar. Bitlenme; özellikle okul, yurt gibi toplu yaşam alanlarında sık görülür. Uçuk; soğuk, stres ve bağışıklık düşüklüğüyle kışın daha çok görülür. Ayak mantarı; kalın çorap, kapalı ayakkabı nedeniyle kışın artar. Siğiller; kapalı alan, ortak eşya kullanımı ve bağışıklık düşüklüğü ile sıklaşır" dedi.

Deri hastalıklarından korunma yöntemlerini de sıralayan Prof. Dr. Akbaba, "Kış aylarında hem kuruyucu hem de bulaşıcı hastalıklardan korunmak için alınabilecek bazı basit ama etkili önlemler vardır. Kalabalık ortamlarda temaslardan kaçınmak, kişisel eşyaları (havlu, tarak, çorap, ayakkabı) paylaşmamak, el hijyenine dikkat etmek, bağışıklığı güçlü tutmak (dengeli beslenmek, uyku, stres kontrolü, giysi, çarşaf, çamaşırları düzenli ve yüksek ısıda yıkamak, havalandırması iyi ortamlarda bulunmak, şüpheli lezyonlarda erkenden dermatoloji kliniğine başvurmak" olduğunu aktardı.

"Doktorunuza başvurunuz"
Prof. Dr. Akbaba deri hastalığı belirtisi ile karşılaşan hastaların en yakın doktora başvurması gerektiğini belirterek, "Kış aylarında görülen cilt hastalıkları basit kuruluklardan ciddi bulaşıcı hastalıklara kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Cildinizde kaşıntı, kızarıklık, döküntü veya farklı bir lezyon fark ettiğinizde zaman kaybetmeden bir dermatoloji uzmanına başvurmanız, hem tanının erken konulmasını hem de tedavinin başarıya ulaşmasını sağlayacaktır" dedi.

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Koruyucu Ailelerin Yanındayız”

Altunhisar’da Öğrencilere Eğlenceli ve Eğitici Buluşma

Edikli’de Öğrenciler Tavuk Dürüm Yedikten Sonra Zehirlendi

Çamardı Nazmiye Pınar İlkokuluna Anlamlı Ziyaret

NİĞDE’NİN LEZZETİ DÜNYADA TESCİLLENDİ

Niğde HEM’den KPSS Maratonuna Yoğun Destek

TKDK Başkanı Antalyalı: “Kırsalda 5 Milyar Euroluk Yatırımın Yolunu Açtık”

Niğde’de Jandarmadan Ruhsatsız Silah Baskını

Milletvekili Uzkurt Nakliye Sorunlarını TBMM Gündemine Taşıdı

Niğde’de Su Tarifesi Yeniden Belirlendi: 2026’da Fiyatlar Artıyor

Niğde’de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam: Yeni Tarife Belli Oldu

Yeniden Refah Partisi Niğde’de Büyüyor

Büro Memur-Sen’den Ek Ödeme Tepkisi: “Ayrımcılığa Son Verilsin”

Niğde’de 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlandı

Niğde’ye Modern Emniyet Amirlikleri: Çiftlik ve Ulukışla Hizmete Açıldı

Evde Eğitim Gören Öğrenci Mehmet Terzi’ye Ziyaret

Niğde Belediyesi’nden Öğrencilere Ücretsiz Sınav Maratonu Desteği

Niğde OSB’ye Prestijli “Yeşil OSB Belgesi” Takdim Edildi

NESOB Yönetiminden TŞOF Genel Başkan Vekili Muharrem Karabacak’a Ziyaret

Niğde’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi

İL GENEL MECLİSİNDE FETRET DÖNEMİ SONA ERİYOR !

Kantin Esnafından “Eşit Denetim” Çağrısı

AK Parti Niğde Merkez İlçe Başkanlığına Fuat Bozdağ Atandı

TIR Şoförlerinin Sorunları TESK’e Taşındı

Niğde Ağız ve Diş Hastanesi Açılış İçin Gün Sayıyor

Altunhisar’da “Anadolu Mirası” Operasyonu: 42 Tarihi Eser Ele Geçirildi

Yangın Sonrası Ameliyathaneler Yeni Bölümde Hizmete Açıldı

Niğde Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Rekor Destek

Niğde’de Otomobil, Görevli Trafik Polisine Çarptı

Niğde’de Darp Edilen Genç, 13 Günlük Yaşam Mücadelesini Kaybetti

Yükleniyor

  • Pazar 9.7 ° / 1.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 10.2 ° / -0.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 4.8 ° / -1.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8