ORGAN BAĞIŞI YAPAN KİŞİNİN BİRİNCİ DERECE YAKINLARI İHTİYAÇ HALİNDE ÖNCELİKLİ OLACAK

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Velioğlu, "Vefatından sonra organları nakledilen bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına organ nakli ihtiyacı olması halinde acil hastalardan sonra gelmek üzere öncelik verilecek" dedi

Tarih: 26.07.2025 20:30 Güncelleme: 26.07.2025 20:30
ORGAN BAĞIŞI YAPAN KİŞİNİN BİRİNCİ DERECE YAKINLARI İHTİYAÇ HALİNDE ÖNCELİKLİ OLACAK
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Basri Velioğlu, organ bağışına yönelik düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı. Sağlık Bakanlığı’nda gerçekleştirilen açıklamada konuşan Velioğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilen, Resmî Gazete’de yayımlanan kanunî düzenlemelerin hayırlı olmasını diledi.

Velioğlu, Türkiye’nin canlı nakillerinde en ön sıralarda olmasına rağmen vefat sonrası bağışta yapılan nakillerde geride olduğunu belirterek, "Ülkemizde 30 bine yakın kişi hayata tutunmak için organ nakli bekliyor. İnşallah bu yeni düzenleme, bu kişilere umut olacak" diye konuştu.

“Vatandaşlarımız artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde organ bağışı yapabilecek”

Yapılan değişikliklere ilişkin bilgi veren Velioğlu, "Vatandaşlarımız artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde organ bağışı yapabilecek. Önceden nasıl yapılıyordu? 18 yaşını dolduran, akıl sağlığı yerinde olan herkes organ bağışçısı olabiliyordu, gönüllülük esasına dayanıyordu ve kişi organ bağış noktasına gidip 2 tanık huzurunda form imzalayıp bağış kartı almak suretiyle organ bağışçısı oluyordu. Bu yönteme ilave olarak da artık e-Devlet ve e-Nabız üzerinden de organ bağışçısı olunabilecek" açıklamasında bulundu.

“Organ bağışı yapan kişinin birinci derece yakınları ihtiyaç halinde öncelikli olacak”

Velioğlu aynı zamanda, organ bağışçısı olmak isteyenlerin bu kararlarını hangi yakınlarıyla paylaşmak istediğine kendilerinin karar vereceğini belirtti.

Bu uygulamaların toplumsal dayanışmayı artıracağına dikkati çeken Velioğlu, diğer düzenlemelerle ilgili olarak, "Vefatından sonra organları nakledilen bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına, organ nakli ihtiyacı olması halinde acil hastalardan sonra gelmek üzere öncelik verilecek. Bu uygulama, inanıyorum ki toplumsal dayanışmayı artıracaktır" ifadelerini kullandı.

“Halkın sağlığını olumsuz etkileyecek yanıltıcı, aldatıcı reklamlar, bildirimler yapıldığında, gerekli müeyyideler uygulanacak”

Velioğlu, sağlık kuruluşlarının tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerini sorumluluk bilinciyle yapması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

"Bir diğer düzenleme de halkı yanıltan, tıbbî gerçeklikten uzak ve gereksiz talep oluşturan içeriklerle ilgili. Bunlara asla izin verilmeyecek. Sağlık hizmetleri, insan hayatını doğrudan ilgilendiren bir alan. Bu nedenle tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde tüm sağlık kuruluşlarının sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerekmekte. Tabii ki sundukları sağlık hizmeti hakkında bilgilendirme yapabilirler. Ancak bu bilgilendirmeler tıbbî gerçeklikten uzak olamaz. Öncelikle şunu vurgulamak isterim: Artık sosyal medya, internet, yazılı ve görsel basında yapılan tanıtımlar takip edilecek. Halkın sağlığını olumsuz etkileyecek yanıltıcı, aldatıcı reklamlar, bildirimler yapıldığında, Bakanlığımız tarafından gerekli müeyyideler uygulanacak. Bir diğer düzenleme de Bakanlığımızın sağlık hizmet sunumunda, ‘nükleer tıp teknikerliği’ unvanında yeni bir sağlık meslek tanımı getirildi. Bu unvana sahip olanlar hastanelerimizde, nükleer tıp merkezlerinde görev yapabilecek. Böylelikle gençlerimize de yeni bir istihdam alanı açılmış oluyor."

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Niğde HEM’den KPSS Maratonuna Yoğun Destek

TKDK Başkanı Antalyalı: “Kırsalda 5 Milyar Euroluk Yatırımın Yolunu Açtık”

Niğde’de Jandarmadan Ruhsatsız Silah Baskını

Milletvekili Uzkurt Nakliye Sorunlarını TBMM Gündemine Taşıdı

Niğde’de Su Tarifesi Yeniden Belirlendi: 2026’da Fiyatlar Artıyor

Niğde’de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam: Yeni Tarife Belli Oldu

Yeniden Refah Partisi Niğde’de Büyüyor

Büro Memur-Sen’den Ek Ödeme Tepkisi: “Ayrımcılığa Son Verilsin”

Niğde’de 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlandı

Niğde’ye Modern Emniyet Amirlikleri: Çiftlik ve Ulukışla Hizmete Açıldı

Evde Eğitim Gören Öğrenci Mehmet Terzi’ye Ziyaret

Niğde Belediyesi’nden Öğrencilere Ücretsiz Sınav Maratonu Desteği

Niğde OSB’ye Prestijli “Yeşil OSB Belgesi” Takdim Edildi

NESOB Yönetiminden TŞOF Genel Başkan Vekili Muharrem Karabacak’a Ziyaret

Niğde’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi

İL GENEL MECLİSİNDE FETRET DÖNEMİ SONA ERİYOR !

Kantin Esnafından “Eşit Denetim” Çağrısı

AK Parti Niğde Merkez İlçe Başkanlığına Fuat Bozdağ Atandı

TIR Şoförlerinin Sorunları TESK’e Taşındı

Niğde Ağız ve Diş Hastanesi Açılış İçin Gün Sayıyor

Altunhisar’da “Anadolu Mirası” Operasyonu: 42 Tarihi Eser Ele Geçirildi

Yangın Sonrası Ameliyathaneler Yeni Bölümde Hizmete Açıldı

Niğde Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Rekor Destek

Niğde’de Otomobil, Görevli Trafik Polisine Çarptı

Niğde’de Darp Edilen Genç, 13 Günlük Yaşam Mücadelesini Kaybetti

Erhan Adem, CHP Kurultayı’nda Yeniden PM Üyeliğine Seçildi

Niğde’de Deniz Okçu’nun Vefatı Üzüntü Yarattı

Niğde’de Metruk Binada Ölü Bulunan Gencin Kimliği Belli Oldu

Birlikte Yaşa Birlikte Geliş Projesi Gençleri Mersin’de Buluşturdu

Uzkurt’tan Manas Üniversitesi’ne İş Birliğini Güçlendiren Ziyaret

Yükleniyor

  • Cumartesi 10.9 ° / 1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 9.7 ° / 1.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 10.2 ° / -0.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8