NİĞDE’DE TARİHİ DOKUYA BETON DARBESİ!
Yeşilburç'ta kilise-cami bitişiğine dikilen betonarme yapı tepki çekti
-
A+Buyut
-
A-Kucult
Niğde merkeze bağlı Yeşilburç köyünde, tarihi kilise-cami yapısının hemen yanına inşa edilen betonarme bina, kamuoyunun tepkisini çekti.
Birçok vatandaş, yapının konumu ve mimari yapısıyla tarihi dokuyu adeta gölgelediğini ifade ederek duruma sert tepki gösterdi.
Tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak ve korunmalarını sağlamak için gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının hemen ardından, aynı yapının yanı başına modern ama estetikten uzak bir binanın yapılması, “kültürel bir çelişki” olarak değerlendiriliyor. Bölge sakinleri, “Eskiden bu tür yapılar çevresinden arındırılır, silüetleri ortaya çıkarılırdı. Şimdi ise tarihi yapılar beton blokların gölgesinde kalıyor,” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Köyün merkezinde yer alan ve geçmişte kilise olarak inşa edilip daha sonra camiye dönüştürülen bu kıymetli yapı, Niğde’nin çok kültürlü tarihine ışık tutan nadide eserlerden biri. Ancak hemen yanına yapılan, bölgenin tarihi ve mimari kimliğiyle hiçbir bağı olmayan betonarme bina, hem görüntü kirliliği yaratıyor hem de yapının ruhunu zedeliyor.
“Medeniyetlerin beşiği” olarak tanımlanan Niğde’de, yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir yapının yanı başına, mimari hassasiyet gözetilmeden bina yapılması, uzmanlara göre ciddi bir planlama ve denetim eksikliğine işaret ediyor.
Yeşilburç’ta cami, medrese, han gibi tarihî yapılarla çevrili bu kültürel miras alanında inşa edilen söz konusu bina, ne bulunduğu alanın kimliğini taşıyor ne de bölgenin geçmişine saygı sunuyor. Yerel halk ise bu durumu, "Tarihe sırt çevirmenin en somut örneği" olarak yorumluyor.
Niğde’de Peygamber Efendimizin Doğumunun 1500. Yılı Anıldı
Başkan Yeşil’den Öğrencilere Ahilik Dersi
“Münasebetsiz” Niğdeli Sanatseverlerle Buluştu
NİĞDE’DE SİBER GÜVENLİK EĞİTİMİ BAŞLADI
Niğde’de Şap Aşılama Çalışmaları Sürüyor
Yıldıztepe’de Üreticiye 15 Angus Düve Desteği
Niğde’de Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat Niğde’ye geliyor
Niğde’de Kalıcı Kalp Pili Dönemi Başladı
Niğde’de APP Plaka Değişimi Sürüyor
Niğde’de Yüksek Riskli Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi
Niğde’nin Gururu Ahmet Eskalen, Para Yüzmede Türkiye’yi Temsil Edecek
Niğde’de Okul Servislerine Sıkı Denetim
NiTSO’dan Ramazan’da 600 Aileye Gıda Desteği
Sedat Çağlar’dan 9. Kitap: “Mübadelenin İki Tarafı”
Kızıltan’dan Sürücülere Plaka Uyarısı
İnan: Türkiye Güçlü Liderlikle Yoluna Devam Ediyor
Ulukışla’lı Emir Güngör Okul Sporlarında Büyük Başarı Elde Etti
Milli Kayakçı Ebru Tuncer’den Niğde’ye Çifte Gurur
Aladağlar’da Kaçak Avcılığa Ağır Ceza
Niğde Halk Eğitimi Merkezi Erasmus+ Projesiyle Uluslararası Arenada
Niğde’de Kadınlara Ücretsiz Hukuki Destek Dönemi Başladı
Altunhisar’da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinliği
Köksal Kılıç: NESOB Başkanlığı İçin Yola Çıktı
Başkan Özdemir’den Çat Kapı Ziyaret
Okul Sporları Güreş Heyecanı Sona Erdi
Deprem Haftası’nda AFAD Gönüllülük Eğitimi
Altunhisar’da Yeni Su Kuyusu Devrede
Niğde’de Acil Servis Kapasitesi Güçlendi
Bozköy İmam Hatip Ortaokulu’nda Kur’an-ı Kerim Sınıfı Açıldı
Yükleniyor
- Perşembe 8.5 ° / -2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
- Cuma 8.8 ° / -1.4 ° Güneşli
- Cumartesi 9.2 ° / -0.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

