Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Kula, Çardak, Ovalıbağ ve Şeyhler köyü, birleşerek belde statüsü kazanmak için çalışma başlattı. Dört köyün tek çatı altında belediyelik olması yönündeki talep, bölge halkı ve sivil toplum kuruluşları tarafından destekleniyor.
Yaklaşık 6 bin 500 nüfusa sahip köylerin, İçişleri Bakanlığı’nın ilgili yasasına göre referandumla birleşerek belediye statüsü kazanma hakkı bulunuyor. Bu çerçevede harekete geçen köy muhtarları, dernekler ve bölge temsilcileri, resmi süreci başlatmak için istişarelerini hızlandırdı.
Marmara Niğde Dernekler Federasyonu Başkan Vekili Nişani Başekin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, dört köyün birleşmesinin artık zaruri bir hâl aldığını belirtti. Başekin, “Köylerimiz Niğde’nin en uzak yerleşimleri arasında. Bürokraside yaşanan yetersizlikler, gurbetçi yoğunluğu ve devlet hizmetlerinden yeterince faydalanamama durumu, birleşmeyi zorunlu kılmıştır” dedi.
Başekin, belde statüsünün kazanılmasıyla birlikte, köylerin birçok kamu hizmetine daha hızlı erişebileceğini vurgulayarak; “Doğrudan devlet bütçesinden pay alabilecek, imardan doğalgaza, sağlıktan eğitime, altyapıdan TOKİ projelerine kadar pek çok hizmet hız kazanacak. Bu birliktelik, köylerimiz için sadece bir statü değişikliği değil, geleceğe yönelik büyük bir yatırım olacaktır” diye konuştu.
Birleşme sürecine Kitreli ve Mahmutlu köylerinin de katılabileceği belirtilirken, İstanbul’daki Ovalıbağ Derneği’nin bu çalışmalara olumlu yaklaştığı aktarıldı.
Başekin, son olarak şunları söyledi: “Selçuklu’dan bu yana birlikte yaşayan, akraba olmuş bu köyler, hem memlekette hem de gurbette dayanışma içinde. Bu tarihi birlikteliği kurumsal yapıya taşıyarak güçlenmek istiyoruz. Herkesi bu sürece destek vermeye davet ediyoruz.”
Köylerde yapılacak referandum sonrası gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması hâlinde, Niğde'nin Çiftlik ilçesinde yeni bir belde daha kurulmuş olacak.