KAPADOKYA'NIN 4 BİN YILLIK MUTFAK KÜLTÜRÜNDEN GÜNÜMÜZE YOLCULUK

KAPADOKYA'NIN 4 BİN YILLIK MUTFAK KÜLTÜRÜNDEN GÜNÜMÜZE YOLCULUK

TÜM KATEGORİLER 25.03.2025 11:15:00 0
KAPADOKYA

 

Kapadokya Bölgesi'nin 4 bin yıllık zengin kültüründeki geleneksel tatlar modern bir dokunuşla harmanlanarak unutulmaz lezzetlere dönüştü. Kapadokya'nın yerel mutfağını yansıtan Uzundere Kapadokya Mutfağı, Hititler'den Osmanlı'ya kadar uzanan bir tarihi zenginliği bir arada sunuyor. Sirkencübin Şerbeti, Tarihi Kültepe Kurabiyesi, Kapadokya mutfağında ayrı bir yeri olan ekşi mayalı ekmekler, baharatlı tandır etleri, meyvelerle tatlandırılmış et yemekleri ve şerbetler gibi gelenekler, binlerce yıllık tarih ve kültürle şekillenir gibi eski tatlar tekrar gün yüzüne çıktı.

Kapadokya’nın 4 bin yıllık mutfak geleneğini günümüze taşıyan dünyaca ünlü şef Ulaş Tekerkaya, üç yıl boyunca Kapadokya başta olmak üzere Anadolu’nun yemek kültürünü araştırdı ve kaleme aldı. Kapadokya ve Anadolu’nun 4 Bin yıllık mutfak kültürünü inceleyen Tekerkaya Hititler, Frigler, Roma İmparatorluğu, Selçuklu ve Osmanlı gibi medeniyetlerin izlerini taşıyan yemekleri tekrar gün yüzüne çıkarttı. Nevşehir’in merkeze bağlı Göreme beldesinde bulunan ve bölgenin tek Helal Sertifikalı otelinde unutulmaya yüz tutmuş tatları tekrar gün yüzüne çıkaran Şef Ulaş Tekerkaya; "Kapadokya bölgesindeki 4 bin yıllık mutfak kültürünü günümüze taşıdık. Tamamen bu bölgede yaşayan insanların ve medeniyetlerin bu bölgede neler tükettiğiyle alakalı bütün kaynaklara eriştik ve günümüze uyarladık. Yemeklerin yanında yemeğin tarihi kaynaklarını gösterebileceğimiz QR kodları oluşturduk" dedi.

 

"Üzüm ve kabak çekirdekleri ve kurutulmuş meyveler kullandık"

Tarihi yemeklerin hiç birisinde domates salatalık biber salça gibi ürünler kullanmadıklarını söyleyen Tekerkaya; "Tamamen bu bölgede yetişen üzüm kabak, kuru meyveler kabak çekirdeği ve o dönemki yapılmış olan buğday arpa tahıl çeşitliliği ile beraber orijinal bir menü çıkardık. Menümüzün içerisinde de tamamen doğal olan yiyecekler mevcut. Tatlılarımızın çoğunluğunda şeker un gibi faktörler yok." ifadelerini kullandı.

 

"Diş kirası ile uğurluyoruz"

Ünlü Şef Ulaş Tekerkaya misafirlerine en sonda giderken diş kirası adı altında bir hediye sunduklarını söyledi. Tekerkaya; "O diş kirasını yabancılara ve yerli misafirlere ne kadar önem teşkil ettiğini ve mütevaziliğin Kapadokya başta olmak üzere Osmanlı, Selçuklu, Anadolu ve Türk tarihindeki önemini anlatıyoruz" diye konuştu.

 

53 çeşit menü oluşturuldu

Geçmişi 4 bin yıl öncesine kadar dayanan 53 çeşit yemek ve içecek oluşturduklarını söyleyen Terkaya; "Çorbalarımızın içerisinde insan oğlunun ilk çağlardan bu tarafa tüketmiş olduğu, Hz. Adem (A.S.) söylemlerin de ve kayıtlarında geçen baba çorbası dediğimiz buğday çorbası ile başlıyoruz. Günümüzdeki göçebe mutfağındaki tarhana çorbasına kadar hepsini oluşturduk. Tatlılarda da Göremeye ait olan ve Roma döneminde yapılmış bir Korama Roma tatlısı var. Tamamen geçmişin izlerini taşıyan ve hacı Bektaş velinin dergahından pirpir lokması içerisinde herhangi bir şeker yağ un olmayan bir tatlı. Bu lezzetler ve tatlıları insanlığa kazandırmış olduk. Tatlılarımızda ve yiyeceklerimizin çoğunluğun da Hititlerden, Firiklerden, Roma imparatorluğundan, İslam mutfağından, Selçuklu’dan Mevlevilikten, Osmanlı’dan ve Hacı Bektaş’tan izler var. Çünkü Hacı Bektaş Veli’nin söylemiyle ‘Bir lokmayı iki kişi bölüşürse dostluk pekişir’ sözüyle o yoldan devam ettik. Tatlılarımızın ve şerbetlerimizin içerisindeki ürünlerin hepsinde de bölgedeki yetişen ürünlerden oluşturduk" dedi. Gelen misafirlerine İslamiyet’teki sofra adabının da anlatıldığını söyleyen Tekerkaya; "Menümüzü ilk başta sofraya başlama ve en sonda sofraya bitirme olarak nitelendirdik. İslamiyet‘te ve diğer dinlerde insanların sofradaki saygı, sevgi ve adabı Mevlevilik ve Bektaşilik kültüründeki sofra adabının nasıl devam ettiğini anlatabilmek için menüye kısa bir not yazdık. Gelen misafirlere ilk başta besmeleyle başlayıp, yemek duasıyla bitirdiğimiz bir İslami konsept oluşturduk. İşletmemiz Kapadokya bölgesinde helal belgesine sahip tek işletme" dedi.

Tekerkaya gelen misafirlere; "Bizim soframızı şenlendirdiniz, dişleriniz yoruldu" diye küçük hediyeler verdiklerini de sözlerine ekledi.

 

Haber Kaynak : İHA

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI

GALATASARAY, KUPADA FENERBAHÇE'YE KONUK OLACAK

FENERBAHÇE'DE HEDEF DERBİYİ KAZANIP YARI FİNALE YÜKSELMEK

FENERBAHÇE İLE GALATASARAY KUPADA 27. RANDEVUDA

BAYRAM TATİLİNİN İLK 3 GÜNÜNDE 27 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

OTOMOBİL UÇURMA YUVARLANDI: 2 ÖLÜ, 3 YARALI

ÇARPIŞAN FİAT OTOMOBİLLER HURDAYA DÖNDÜ: 1 ÖLÜ, 6 YARALI

O ANLAR KAMERADA: DUVAR DELİP İŞ YERİ SOYDU, YAKALANINCA İNKAR ETTİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER (01 Nisan 2025 Salı)

NİĞDE BELEDİYESİ SPOR VE POLATLI 1926 SPOR ERTELEME MAÇINDA KARŞI KARŞIYA GELİYOR

NİĞDE’DE KADINLAR ERKEKLERDEN 6 YIL DAHA FAZLA YAŞIYOR!

BAKAN DUYURDU: İKİ SAHADA ÜRETİM BAŞLADI, PETROL FIŞKIRIYOR

ÇOCUKLARIN KAVGASI KANLI BİTTİ: 10 YAŞINDAKİ ÇOCUK AĞABEYİNİ BIÇAKLADI

HASTANEDE ÖLEN HASTANIN CEBİNDEN ÇIKAN VASİYETİ HERKESİ AĞLATTI

NİĞDE’DE DAMLAMA SULAMA SİSTEMLERİNE TALEP ARTTI

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA DEV ZAM! İŞTE YANSIYACAK ORAN

BAYRAMIN İLK GÜNÜNDE ACI BİLANÇO: TRAFİK KAZALARINDA 11 KİŞİ ÖLDÜ, 18 KİŞİ YARALANDI

NİĞDE’NİN O İLÇESİNDE İMAR YOLSUZLUĞU İDDASI!

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER (31 MART 2025 PAZARTESİ)

NİĞDE'DE TRAFİK DENETİMLERİ DRONLA YAPILIYOR

NİĞDE İÇİN İLGİNÇ SAĞLIK ARAŞTIRMASI

NİĞDE’DE ÖLÜMLERİN ANA SEBEBİ BELLİ OLDU

ŞEKER TOPLAMAYA ÇIKAN 5 YAŞINDAKİ ÇOCUK SULAMA KANALINDA ÖLÜ BULUNDU

KORKUNÇ KAZA: 1 ÖLÜ 3 YARALI

VALİ ÇELİK, UYGULAMA NOKTASINI ZİYARET ETTİ

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN BAYRAM NAMAZINA GELEN ÇOCUKLARA ANLAMLI JEST

VALİ ÇELİK’TEN ÇOCUK EVLERİNE BAYRAM ZİYARETİ

NİĞDE’DE BAYRAM ZİYARETLERİ: VALİ ÇELİK VE PROTOKOL ÜYELERİ SAHADAYDI

NİĞDE’DE BAYRAMLAŞMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

AKIN GÖNEN’DEN NİĞDE İÇİN NET MESAJ: “HAZIR PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Yükleniyor

  • Salı 17 ° / 7.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14.2 ° / 6.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 11.7 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39