İŞTE DİŞ HEKİMLERİNİN YENİ YARDIMCISI

İŞTE DİŞ HEKİMLERİNİN YENİ YARDIMCISI

SAĞLIK 24.03.2025 13:56:00 0
İŞTE DİŞ HEKİMLERİNİN YENİ YARDIMCISI

 

Türkiye'de yalnızca 5 merkezde kullanılan yapay zeka destekli diş muayene sistemi, Kocaeli'de ilk kez KOSTÜ'de devreye alındı. Yapay zeka destekli "Craniocatch" sistemi, diş çürüklerinden kemik kaybına kadar pek çok hastalığı tespit ederek erken teşhis imkanı sunuyor. Önümüzdeki süreçte bu sistemin ağız kanseri teşhisinde de kullanılması hedefleniyor. 

 Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi (KOSTÜ) Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi, yapay zeka destekli muayene dönemini başlattı. "Craniocatch" isimli yapay zeka programı, hastalıkları teşhis edip tedavi planı önererek diş hekimlerine yardımcı oluyor. Uygulamayı yaklaşık bir aydır kullanan Dr. Öğretim Üyesi Melisa Öçbe, sistemin gelecekte kanser teşhisine de katkı sunabileceğini belirtti.  Türkiye'de yalnızca 5 hastanede kullanılan bu teknolojinin, Kocaeli'de ilk kez KOSTÜ'de devreye alındığı öğrenildi. 

 

  "Tanı koyuyor, yetmiyor tedavi yöntemi sunuyor" 

 KOSTÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde Ağız, Diş, Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı'nda görevli Dr. Öğretim Üyesi Melisa Öçbe, "Craniocatch" isimli yapay zeka programının detaylarını anlattı. Bu programı yaklaşık bir aydır kullandıklarına dikkat çeken Öçbe, "100'den fazla hastayı yapay zeka ile muayene ettik. Hasta ilk muayeneye geldiğinde, rutin görüntüleme yöntemi olan 2 boyutlu panoramik röntgen çekiliyor. Craniocatch, bu panoramik radyografiyi analiz ederek hem anatomik noktaları belirliyor hem de çürük, periodontal hastalıklar gibi mevcut rahatsızlıkların tanısını koyuyor. Bununla da kalmayıp hasta için bu mevcut hastalıkların tedavi planını oluşturuyor. 'Bu diş çürük, buna dolgu yapılması lazım, kemik kaybı var, diş boşluğu var, implant yapılması gerekiyor' gibi bize detaylı tedavi yöntemi sunuyor" dedi. 

 

  "Kocaeli'de ilk" 

  Hastanın herhangi bir zararlı etkiye maruz kalmadığını vurgulayan Dr. Öçbe, yapay zeka programının hasta yönetim sistemiyle entegre çalıştığını söyledi. Sistemin işleyişini de anlatan Öçbe, "Hasta röntgeni çekildiğinde tek bir tuşa basmamız yeterli oluyor. Röntgen analizi butonunu bastığımızda hastanın tüm mevcut hastalıkları ve tedavi yöntemleri bize sunulmuş oluyor. Yapay zeka kullanarak ağız muayenesi yapıyoruz. Kocaeli'de ilk kez KOSTÜ Diş Hekimliği Fakültesi'nde bu sistemi kullanıyoruz. Türkiye genelinde de sayılı üniversitelerde yer alıyor. Biz de kendi verilerimizle bu derin öğrenme algoritmasını geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu. 

 

  "Diş hekimleri olarak alışma sürecine giriyoruz" 

 Yapay zekanın muayene sürecine katkısına değinen Dr. Öçbe, şu bilgileri verdi: 

 "Şu an için sistemin verdiği verileri kontrol etmemiz gerektiğinden, muayene süresini kısaltmıyor. Ancak gelecekte ek algoritmalarla süreç daha hızlı hale gelebilir. Dünyada diş hekimleri olarak buna alışma sürecine giriyoruz. Beraber çalışmayı öğrenebileceğimiz bir zaman diliminde muayene süresini de kısaltacağını, tanıyı kolaylaştıracağını düşünüyorum. Türkiye'de bu algoritmanın kullanım yerinin 5'ten az olduğunu biliyorum. Umarım giderek yaygınlaşır" 

 

  Tanı ve tedavi yöntemi sunuyor 

 Dr. Öğretim Üyesi Melisa Öçbe, kullandıkları bu algoritmanın tanı sürecine katkısına ilişkin de detaylı bilgilendirmelerde bulundu. Öçbe, "Yapay zeka algoritması, anatomik noktaları tespit ediyor. Çürük, diş eti hastalıkları, periodontal hastalıklara bağlı olarak kemik kayıpları gibi bir çok şeyi tespit edilebiliyor. Diş çürüklerinin büyüklüğüne göre tedavi endikasyonun dolgu ya da kanal tedavisini seçiyor. Ayrıca çene kemiği içerisinde bulunan radyoopak ya da radyolüsent kemik içi lezyonları tespit edebiliyor ve bunlar için ön tanı sunabiliyor. Hastanın sahip olduğu diş dolgularda uyumsuzluk ya da yeni başlayan çürük varsa bunu gösterebiliyor. Bir röntgen çekildiğinde hastada gözüken tüm anatomik noktaları tek tek görebiliyoruz. Bu eğitimde de öğrenciler için sık başvurduğumuz bir yöntem. Klasik anlamda öğrenciyle röntgeni değerlendirirken, 'Burası neresi?' diye sorduğumuzda bilebiliyor, bilemiyor veya karıştırıyor. Craniocath ile beraber bu anatomik noktaların hepsini tek seferde gördüğümüzde farklı renklerle etiketlenmiş birçok alan öğrencinin aklına çok iyi yer ediyor" dedi. 

 

  "Bu algoritma kanseri teşhis edebilecek boyuta gelebilir" 

 Öçbe, Craniocath'ın gelecekte hastalıkları daha erken teşhis edebilme potansiyeline sahip olduğunu da vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı: 

 "Kullandığımız Craniocatch algoritması mevcut hastalıkların tanısına yönelik bir sistem. Fakat dünyada yapay zeka radyoloji alanında çok fazla ilerledi. Artık yapılan çalışmalarda yapay zeka radyomiks uygulamaları bir ağız kanserinin prognozunu bize sunabiliyor. 'Bu kanser ve radyoterapi uygulanırsa iyileşebilir, tümör küçülebilir ya da radyoterepi tümöre hiç etki etmeyecek' diyor. O zaman boşu boşuna hastalar radyoterapi almamaya başlıyor. Yapay zekayı, radyomiksi bu anlamda dünyada kullanan örnekler mevcut. Biraz daha veriye ihtiyaç var. Farklı toplumlardan, farklı üniversitelerden, ülkelerden gelecek verilerle radyomiksin ağız kanserini tespit etmedeki ya da prognozunu belirlemedeki hatta hastanın yaşam süresini belirlemedeki rolü de giderek önem kazanacak. Bu algoritma kanseri teşhis edebilecek boyuta gelebilir. Şu ana kadar bu hala geliştirilme aşamasında kısa zamanda bunun da başarılacağını düşünüyorum"   

 

  "Bilgisayar başındayken öğrenebiliyor hale geleceğiz" 

 Yapay zekanın hasta üzerindeki önemine de değinen Öçbe, "Normalde biz 3 boyutlu tomografik kesitlerde bir lezyonu farklı gri tonlarında görüyoruz. Bu gri tonları gözümüzle ayırt edebildiğimiz skalanın ötesinde, radyomiksle daha derin analiz edildiğinde lezyonun ön tanısı bile konulabiliyor. Histopatolojik değerlendirme, lezyonun kesin tanısı için altın standarttır. Fakat yalnızca yapay zeka radyomiks uygulamaları kullanılarak, lezyonun histopatolojik değerlendirmeye yakın bir ön tanısı elde edilebiliyor. Bu sayede, daha bilgisayar başındayken, biyopsi almadan, cerrahi işlem yapmadan ve örneği laboratuvara göndermeden lezyon hakkında bilgi sahibi olabileceğiz" şeklinde konuştu. 

 

 "Her bölümde yapay zeka dersleri veriyoruz" 

 KOSTÜ'nün yapay zekaya büyük önem verdiğini belirten Öçbe, "Biz KOSTÜ olarak hem iç işleyişimizde hem de akademik çalışmalarımızda, öğrencilerimizin eğitim süreçlerinde yapay zekayı yoğunlukla kullanıyoruz. Rektörümüzün bu konuya verdiği önem ve bizlere verdiği destek sayesinde mühendislik fakültesi, diş hekimliği fakültesi, hemşirelik gibi KOSTÜ'nün her bölümünde yapay zeka dersleri veriyoruz" şeklinde konuştu. 

 

 "Yapay zekanın işimizi elimizden alacağını düşünmüyorum" 

 Yapay zekanın diş hekimlerinin işini tehdit edip etmediği sorusuna yanıt veren Dr. Melisa Öçbe, "Craniocatch'ın CEO'su, aynı zamanda çok saygı duyduğumuz ve örnek aldığımız Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi uzmanı olan Prof. Dr. İbrahim Şevki Bayrakdar, 'Yapay zeka diş hekimlerinin işini elinden almayacak. Ama gelecekte yapay zeka ile çalışabilen diş hekimleri daha avantajlı olacak' der. Ben de buna yüzde 100 katılıyorum. Bu sebeple en kısa zamanda yapay zekayı tüm işleyişlerimizde dahil etmemizin hepimizin faydasına olacağını düşünüyorum. Yapay zekanın işimizi elimizden alacağını düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.    

 

                      

Haber Kaynak : İHA

KURUMLAR VERGİSİ BEYAN DÖNEMİ BAŞLADI

GALATASARAY, KUPADA FENERBAHÇE'YE KONUK OLACAK

FENERBAHÇE'DE HEDEF DERBİYİ KAZANIP YARI FİNALE YÜKSELMEK

FENERBAHÇE İLE GALATASARAY KUPADA 27. RANDEVUDA

BAYRAM TATİLİNİN İLK 3 GÜNÜNDE 27 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

OTOMOBİL UÇURMA YUVARLANDI: 2 ÖLÜ, 3 YARALI

ÇARPIŞAN FİAT OTOMOBİLLER HURDAYA DÖNDÜ: 1 ÖLÜ, 6 YARALI

O ANLAR KAMERADA: DUVAR DELİP İŞ YERİ SOYDU, YAKALANINCA İNKAR ETTİ

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER (01 Nisan 2025 Salı)

NİĞDE BELEDİYESİ SPOR VE POLATLI 1926 SPOR ERTELEME MAÇINDA KARŞI KARŞIYA GELİYOR

NİĞDE’DE KADINLAR ERKEKLERDEN 6 YIL DAHA FAZLA YAŞIYOR!

BAKAN DUYURDU: İKİ SAHADA ÜRETİM BAŞLADI, PETROL FIŞKIRIYOR

ÇOCUKLARIN KAVGASI KANLI BİTTİ: 10 YAŞINDAKİ ÇOCUK AĞABEYİNİ BIÇAKLADI

HASTANEDE ÖLEN HASTANIN CEBİNDEN ÇIKAN VASİYETİ HERKESİ AĞLATTI

NİĞDE’DE DAMLAMA SULAMA SİSTEMLERİNE TALEP ARTTI

ELEKTRİK VE DOĞALGAZA DEV ZAM! İŞTE YANSIYACAK ORAN

BAYRAMIN İLK GÜNÜNDE ACI BİLANÇO: TRAFİK KAZALARINDA 11 KİŞİ ÖLDÜ, 18 KİŞİ YARALANDI

NİĞDE’NİN O İLÇESİNDE İMAR YOLSUZLUĞU İDDASI!

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER (31 MART 2025 PAZARTESİ)

NİĞDE'DE TRAFİK DENETİMLERİ DRONLA YAPILIYOR

NİĞDE İÇİN İLGİNÇ SAĞLIK ARAŞTIRMASI

NİĞDE’DE ÖLÜMLERİN ANA SEBEBİ BELLİ OLDU

ŞEKER TOPLAMAYA ÇIKAN 5 YAŞINDAKİ ÇOCUK SULAMA KANALINDA ÖLÜ BULUNDU

KORKUNÇ KAZA: 1 ÖLÜ 3 YARALI

VALİ ÇELİK, UYGULAMA NOKTASINI ZİYARET ETTİ

BAŞKAN EMRAH ÖZDEMİR’DEN BAYRAM NAMAZINA GELEN ÇOCUKLARA ANLAMLI JEST

VALİ ÇELİK’TEN ÇOCUK EVLERİNE BAYRAM ZİYARETİ

NİĞDE’DE BAYRAM ZİYARETLERİ: VALİ ÇELİK VE PROTOKOL ÜYELERİ SAHADAYDI

NİĞDE’DE BAYRAMLAŞMA PROGRAMI DÜZENLENDİ

AKIN GÖNEN’DEN NİĞDE İÇİN NET MESAJ: “HAZIR PROJELER HAYATA GEÇİRİLMELİ”

Yükleniyor

  • Salı 17 ° / 7.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 14.2 ° / 6.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 11.7 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39