"HER 3 ÇOCUKTAN BİRİ AKRAN ZORBALIĞI YAŞIYOR" 

"HER 3 ÇOCUKTAN BİRİ AKRAN ZORBALIĞI YAŞIYOR"

 

Akran zorbalığının dünyada yaygın bir sorun olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Büşra Pekkoç Baskıcıoğlu, "Araştırmalar, dünya çapında çocukların yaklaşık üçte birinin hayatlarının bir döneminde akran zorbalığına maruz kaldığını göstermektedir. Akran zorbalığıyla başa çıkabilmek için çocuklara zorbalıkla başa çıkma stratejileri öğretilmeli, güçlü sosyal bağlar kurmalarına yardımcı olunmalı ve aile-okul iletişimi güçlendirilmelidir" dedi. 

   

  Medical Park Ataşehir Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Büşra Pekkoç Baskıcıoğlu, akran zorbalığı hakkında açıklamalarda bulundu. Akran zorbalığının tanımını yapan Uzm. Klnk. Psk. Baskıcıoğlu, "Akran zorbalığı, bireyin yaşıtları tarafından sürekli ve kasıtlı olarak fiziksel, sözel, sosyal veya dijital yollarla zarar görmesi ya da baskı altında tutulmasıdır. Fiziksel saldırılar, alay etme, dışlama, tehdit etme, dedikodu yayma ve siber zorbalık gibi birçok farklı formda ortaya çıkabilir" diye konuştu. 

  "Siber zorbalıkta da ciddi artış var" 

  Akran zorbalığının dünyada yaygın bir sorun olduğunu dile getiren Uzm. Klnk. Psk. Baskıcıoğlu, "Araştırmalar, dünya çapında çocukların yaklaşık üçte birinin hayatlarının bir döneminde akran zorbalığına maruz kaldığını göstermektedir. Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise öğrencilerin yüzde 20-35’inin zorbalık mağduru olduğu, yüzde 10-20’sinin ise zorbalık yapan taraf olduğu belirlenmiştir. Özellikle internetin yaygınlaşmasıyla birlikte siber zorbalık oranlarında ciddi bir yükseliş görülmektedir" şeklinde konuştu. 

  "Aile içi şiddet zorbalığa neden olabilir" 

  Zorbalığın sebeplerinden bahseden Uzm. Klnk. Psk. Baskıcıoğlu, "Zorbalığın nedenleri arasında aile içi şiddet, yetersiz ebeveyn ilgisi, düşük özsaygı, sosyal beceri eksiklikleri, okul ortamındaki denetimsizlik ve toplumda şiddetin normalleştirilmesi gibi faktörler yer almaktadır. Zorbalık yapan bireyler genellikle kendilerini güçlü hissetmek, dikkat çekmek veya başkalarına üstünlük sağlamak amacıyla bu tür davranışlarda bulunurlar" dedi. 

  "İlkokul ve ortaokul dönemlerinde sık görülür" 

  Akran zorbalığının hangi yaşlarda daha sık görüldüğüne değinen Uzm. Klnk. Psk. Baskıcıoğlu, "Akran zorbalığı genellikle okul öncesi dönemde başlar ancak en belirgin ve yaygın olarak ilkokul ve ortaokul dönemlerinde görülür. Lise döneminde de devam edebilir, ancak türü ve şekli değişebilir. Araştırmalara göre, akran zorbalığı en çok 7-15 yaş aralığında yaygın olarak görülmektedir. İlkokulun son yılları ve ortaokul dönemi, zorbalığın en sık yaşandığı dönemlerdir" açıklamasında bulundu. 

  "Akran zorbalığına uğrayan bireyde yalnız kalma isteği olabilir" 

  Akran zorbalığında görülebilecek belirtilerden bahseden Uzm. Klnk. Psk. Baskıcıoğlu, "Akran zorbalığına maruz kalan çocuklarda içine kapanıklık, kaygı ve depresyon belirtileri, okula gitmek istememe, akademik başarının düşmesi, fiziksel yaralanmalar, sosyal ortamlardan kaçınma, yalnız kalma isteği, uyku ve yeme düzeninde bozulmalar, özsaygı ve özgüvende düşüş gibi belirtiler görülebilir" dedi. 

  "Uzman desteği alınmalı" 

  Uzm. Klnk. Psk. Baskıcıoğlu, zorbalık mağduru bir çocuğa nasıl yaklaşılması gerektiği hakkında şu bilgileri paylaştı: 

  "Zorbalığa uğrayan çocuğa destekleyici ve anlayışlı bir şekilde yaklaşmak önemlidir. Öncelikle çocuğun hissettiklerini anlamak ve onu suçlamadan dinlemek gerekir. Daha sonra öğretmenler, okul yönetimi ve gerekirse bir uzmandan destek alınmalıdır. Çocuğa kendini savunma ve sosyal beceriler kazandırma konusunda rehberlik edilmelidir. Akran zorbalığına uğrayan çocuklar ilerleyen yaşlarda düşük özsaygı, depresyon, anksiyete bozuklukları, akademik başarısızlık, sosyal izolasyon ve hatta travma sonrası stres bozukluğu gibi sorunlarla karşılaşabilirler. Ayrıca, bazı bireylerde saldırgan davranışlar geliştirme veya başkalarına zorbalık yapma eğilimi de görülebilir." 

  "Çocuklara empati ve sosyal beceriler kazandırılmalı" 

  Uzm. Klnk. Psk. Baskıcıoğlu, akran zorbalığıyla başa çıkabilmeleri için ebeveynlere şu önerilerde bulundu: 

  "Akran zorbalığıyla başa çıkabilmek için çocuklara zorbalıkla başa çıkma stratejileri öğretilmeli, güçlü sosyal bağlar kurmalarına yardımcı olunmalı ve aile-okul iletişimi güçlendirilmelidir. Akran zorbalığını önlemek amacıyla ise aileler, eğitimciler ve toplum iş birliği yapmalı; okullarda zorbalık karşıtı programlar düzenlenmeli, çocuklara empati ve sosyal beceriler kazandırılmalıdır. Ayrıca, aileler çocuklarının davranışlarını yakından gözlemlemeli ve dijital ortamda karşılaştıkları içerikleri kontrol etmelidir. Gerekirse, psikolojik destek de alınarak çocukların güvenli ve sağlıklı bir ortamda gelişmeleri sağlanmalıdır. Akran zorbalığı, bireylerin gelişimi üzerinde uzun vadeli etkiler bırakabilen ciddi bir problemdir. Bu konuda farkındalığı artırmak ve etkili çözümler üretmek, daha sağlıklı bir toplum oluşturmanın önemli bir parçasıdır." 

 


Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

LGS MERKEZİ SINAVI İÇİN BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

LGS BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

NİĞDE'DE SIFIR ATIK ETKİNLİKLERİ DÜZENLENDİ

NİĞDE’DE AKRAN ARABULUCULUĞU PROJESİ

ÇOCUK İSTİSMARI ŞÜPHELİSİNE 24 YIL HAPİS CEZASI

ARAÇ KURŞUNLATIP 20 MİLYON TL HARAÇ İSTEYEN ESKİ ORTAK VE ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLDİ: 5 TUTUKLAMA

NİĞDE'NİN SU GÖNÜLLÜSÜ ÖĞRENCİLERİ, SU VERİMLİLİĞİ ZİRVESİ’NDE YER ALDI.

KÖTÜ ŞAKA ÖLÜMLE BİTTİ: OKUL SERVİSİ, ÖĞRENCİYE ÇARPTI

KAR MASKELI ŞAHISLAR DEHŞET SAÇTI: BIR KIŞIYI SOPAYLA DÖVÜP KAÇTILAR

ÖLÜM VİRAJI YİNE CAN ALDI: TIR HURDAYA DÖNDÜ, SÜRÜCÜ HAYATINI KAYBETTİ

BAYRAMDA BESLENME DÜZENİ TAVSİYESİ: "AZ VE SIK BESLENİLMELİ"

UZMAN DİYETİSYEN UYARDI: "TATLI İKRAMLARINI MÜMKÜNSE REDDEDELİM"

"BAYRAM SOFRASINDA BAKLAVA TÜKETİRKEN DİKKATLİ OLUN"

BAYRAM SABAHI YEDİKLERİNİZE AMAN DİKKAT

ARAÇ FİYATLARINI ŞİŞİRENLERE KÖTÜ HABER

PALANDÖKEN:"TRAFİK KAZALARI BAYRAMA GÖLGE DÜŞÜRMESİN"

SIFIR ARAÇLARA TTB YÜKÜMLÜLÜĞÜ KALDIRILDI

40 YILDIR İKİSİ BİR ARADA BU KADAR BOL GÖRÜLMEDİ

LGS MERKEZİ SINAVI İÇİN BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

NİĞDE’DE ÖZEL EĞİTİM KURSİYERLERİNE BAYRAM SEVİNCİ

JANDARMA, NİĞDE’DE TRAFİK KURALLARINI HAVADAN DENETLİYOR

NİĞDE’DE BAYRAMDA TRAFİK DENETİMLERİ SIKILAŞTIRILDI

ARAÇTAKİ GİZLİ BÖLMEDEN 10 BİN MAKARON VE BİN PAKET KAÇAK SİGARA ÇIKTI

BAYRAMDA BOŞ KALAN EVLERDE ELEKTRİK VE SU VANALARINI KAPATMAYI UNUTMAYIN!

BAYRAMDA OTO SANAYİLER KAPALI, ARABASI BOZULAN YANDI!

NİĞDE'DE RAMAZAN BAYRAMI'NDA ŞEHİR İÇİ OTOBÜSLER ÇALIŞACAK MI?

NİĞDE'DE BAYRAM BOYUNCA GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ÜST SEVİYEDE OLACAK

KIZILCA ATATÜRK ORTAOKULU NİĞDE ŞAMPİYONU OLDU

NİĞDE DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ, ÇİFTÇİLERİN YANINDA

BBP NİĞDE İL BAŞKANI KARATAŞ; HAYRETLE İZLİYORUZ

BAYRAMLARIN VAZGEÇİLMEZİ LOKUM

BAYRAMDA SAHTE KOLONYALARA DİKKAT

LGS BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

NİĞDE'DE MİLLİ İRADE PLATFORMU'NDAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A DESTEK AÇIKLAMASI

FİTRELERİNİZİ UNUTMAYIN!

BAYRAMI NEREDE GEÇİRECEKSİNİZ?

NİĞDE'DE BAYRAM TATİLİ ÖNCESİNDE LASTİKÇİLERDE BÜYÜK BİR HAREKETLİLİK YAŞANIYOR

ARAÇ FİYATLARINI ŞİŞİRENLERE KÖTÜ HABER

BAYRAMDA OTOBÜS FİRMALARINA EK SEFER

NİĞDE BAYRAMA HAZIR! 2 BİN 499 PERSONEL SAHADA OLACAK

Yükleniyor