Gürer, meyve ve sebze üretiminde yüzde 95’e varan kayıplar yaşandığını, 2024 meyve üretiminin 28 milyon tondan 21 milyon tona düşmesinin beklendiğini belirtti.
Zirai don nedeniyle traktör ve tarım aletlerinin icralık hale geldiğini ifade eden Gürer, TARSİM sigortası olsun ya da olmasın tüm üreticilerin zararlarının hızla karşılanması gerektiğini vurguladı. Gürer, ihracatın da zarar gördüğünü ve bu durumun tarım işçisinden esnafa kadar birçok kesimi etkilediğini dile getirdi.
Zirai Don Araştırma Komisyonu’nun saha çalışmalarını aktaran Gürer, Malatya’da kayısıda kaybın yüzde 100’e yaklaştığını, Niğde’de elma ve kiraz üretiminde yüzde 95’e varan zararlar olduğunu belirtti. Zeytin, fındık, ceviz, portakal ve üzümde de ciddi kayıplar yaşandığını ifade etti.
Gürer, sadece üreticilerin değil, bölge esnafının da ekonomik olarak zor durumda olduğunu belirterek, “6 ton peynir almış bir esnaf, tarım işçisi gelmeyince ürününü satamıyor” örneğini paylaştı. Bu durumun göçleri tetikleyebileceğini ve psikolojik sorunlara da yol açabileceğini söyledi.
İktidarı acilen somut adımlar atmaya çağıran Gürer, “Yerinde ziyaretlerle, demeçlerle bu sorun çözülmez. Destekler yetersiz, üretici tarlasına küsmemeli” ifadelerini kullandı. Gürer, ihracata gönderilemeyecek olan birçok meyve ve sebze nedeniyle Türkiye’nin en az iki yıl boyunca ciddi kayıplar yaşayacağını belirtti.