EKRAN KULLANIMINDA ‘ÜÇ 20’ KURALINA DİKKAT

"Göz rahatsızlıkları için ekranda üç 20 dediğimiz kurala uymalıyız"

SAĞLIK 2.04.2025 13:01:00 0
EKRAN KULLANIMINDA ‘ÜÇ 20’ KURALINA DİKKAT

 

Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, ekrana bağlı olarak gözlerde oluşacak hastalıklara karşı tedbir alınabileceğini söyleyerek, "Göz rahatsızlıkları için ekranda üç 20 dediğimiz kurala uymalıyız" dedi.

Son zamanlarda ekran kullanımının çok fazla arttığını söyleyen Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ataş, "Ekran kullanımı son zamanlarda gerçekten çok fazla arttı. Özellikle pandemiden sonra uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasıyla birlikte tablet, bilgisayar, cep telefonu kullanımı arttı. Şu anda ortalama bir yetişkin ve çocuklar günün 7,5 saatini tablet ve bilgisayar ile geçiriyor. Bu çok ciddi bir oran gerçekten. Bu da çocukların birçok şeyini etkilemektedir. Sosyal ilişkilerini etkilemekte, akıl sağlığı ile ilgili problemler oluşturmakta, fiziksel sağlıklarını etkilemektedir. Örneğin çocuklar sürekli oturduğu için sürekli enerji almakta, verememekte ve kilo almaktadır. Dikkat eksikliği gibi ciddi sorunlara da yol açmaktadır. Sosyal olarak da izledikleri içerikler de şiddete meyilli ise ciddi problemlere yol açabilmektedir. Göz sağlığı ile ilgili birincisi uzun süre yani 3 saatten fazla günlük ekran kullanımının ciddi anlamda yaklaşık 4 kat miyopiyi arttırdığı biliniyor. Ciddi bir miyopi pandemisi gibi bu sorun bizi bekliyor. Bu da çok önemli bir sorun" dedi.

 

Prof. Dr. Mustafa Ataş, ekrana fazla bakmanın dijital göz yorgunluğuna da sebep olabileceğini söyleyerek, "İkinci sorun da ‘computer vision sendromu’ dediğimiz yani bilgisayara bakma sendromu ya da daha değişik adlandırılırsa ‘dijital göz yorgunluğu’ dediğimiz bir duruma yol açabilmektedir. Bu dijital göz yorgunluğunda ekrana uzun süre bakan kişilerde ciddi baş ağrıları olmaktadır. Gözlerde kızarma, batma olmaktadır. Bulanık görme de olmaktadır. Hayat konforunu çok ciddi anlamda etkilemektedir. Diğer bir konu da göz kuruluğu. Bu durum ciddi oranda göz kuruluğuna da yol açabilmektedir. Çünkü çocuklar göz kırpmayı unutuyorlar. Uzun süre ekrana baktıkları zaman dikkatlerini oraya vererek gözlerini kırpmamaktadırlar. Normalde dakikada 20-25 kere göz kırpmaları gerekirken bu süre sürekli ekrana bakmaktan ve dikkatli bakmalarından dolayı dakikada 5’e kadar düşmektedir. Bu da ciddi göz kuruluklarına yol açabilmektedir. Bu kurulukların getirdiği gözde batma, kızarma, ağrı da ciddi sorunlardır. Eğer göz kuruluğuyla ilgili altta yatan problem varsa, bu problem daha da büyümektedir. Bunun dışında akomodasyon problemleri dediğimiz problemler de gelişebiliyor. Sürekli yakına odaklanmaktan dolayı göz kasları sürekli kasılmış halde durmakta, spazm halinde olmaktadır. Bu da gözlerde kasılmaya ve baş ağrılarına ve ciddi akomodatif spazm dediğimiz problemlere yol açabilmektedir" ifadelerini kullandı.

"Ekrana bakarken 20-20-20 kuralına dikkat"

Ekrandan gelecek zararlardan korunmak için koruyucu bazı tedbirler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ataş, "Dediğimiz gibi çok ciddi problemler oluşabiliyor. Bunlarla ilgili çok bilinçli olunması gerekiyor. Yapabileceğimiz koruyucu bazı tedbirlerimiz var. Birincisi ekranla ilgili 20-20-20 kuralı dediğimiz bir kural var. Bu ne demek? Yani 20 inç yani Türkçesiyle çocukların 50 santimetre mesafeden ekrana bakması gerekmektedir. 20 dakikadan fazla ekranla meşgul olmaması gerekiyor. 20 dakikadan sonra da 20 saniye ara verip uzağa dalgın bakıp gözlerini dinlendirmeleri gerekiyor. Toplam olarak da en fazla 40-45 dakika ekrana bakıp sonrasında da ara verip dinlenmelerinde yarar var. Ekran süreleri ile ilgili de bir şeyler söylemekte fayda var; birincisi hem Dünya Sağlık Örgütü hem de göz operatörleri genelde 2 yaştan önce kesinlikle çocukların ekrana bakmalarını önermiyor. Sadece telefonla aile görüşmeleri dışında 2 yaşın altına ekrana bakmalarını önermiyoruz. 3-5 yaş arasında ise en fazla 60 dakika ekranda maksimum süre olarak ekrana bakmalarını öneriyoruz. 5-17 yaş arasındaki çocuklarımızın ise günde en fazla 2 saat ödevleri, okul aktiviteleri dışında ekranda zaman geçirmelerini istiyoruz. Biz bu çocuklarımızın daha çok dışarıda zaman geçirmesini istiyoruz. Hem miyopun gelişmesi hem de gözle ilgili zararların engellenmesi açısından mutlaka dışarıda vakit geçirilmesi, aktivite yapmalarını istiyoruz" dedi.

Ataş, şikayetlere göre tedavi alınması gerektiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İkincisi de tabii eğer göz kuruluğuyla ilgili şikayetlerimiz varsa bunu bir muayene edip, buna yönelik tedavi vermek gerekiyor. Suni göz yaşlarıyla desteklemek, altta yatan ek hastalığı varsa bunu tedavi etmek lazım. Bazen altta yatan düşük gözlük numaraları da bu dijital ekran yorgunluğunu arttırabilmektedir. Çok düşük astigmat bile tetiklemektedir. O yüzden bu rahatsızlığı olan kişilere muayeneden sonra eğer ihtiyaçları varsa gözlük verip sorunu tam olarak düzeltmek, gerekirse bunlara mavi ışığı engelleyen camlar vererek ekrandan bir nebze olsun korumak ve gözü rahatlatmak gerekiyor. Ayrıca ekranlarda koruyucu filtreler de önemli. Mavi filtreleri ekranlara koyarak çocuklarımızı koruyabiliriz. Mutlaka bizim de önerdiğimiz düzenli göz muayenelerini yapmak, altta yatan gözle ilgili bir problem varsa bunların tedbirlerini alıp kusurları düzeltmek gerekiyor."

 

Haber Kaynak : İHA

KİRAZ VE VİŞNEDE ÇİÇEKLENME DÖNEMİ ÖNCESİ İLAÇLAMA ÖNERİSİ

CHP NİĞDE’DEN İMAMOĞLU’NA DESTEK: ERKEN SEÇİM İÇİN İMZA KAMPANYASI

NİĞDE’DEKİ 72 KÖYE HİBE VE FAİZSİZ KREDİ DESTEĞİ

NİĞDE, GHİBLİ DOKUNUŞUYLA MASALSI BİR YOLCULUĞA ÇIKIYOR

TÜFE MART AYINDA YÜKSELDİ: GIDA VE KONUT ZAM ŞAMPİYONU

TAŞ TOPLAMA MAKİNESİNE KOLUNU KAPTIRAN ÇİFTÇİ HAYATINI KAYBETTİ

BABA KIZ TÜFEKLE VURULDU: BABA KURTARILAMADI!

ALTIN DEĞERİNDE 3 PUAN! ÖZLENEN GALİBİYET POZU GELDİ!

FECİ KAZA: 3'Ü ÇOCUK, 5 KİŞİ ÖLDÜ, 7 KİŞİ YARALANDI

UZMANI UYARDI: "DİŞLERİNİZİN ÇÜRÜMESİNİ İSTEMİYORSANIZ ŞEKERDEN SONRA PEYNİR YİYİN"

EKRAN KULLANIMINDA ‘ÜÇ 20’ KURALINA DİKKAT

DÜNYA ISINIYOR, YAŞAM ALANLARI DARALIYOR: DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

OTOMOBİLİN ÇARPTIĞI YAŞLI KADIN HAYATINI KAYBETTİ

BAŞKAN ÖZDEMİR'DEN AVRUPA KONSEYİ GENEL KURULU'NDA TÜRKİYE VURGUSU

NÖHÜ’DE GELECEĞİN MESLEKLERİNE YÖNELİK YENİ BÖLÜMLER

TRAFİK KAZALARINDA 4 GÜNDE 34 CAN KAYBI

ANNE ADAYLARININ GÜVENDİĞİ ADRES: GEBE OKULU

EUS KANSER TEŞHİSİNDE DETAYLI GÖRÜNTÜLEME SAĞLIYOR

LGS BAŞVURULARI BUGÜN BAŞLADI

DOĞADAN TOPLANAN MANTARLARA DİKKAT

DOĞALGAZDA 'KADEMELİ' FATURA DÖNEMİ: SOĞUK VE SICAK İLLER AYRIMI GÜNDEMDE

BİR AVUÇ ATIŞTIRMALIK, BEYNE İYİ GELİYOR

ERDOĞAN'IN TALİMATI SONRASI BİR RESMİ TATİL DAHA GELİYOR

AKARYAKIT FİYATLARINA REKOR ZAM GELİYOR

EMEKLİ İKRAMİYESİ FARK ÖDEMELERİ YARIN BAŞLIYOR

NİĞDE’NİN CAM TERASI ARTIK ÜCRETLİ!

BİNLERCE KİŞİNİN MAAŞI İPTAL EDİLECEK! SGK'DAN BÜYÜK DENETİM

TRABZONSPOR U19, UEFA GENÇLİK LİGİ’NDE YARI FİNALDE

NÖHÜ ÖĞRENCİLERİNDEN BİLGİ VE EĞLENCEYİ BİR ARAYA GETİREN ETKİNLİK

NİĞDELİLER MERSİN’E AKIN ETTİ

Yükleniyor

  • Perşembe 11.7 ° / 6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 12.8 ° / 4.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 14.6 ° / 6.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 28 22 1 5 40 71
2.Fenerbahçe 27 20 2 5 42 65
3.Samsunspor 28 15 7 6 12 51
4.Beşiktaş 27 13 6 8 14 47
5.Eyüpspor 28 12 8 8 9 44
6.İstanbul Başakşehir 27 11 10 6 6 39
7.Göztepe 27 10 9 8 10 38
8.Gazişehir Gaziantep 27 11 11 5 0 38
9.Kasımpaşa 28 9 8 11 -3 38
10.Trabzonspor 27 9 9 9 12 36
11.Antalyaspor 28 10 12 6 -20 36
12.Konyaspor 28 9 12 7 -6 34
13.Rizespor 27 10 14 3 -12 33
14.Alanyaspor 28 8 13 7 -10 31
15.Sivasspor 28 8 14 6 -8 30
16.Bodrum FK 28 8 14 6 -11 30
17.Kayserispor 27 7 11 9 -14 30
18.Hatayspor 27 4 16 7 -22 19
19.Adana Demirspor 27 2 21 4 -39