EKONOMİDE DENGE BOZULDU: FAİZLER ENFLASYONU İKİYE KATLADI

Enflasyon gerilemesine rağmen faiz oranları hızla yükseldi; bazı kredi türlerinde faiz oranları enflasyonun iki katına ulaştı.

EKONOMİ 7.05.2025 08:56:00 0
EKONOMİDE DENGE BOZULDU: FAİZLER ENFLASYONU İKİYE KATLADI

Türkiye ekonomisinde faiz ve enflasyon arasındaki ilişki, son gelişmelerle birlikte yeniden bozuldu. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı nisan ayı verilerine göre yıllık enflasyon %37,86’ya gerilerken, aynı dönemde Merkez Bankası’nın politika faizi %46’ya yükseldi. Operasyon öncesi %42,5 düzeyinde olan gecelik faizler %49’a kadar çıktı. Merkez Bankası’nın ortalama fonlama faizi ise %48,82 seviyesine yükselerek enflasyonla arasındaki makası belirgin biçimde açtı.
Ekonomim'in haberine göre, Nisan ayı itibarıyla politika faizi ile enflasyon arasındaki fark 8,14 puana çıktı. Ortalama fonlama faizi baz alındığında bu fark 10,96 puanı buldu. Söz konusu fark, operasyonlar öncesine kıyasla neredeyse iki katına çıktı.


KREDİ FAİZLERİ ALARM VERİYOR
Kredi piyasalarında tablo daha da çarpıcı. Bankaların uyguladığı çıplak faiz oranları ile TÜİK’in açıkladığı enflasyon arasındaki fark tarihi seviyelere ulaştı. Operasyonlar öncesinde ihtiyaç kredisi faizleri ile enflasyon arasındaki fark 24,63 puan iken, bu fark 35,23 puana çıktı. KMH dahil ihtiyaç kredilerinde fark 36,64 puana yükselirken, ticari kredilerdeki fark da 24,77 puana ulaştı. Bu oranlar, enflasyonun %0,24 gerilediği bir dönemde yaşandı.
Ekonomistler, nominal faizlerin üzerine binen sigorta ve işlem ücretleriyle birlikte reel kredi maliyetlerinin çok daha yüksek düzeylere çıktığını vurguluyor. Bankaların sunduğu “tabela oranları”nın üzerinde oluşan bu maliyetlerin 3 ila 10 puan fazlasına kadar çıktığı belirtiliyor.

"FAİZ GEÇİŞKENLİĞİ ENFLASYONUN BAŞLICA TETİKLEYİCİSİ"
İktisat çevrelerinde ise bu tablo, ekonomi yönetiminin mevcut programına duyulan güvenin sarsıldığına işaret ediyor. Ekonomi yönetiminin 2023 Haziran’ında başlattığı dezenflasyon programının temel hedefi fiyat istikrarıydı. Ancak 2 yılın sonunda Türkiye, politika faizinde dünyanın ikinci, enflasyonda ise altıncı sırasına yükseldi. Bu da politika araçlarının hedeflenen etkiyi yaratamadığını gösteriyor.
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ensar Yılmaz, enflasyonun karakter değiştirdiğine dikkat çekerek, “Döviz kuru ve ücret artışlarının fiyatlar üzerindeki etkisi zayıflarken, faiz geçişkenliği hızla artıyor. Enflasyon artık üretimdeki daralma ve faiz yükünün fiyatlara yansımasıyla şekilleniyor,” değerlendirmesinde bulundu.


ÜRETİM MALİYETİ ARTIYOR, YATIRIM DURMA NOKTASINDA
İş dünyası da yüksek faizlerin reel ekonomiye etkilerinden endişeli. Sanayici ve yatırımcılar, mevcut kredi maliyetleriyle üretim ve büyümenin sürdürülebilir olmadığını dile getiriyor. Krediye erişimin kısıtlı, maliyetlerin ise yüksek olduğu bir ortamda üretimi artırmanın güçleştiği, üretim yapılsa dahi maliyetlerin doğrudan fiyatlara yansıyarak enflasyonu yeniden tetikleyebileceği belirtiliyor.
Ekonomistler, gelinen noktada faizlerin yalnızca enflasyonu dizginlemek yerine, bizzat enflasyonu besleyen bir unsur haline geldiği görüşünde birleşiyor.
 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ

“SOYLU” AİLEDEN "DEMİR" GİBİ “HAMLE”: NİĞDE'DE DEV MADEN SAHASI İHALESİNİ ONLAR ALDI

KIRMIZI ET DİYEREK 'EŞEK ETİ' SATMIŞLAR! BAKANLIK İFŞA LİSTESİNİ GÜNCELLEDİ

BALETLER KÖYÜ BELGESELİ ÖDÜLDEN ÖDÜLE KOŞUYOR

NİĞDE’DE EUROLİG FİNAL HEYECANI DEV EKRANDA YAŞANACAK

KEMAL AYDOĞAN İLKOKULU’NDAN GÖRKEMLİ OKUMA BAYRAMI

NİĞDE’DE “SİGARAYI BIRAK, HAYATINI DEĞİŞTİR” KAMPANYASIYLA FARKINDALIK ARTIYOR

ULUSLARARASI AR-GE PROJE PAZARI'NDA EN İYİ PROJELER ÖDÜLLENDİRİLDİ

BAŞHEKİM ZOR’DAN AMELİYATHANE VE STERİLİZASYON BİRİMİNE ZİYARET

KARDEŞİNİ KURTARMAK İSTERKEN BOĞULARAK HAYATINI KAYBETTİ

NİĞDESPOR'UN EFSANE İSİMLERİ ADANA'DA BİR ARAYA GELDİ

NİĞDE GÜLLÜCE KÖYÜ, GELENEKSEL GÜLBABA ANMA ETKİNLİKLERİ VE YAĞMUR DUASINA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

"NİHADER" GELENEKSEL PİKNİK ŞÖLENİ BAŞLIYOR

ALTUNHİSAR GENÇLİK HAFTASI ÖZEL BİR ETKİNLİKLE SONA ERDİ

ADANALI İŞ İNSANI ALİ ACEMBEKİROĞLU’NDAN NİĞDE’YE DEV KİRAZ YATIRIMI

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN OKÇU KÖYÜ’NE GÖNÜL KÖPRÜSÜ

VİLAYETLER BİRLİĞİ 60. OLAĞAN GENEL MECLİS TOPLANTISI ANKARA’DA YAPILDI

İLÇE BAŞKANI AÇIKLADI, BOR’DA O PROJE ASKIYA ALINDI

NİĞDE’DE 2 ÇOCUK ANNESİ HAYATINI KAYBETTİ!

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

NİĞDE’DE OKUL MÜDÜRDEN SERVİS ÜCRETLERİNE SERT TEPKİ: "YARGIYA TAŞIRIM, %100 KAZANIRIM!"

GÜRER: TONLARCA PATATES DEPOLARDA ÇÜRÜDÜ! KÜÇÜK ÇİFTÇİ GÖZDEN ÇIKARILDI

BAĞIŞINIZLA BİR TUĞLA DA SİZ KOYUN: NİĞDE MERKEZ CAMİİ YÜKSELİYOR

TİKTOK KAPATILSIN! BU NASIL ANNE? ETKİLEŞİM UĞRUNA ÇOCUĞUNA YAPTIKLARINA TEPKİ YAĞIYOR

ALİ KOÇ'UN GÖZYAŞLARINI TUTAMADIĞI ANLAR

PKK'NIN FESİH KARARINI TANIMADILAR: SİLAHLI MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

YENİ TRAFİK CEZALARI ÇOK CAN YAKACAK: 280 BİN TL'YE KADAR ÇIKIYOR

TÜKETİCİLERE MÜJDE! İNTERNETTEN ALIŞVERİŞTE İKİ ÖNEMLİ DÜZENLEME

GÖKTAŞ: GENÇ NÜFUS AZALIYOR, TOPLUM YAŞLANIYOR

VEKİL İNCE’DEN SANAYİ ESNAFINA ZİYARET

ÇAMARDI’DA “SİGARAYI BIRAK, HAYATINI DEĞİŞTİR” KAMPANYASI BAŞLADI

Yükleniyor

  • Cumartesi 27 ° / 15.4 ° Güneşli
  • Pazar 28.2 ° / 15.7 ° Güneşli
  • Pazartesi 29.2 ° / 15.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 28 1 5 56 89
2.Fenerbahçe 34 25 3 6 52 81
3.Samsunspor 34 18 10 6 13 60
4.Beşiktaş 34 16 7 11 20 59
5.İstanbul Başakşehir 34 16 12 6 7 54
6.Eyüpspor 35 14 13 8 4 50
7.Trabzonspor 34 12 11 11 11 47
8.Göztepe 34 12 11 11 10 47
9.Kasımpaşa 34 11 10 13 0 46
10.Konyaspor 34 13 14 7 -3 46
11.Kayserispor 34 11 12 11 -11 44
12.Antalyaspor 34 12 14 8 -22 44
13.Gazişehir Gaziantep 34 12 15 7 -5 43
14.Rizespor 34 13 17 4 -10 43
15.Alanyaspor 34 10 15 9 -10 39
16.Bodrum FK 34 9 16 9 -13 36
17.Sivasspor 35 9 18 8 -14 35
18.Hatayspor 34 5 21 8 -26 23
19.Adana Demirspor 34 2 28 4 -59