Yaşanan ekonomik kriz toplumun her kesiminin kemerlerini daha fazla sıkmasına neden olurken evlenme hayali kuran gençler maliyetler nedeniyle “Ya hayallerimizden vazgeçeceğiz ya da düğünümüzü ilerleyen yıllara erteleyeceğiz” dediler.
Ülkemiz genelinde etkili olan ekonomik kriz hayatın her alanında etkisini hissettirirken bu yaz evlenmeyi hayal eden gençlerin hayalleri de krize takılıyor. Geçmiş yıllara göre evlenmek için başvuru yapanların oranlarında büyük düşüş olduğu öğrenilirken Niğde’de ev eşyaları ile çeyizlik eşya satan işletmeler de geçen yıllara göre alışverişin sıfırlanma noktasına geldiğini söylediler.
Ekonomik durumu iyi olan ailelerin gelenekleri sürdürdüğünü ve hiçbir masraftan kaçmadan alışverişlerini yaptıklarını söyleyen esnaflar mali olarak sıkıntı yaşayan gençlerin son dönemde ev eşyası almak yerine 1+1 gibi evler tercih ettiklerini, hatta bazı çiftlerin nikah salonlarından sonar düğün yapmaktan da kaçındıklarını söylediler.
MÜŞTERİ SAYISINDA BÜYÜK DÜŞÜŞ YAŞANIYOR
Bu seneki müşteri sayısının bir önceki yıllarla kıyaslanmayacak kadar düştüğünü ifade eden Niğdeli esnaflar açıklamalarında; “Her yıl yaz dönemini düşünerek çeşitli bağlantılar yapar ve satacağımız ürünlerin tercihlerini yapardık. Bu sene ekonomik kriz nedeniyle ev mobilyası ve beyaz eşya gibi kalemler maliyetleri nedeniyle halkımızın ilk ertelediği ihtiyaçları olduğundan müşteri sayısı geçen yıllarla kıyaslanmayacak kadar düştü.
Yeni evlenecek olan çiftlerin sayısında da azalma olduğunu duyduk. Nikâh salonlarına yapılan başvurular da geçen senenin çok altında olduğunu ortaya koyuyor. Evleneceklerin bir kısmı alışverişlerini sorunsuz yaparken bir kısmı ise yüksek fiyatlar ve düğün masrafları nedeniyle hayallerini ya ertelemek zorunda kalıyor. Bizler bu işi yapmamıza rağmen bu süreçte bu maliyetler karşısında gençlerimizi haklı buluyoruz. Bırakın ev eşyalarını en basit bir düğün için bile bir salon kirası ortalama 50-70 binin altına düşmüyor” dediler.
GENÇLER EVLİLİK HAYALİNİ ERTELİYOR
Evlilik konusunda konuşan Niğdeli gençler ise yaptıkları açıklamalarda hayat pahalılığından şikayet ederken, “Ekonomik kriz nedeniyle ülkenin içerisinde bulunduğu durum ortada. Bizler evlenmeden çok hayatlarımızı sorunsuz şekilde idame ettirme derdine düştük. Birçok arkadaşımız ya yurt dışına ya da büyük şehirlere gitmeye başladı. Asgari ücretin bile zor alındığı bir ilde 15 bine bir daire tutup nasıl geçineceğiz? Bu evin eşyalarını almak için bile 30 sene çalışmak zorundayız. Zengin olan arkadaşlarımız dillere destan düğünlerle evliliklerini yaparken bizlere de onları tebrik etmek düşüyor. Ülkemizde artık evlenmek de zenginlerin yapabileceği bir tören haline geldi. En ucuz bir salonun kirasını merak edenler, yatak odası, oturma odası, buzdolabı ve diğer eşyalarının en basitinden fiyatlarını çıkartırlarsa bizlerin içerisinde bulunduğu durum anlaşılır” dediler.