DÖVME YAPTIRAYIM DERKEN KANSERE YAKALANMAYIN

Dövmelerdeki mürekkebin ağır metal ve kimyasal içerdiğini belirten Doç. Dr. Ahmet Özveren, bu maddelerin lenf bezlerine taşındığını ve dövmeli kişilerde cilt ile lenfoma kanserlerinin daha sık görüldüğünü söyledi.

Tarih: 23.06.2025 17:39 Güncelleme: 23.06.2025 17:39
DÖVME YAPTIRAYIM DERKEN KANSERE YAKALANMAYIN
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

İnsan vücudundaki dövmeleri ve boyutlarını kanser teşhisleriyle birlikte inceleyen bilim insanları, bu işlemi yaptıran kişilerde hem cilt hem de lenfoma kanserlerinin daha sık görüldüğünü tespit etti. Kullanılan mürekkepte ağır metaller ve çok sayıda kimyasal bulunduğunu belirten Onkolog Doç. Dr. Ahmet Özveren, "Bu boyalar sadece uygulandığı bölgede kalmamakta; emilerek lenf dokularına ve lenf bezlerine iletilmekte" dedi.

Güney Danimarka Üniversitesi'nde biyostatistikçi Signe Bedsted Clemmensen liderliğindeki ekip, ikizler üzerinde gerçekleştirdikleri iki farklı çalışma yöntemiyle dövme ile cilt kanseri arasındaki muhtemel ilişkiyi inceledi. Toplam 2 bin 367 ikiz kardeşin katıldığı araştırmada, avuç içinden büyük dövmeye sahip bireylerde cilt kanseri riskinin 2.7 kat arttığı belirlendi. Elde edilen verilere göre büyük boyuttaki dövmelerin lenfoma gibi cilt kanseri türleriyle bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. Öte yandan yapılan değerlendirmelere göre, dövme yaptırma oranı dünya genelinde artış gösteriyor. Türkiye'de bu oran net olarak bilinmemekle birlikte, ABD'de her 3 kişiden birinde, İtalya'da ise her 5 kişiden birinde en az bir dövme bulunduğu bildiriliyor. Uzmanlar, kişilerin dövme yaptırmadan önce bazı önemli etkenleri dikkatlice değerlendirmesi gerektiğini ifade etti.

Dövme, kanseri tetikliyor

Dövme mürekkebinde bulunan maddelerin sistemik emiliminin kanserojen etkisi olduğunu belirten Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, "Dövmenin kanserle, özellikle cilt kanseri ve lenfoma ile ilişkisi, yakın zamanda resmi olarak tespit edildi. Dövme mürekkebinde bulunan maddelerde ağır metaller ve çok sayıda kimyasal bulunmakta, hangi dövmede hangi maddenin yer aldığını ise net olarak bilememekteyiz. Çünkü dövmeler çok çeşitli yerlerde yapılmakta. Örnek verecek olursak Danimarka'da ikiz kardeşler üzerinde gerçekleştirilen çalışmada, dövmesi olan bireylerin cilt kanseri ve lenfomaya daha fazla yakalandığı tespit edildi. Özellikle dövmenin boyutu avuç içinden daha büyükse bu riskin arttığı görülmüştür. İsveç'te yapılan başka bir çalışmada ise dövmesi olan bireylerde yüzde 21 oranında daha fazla lenfoma vakası görüldüğü bildirildi. Daha önce bu maddelerin lokal alımıyla kanser riski oluşturup oluşturmadığı bilinmiyordu. Ancak son veriler gösteriyor ki, dövme mürekkebi sadece uygulandığı bölgede kalmamakta; emilerek lenf dokularına ve lenf bezlerine iletilmekte. Bu durum ise sonraki aşamalarda sistemik yayılıma ve potansiyel olarak diğer kanser türleri açısından da risk oluşmasına neden olabilmektedir" ifadelerini kullandı.

Güneş ışığı dövmeler üzerinde kanser riskini arttırıyor

Güneş gören bölgelerde dövme yoğunluğu arttıkça cilt kanseri riskinin de artığını vurgulayan Özveren, "Dövmenin oluşturduğu travmatizasyonla birlikte morötesi ışınlarına maruziyet de oldukça önemli bir etkendir. Çünkü morötesi ışınlarının cilt kanseri sıklığını artırdığı bilimsel olarak bilinmekte. Hem morötesi ışınlarının maruziyeti hem de dövme bir araya geldiğinde bu risk daha da yükseliyor. Dövmenin çok zaruri görülmediği durumlarda yaptırılmaması önerilmekte. Eğer dövme yaptırılacaksa, boyutlarının küçük tutulması ve güneş görmeyen bölgelerin tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Dövme yaptırmayı düşünen kişilerin bu kararı mutlaka tekrar gözden geçirmeleri; dövme mürekkebinin sistemik emilimi ve lokal etkileri açısından riskleri değerlendirmeleri önem arz etmektedir. Çünkü artık dövme yaptıran bireylerde kansere daha sık rastlandığını biliyoruz" diye ekledi.

 

 

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Kaymakam Bektaş’tan Çamardı İlçe Devlet Hastanesine Ziyaret

Türkçenin Zarafeti Bu Kursta Öğretiliyor

Niğde Belediyespor ile Kırşehir 2-2 Berabere Kaldı

Niğde Belediyespor’dan Ara Transferde Üç Takviye

Niğde’ye 3 yeni uzman hekim atandı

Niğde’de Öğrencilerden Yerli Teknoloji Şöleni: “TEKNOTÜRK” Sergisi Açıldı

Çamardı’nın İlk Kadın Jandarma Komutanı Göreve Başladı

Niğde’de Kaza Yapan Aracın Sürücüsü Kayboldu

Niğde Süt Üreticileri Birliği’ne 1. Derece Tarımsal Örgüt Belgesi

Başkan Doygun, Bölge Müdürü Baykendi’yi Ağırladı

MİLLETVEKİLİ UZKURT "TÜRKİYE ESKİ TÜRKİYE DEĞİL"

Çiftlik’ten Okul Sporlarında Büyük Gurur

Niğde’de Okul Sektör İş Birliği Masaya Yatırıldı

Niğde’de 15 Dakikalık Park İhlallerine Zabıta’dan Sıkı Takip

Niğde’de 15 Hükümlü Devlet Desteğiyle İş Hayatına Atıldı

Bor’da Geri Manevra Faciası: 62 Yaşındaki Adam Hayatını Kaybetti

Aşçılık Öğrencileri Beyaz Önlüklerini Giydi

Niğde’den Gazze’ye Destek: “Tek Yürek” Kermesi

Niğde Belediyesi'nden Genç Çiftlere Müjde

Niğde’de “Zamanın ve Zarafetin İzinde” Sergisi Açıldı

Vali Çelik, Mağdur Aileyi Ziyaret Etti

AK Parti Niğde İl Teşkilatı Yeni Yönetimini Açıkladı

Niğde’de Apartmanda Doğalgaz Patlaması

Halı Saha Gerilimi Büyüdü: İki Belde Ayağa Kalktı

Niğde Belediyesi Spor’dan Bilal Güven PFDK’ya Sevk Edildi

Altunhisar’da Modern Üretim Hamlesi: İlçenin İlk Mantar Serası Açıldı

TBMM’de Bütçe Mesaisi Başladı

Niğde’de Narkotik Operasyonları: 11 Şüpheli Yakalandı, 4’ü Tutuklandı

Nesli Tükenme Tehlikesindeki Çizgili Sırtlan Niğde’de Görüntülendi

Niğde’de Aşağı Kayabaşı ve Sarıköprü Mahallelerinde Su Kesintisi

Yükleniyor

  • Cumartesi 4.8 ° / -4.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 5.6 ° / -3.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 4.3 ° / -5.4 ° false

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.TRABZONSPOR A.Ş. 15 10 1 4 14 34
3.FENERBAHÇE A.Ş. 15 9 0 6 18 33
4.GÖZTEPE A.Ş. 15 7 3 5 9 26
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 15 7 4 4 7 25
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 15 6 4 5 -1 23
8.KOCAELİSPOR 15 5 6 4 -3 19
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 15 4 6 5 3 17
10.CORENDON ALANYASPOR 15 3 4 8 -1 17
11.TÜMOSAN KONYASPOR 15 4 7 4 -4 16
12.GENÇLERBİRLİĞİ 16 4 9 3 -4 15
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 15 3 6 6 -6 15
14.KASIMPAŞA A.Ş. 16 3 7 6 -7 15
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 15 4 8 3 -11 15
16.İKAS EYÜPSPOR 15 3 8 4 -8 13
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 15 2 6 7 -17 13
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 15 2 11 2 -16 8