BAKAN TEKİN'DEN LGS AÇIKLAMASI: 29 KİŞİYE SORUŞTURMA AÇILDI

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 719 öğrencinin birinci olduğu LGS sınavına ilişkin şaibe iddialarına canlı yayında yanıt verdi.

Tarih: 17.07.2025 13:57 Güncelleme: 17.07.2025 13:57
BAKAN TEKİN
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınavda 719 öğrenci tam puan alarak birinci olması nedeniyle ortaya atılan şaibe iddialarını yalanlamıştı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TRT Haber'de gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu. 

Bakan Tekin, soruların çalındığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, ''Yayınlanan PDF, 10.45'te biten sınavın ve 11.57'de yayınlanmış. Güçlü bir altyapımız var. İncelediğimizde ortada herhangi bir çalınma olmadığını açıkladık.'' dedi. Tekin, 29 kişi hakkında ise soruşturma açıldığını söyledi. 

Bakan Tekin'in açıklamalarından satır başları şu şekilde; Sınava ilişkin tartışmalar sınav günü başladı. Anında müdahale ettik. Soruların çalındığı iddiası külliyen yalan. Yayınlanan PDF, 10.45'te biten sınavın ve 11.57'de yayınlanmış. Güçlü bir altyapımız var. İncelediğimizde ortada herhangi bir çalınma olmadığını açıkladık. Görüntüleri paylaşanla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladık

İnsanlar siyaset yapabilir. Eleştiri doğaldı. İftira, hakaret atabilirler bunlar yargının işi. Ama böyle bir yerde defalarca açıklama yapmamıza rağmen bu şekilde çocuklarımız demoralize edecek ifadelerden uzak durmaları lazım. Bir siyasi partinin genel başkanı hakaret etti. Çocuklarımızın üzerinden bunu yapmaları hukuka aykırı. Tüm veliler ve çocuklarımız rahat olsun. Hepsi yetkililerce incelendi.

29 KİŞİYE SORUŞTURMA

O okuldaki 29 kişi hakkında soruşturma açıldı. Devam ediyor idari soruşturmamız. Tekrar ediyorum sınav bittikten 1 saat sonra olmuş bir olay. Risk oluşturacak bir durum yok.

MEB YALANLAMIŞTI

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), LGS'de şaibe iddialarına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer vermişti:  Bazı basın yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında, 2025 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavda "719 öğrencimizin tam puan alarak birinci olması" üzerinden, sınav sürecine yönelik asılsız iddialar ve şaibe imaları gündeme getirilmiştir. Bu mesnetsiz iddialara ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

2025 Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde yurt içinde ve yurt dışında öğretmen ve idarecilerimizin yoğun özverisiyle sorunsuz gerçekleştirilmiştir.

Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki oturum hâlinde uygulanmış olup sorular, 8. sınıf öğretim programlarında yer alan kazanımlar esas alınarak akademisyen, alan uzmanları ve deneyimli öğretmenler tarafından hazırlanmıştır.

Ülke genelindeki 544 okuldan 719 öğrencimizin tam puan aldığı 2025 yılı Liselere Geçiş Sistemi kapsamındaki merkezî sınav, geçmiş yıllarda olduğu gibi ölçme-değerlendirme ilkelerine uygun, şeffaf ve denetime açık bir şekilde gerçekleştirilmiştir.

EN İYİ ONLİNE KURSLAR

Sınavı müteakip kamuoyu, ayrıntılı açıklamalarla Bakanlığımızca bilgilendirilmiş olup gelen bütün itirazlar da titizlikle incelenmiştir. Tüm bu açıklamalara rağmen, öğrencilerimizin ve ailelerimizin duygularını istismar ederek çıkar elde eden bazı art niyetli kişiler, "Konuştuğum kimi öğrenciler sınav zordu, dedi. Onların zor demesine rağmen tüm soruları doğru yapan 719 öğrenci olamaz." tezviratı ile kamuoyunu yanıltıcı spekülasyonlarını sürdürüp "Bir ilde soruların tamamına doğru cevap veren 300 öğrenci var." gibi akla mantığa sığmayan hayal mahsulü uydurma söylemlerle bilgi kirliliği yaratmaya devam ediyorlar.

Millî Eğitim Bakanlığı olarak altını bir kez daha çizerek belirtmek isteriz ki LGS dâhil bütün sınavların her aşaması büyük bir titizlik ve özenle yürütülmüştür. Öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin hukukunu ve fedakârlıklarını korumak, Bakanlığımızın en önemli önceliğidir.

Bu önemden hareketle mesnetsiz, tutarsız ve iftira dolu tüm bu iddiaları ileri sürenleri bir kez daha empati yaparak duyarlı davranmaya davet ediyoruz. Bu iddialarla ülke gündemini meşgul ederek çocuklarımızın duygu ve beklentileri üzerinden siyaset yapmanın ve çıkar elde etmeye çalışmanın vicdani ve ahlaki yönünü bir kez daha düşünüp değerlendirmelerini tavsiye ederiz.

Gelinen aşamada tüm açıklamalarımıza rağmen kamuoyunu yanıltıcı bu tür iddiaları ortaya atanlar hakkında Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulduğunu da paylaşmak isteriz.

Sürece ilişkin olarak öğretmenlerimizin, eğitim çalışanlarımızın ve öğrencilerimizin alın terine ve başarılarına gölge düşürecek yanlış bilgi ve yorumlara itibar edilmemesini önemle rica ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

 

Haber Kaynak : HABER MERKEZİ
Yorum

Hulus Özen, İstanbul’da Güllücelilerle İftar Sofrasında Buluştu

Satrançta Gençler İl Birincileri Belli Oldu

Niğde’de Budama Kursu Başlıyor

Hüdavend Hatun Lisesi’nde Deprem Tatbikatı Gerçekleştirildi

İstanbul’da Niğdeliler Büyük İftar Sofrasında Buluştu

Uzkurt’tan Çamardı ve Çiftlik’e Saha Ziyareti

Niğde OSB’de Sürdürülebilir Su Yönetimi İncelemesi

Ömer Kaan Ulusoy Türkiye İkincisi

Sanayi ve Protokol Niğde’de İftar Sofrasında Buluştu

Özen’den Karalar’a Destek Ziyareti

Altunhisar’da “Maarifin Kalbinde Ramazan” Programı Düzenlendi

Niğde’de SGK Borçlarına Yeni Düzenlemeler Esnafa Tanıtıldı

Küçükler Satranç İl Birinciliği Tamamlandı

Üniversite ve Halk Eğitimi Merkezinden İşaret Dili Hamlesi

Vali Akmeşe’den Altunhisar’da Esnaf ve Kurum ziyareti

Bor OSB’de Yatırım ve İstihdam Atağı

Büyükgümüş: “Siyaset, Geleceği İnşa Etme Mücadelesidir”

Niğde Halk Eğitim’den Giyim Kursuna Destek Ziyareti

Niğde’de Toprak Koruma Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi

Niğde’de Dostluk ve Ramazan Sofrası

Niğde’de Gönüller İftar Sofrasında Birleşti

Kampüs İftarında IBAN Dolandırıcılığı Uyarısı

NİĞDEF’ten Bakan Gürlek’e Anlamlı Hediye

Sağlıkta Kaliteyi Artıracak Protokol İmzalandı

Niğde’de Düzensiz Göçle Mücadele Toplantısı Yapıldı

Niğde’de Sporun Yol Haritası Belirlendi

Gönül Sofraları Nar Mahallesi’nde Kuruldu

Vali Akmeşe Emniyet Teşkilatını Ziyaret Etti

Çiftlik’te Kayak Kursu Devam Ediyor

Bor Kütüphanesi’nden Özel Öğrencilere Renkli Etkinlik

Yükleniyor

  • Salı 6.2 ° / -5.2 ° Güneşli
  • Çarşamba 2.8 ° / -2.2 ° Orta kuvvetli veya yoğun ve sağnak şeklinde kar
  • Perşembe 7 ° / -2.5 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 24 18 2 4 40 58
2.FENERBAHÇE A.Ş. 24 15 0 9 31 54
3.TRABZONSPOR A.Ş. 24 15 3 6 20 51
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 24 13 4 7 16 46
5.GÖZTEPE A.Ş. 24 11 4 9 11 42
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 24 11 7 6 16 39
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 24 7 6 11 -2 32
8.KOCAELİSPOR 24 8 10 6 -4 30
9.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 24 7 9 8 -10 29
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 24 6 9 9 -4 27
11.CORENDON ALANYASPOR 24 5 8 11 -4 26
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 24 6 12 6 -6 24
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 24 6 12 6 -14 24
14.TÜMOSAN KONYASPOR 24 5 11 8 -10 23
15.İKAS EYÜPSPOR 24 5 12 7 -16 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 24 4 12 8 -15 20
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 24 3 10 11 -25 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 24 3 17 4 -24 13