BAKAN BOLAT: "ABD İLE İŞ BİRLİĞİMİZİ DAHA BÜYÜK RAKAMLARA YÜKSELTECEĞİZ"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Bizim bakanlık olarak uzak ülkeler stratejimiz ve hedef ülkeler stratejimiz kapsamında yer alan ABD ile İnşallah ticaret, yatırım, enerji iş birliğimizi daha büyük rakamlara yükselteceğiz" dedi.

Tarih: 11.11.2025 18:35 Güncelleme: 11.11.2025 18:35
BAKAN BOLAT:
  • Dinle
  • A+
    Buyut
  • A-
    Kucult

Hedef Pazar ABD Zirvesi; Ticaret Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ticaret Merkezleri iş birliğinde gerçekleştirildi. TOBB Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldı. Burada açılış konuşmasını yapan Bolat, ABD'nin ihracatta ikinci büyük ticaret ortağı haline geldiğini aktardı.
Bakan Bolat, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü ihracat iklim endeksinin dün açıklandığını hatırlatarak, Eylül ayında 51,7 seviyesindeydi. Ekim ayında 0,7 puan artışla 52,4 seviyesine yükseldi. Bu son 17 ayın en yüksek değeridir. 50'nin üzerinde olması demek ihracatla ilgili olumlu iklimin devam ettiğini göstermektedir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla 2 destek mekanizmasının yürürlüğe girdiğini anlatan Bakan Bolat, "Artık alıcı kredilerinde orta ve uzun vadeli kredilerin yanında kısa vadeli alıcı kredileri de destek kapsamına alındı. Böylece yurt dışında müteahhitlik projeleri kapsamında ihraç edilen yatırım mallarına da finansman maliyetinde destek verilecek. İkinci bir destekte ihracat konsorsiyumlarının harcamalarına, yurt dışı birim kiralama, kurulum ve konsept mimari çalışma giderleri, depolama hizmetlerine ilişkin giderler destek kapsamına alındı ve ihracat konsorsiyumları hedef pazarları için 5 yıl süreyle desteklenecekler" ifadelerine yer verdi.

"Pazarlarda artık ekmek aslanın ağzında değil, midesinde, hatta bağırsağında"
Bakan Bolat, ekonomik büyümenin lokomotifinin dünya ticareti olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Dünya ticareti her zaman ortalama büyüme oranının 2 katı olurken önceki 20 yılda son 5 yılda böyle bir tablo yok. Bu da neyi gösteriyor? İşler kızışıyor. Pazarlarda artık ekmek aslanın ağzında değil, midesinde, hatta bağırsağında. Yani ekmeği oradan çekip alacaksınız. Bir de kendi emeğinizle çok büyük bir mücadele vereceksiniz. Bütün dünyadan gelen ithalatlara karşı ve de ihracat pazarlarınızda bütün dünyadaki rakiplerinizle mücadele edeceksiniz yeni pazarlar bulmak veya mevcut pazar payınızı kaybetmemek için. Bu iş kolay değil. Burada hükümetimiz, hep ihracata dayalı büyüme stratejisiyle Türkiye ekonomisinin 22 yılda yüzde yıllık 5,4 büyüterek milli gelirimizi 6 buçuk katı dolar bazında yükselterek 238 milyar dolarla bir buçuk trilyon doları aşan bir noktaya taşıdık. Kişi başına milli gelir de 3 bin 600 dolardan16 bin doların üzerinde bir rakama taşıdı. Ama ihracata dayalı büyüme de artık kumbarada kuruş biriktirir gibi ihracatınızı gıdım gıdım arttırma mücadelesi veriyoruz. Hem mal ihracatında hem hizmetler ihracatında."
Türkiye olarak ABD pazarında yoğun bir şekilde yer aldıklarını vurgulayan Bolat, "Bu noktada başta mücevherat ürünü, tekstil, hazır giyim, makine, gıda, tarım, demir çelik, otomotiv, yan sanayi gibi ürünlerin ihracatını yapıyoruz. 2 ülkenin değerli liderleri 100 milyar dolar hedefine bağlılar. Biz de bu hedefe doğru koşuyoruz. Şu anda gelecek yıl inşallah 40 milyar doları aşacağız. Ondan sonraki süreçte orta vadede 50, 60 yükselişimiz devam edecek" açıklamasında bulundu.

"ABD ile iş birliğimizi daha büyük rakamlara yükselteceğiz"
Türkiye ABD ilişkileri hakkında da bilgi veren Bolat, sözlerine şöyle devam etti:
"Türkiye ABD ilişkileri sadece mal veya hizmet ticareti kapsamında değil aynı zamanda enerji iş birliğimiz var, savunma iş birliğimiz var ve de yatırımlarda da oldukça etkileyici rakamlara sahibiz. ABD'den ülkemize gelen yaklaşık 15, 7 milyar dolar doğrudan yatırımlar var. 2 binin üzerinde ABD'li firma Türkiye'de üretim yapıyor, ihracat yapıyor, istihdam sağlıyor. Türkiye'den de ABD'ye giden 13,4 milyar dolar doğrudan yatırımlar var. Daha yüksek ölçeklerdeki firmalar tarafından yapılıyor. Bizim bakanlık olarak uzak ülkeler stratejimiz ve hedef ülkeler stratejimiz kapsamında yer alan ABD ile inşallah ticaret, yatırım, enerji iş birliğimizi daha büyük rakamlara yükselteceğiz."

"ABD'den önemli beklentiler içindeyiz"
Türkiye'ye uygulanan gümrük vergilerini kötünün iyisi olarak değerlendirdiklerini dile getiren Bolat, "Ama bu çerçevede ülkemizin haklarını ve çıkarlarını koruma konusunda Amerikan dış ticaretten sorumlu Yüksek Temsilci ve Ticaret Bakanlığı ile görüşme turlarımız yapılıyor. Bu noktada ABD'nin Türkiye'den dış ticarette fazla verdiği gerçeğinden hareketle biz de tabii ABD'den önemli beklentiler içindeyiz. Bu çerçevede görüşme maratonumuz devam etmektedir" ifadelerini kullandı.

"Dış ülkelerle kazan kazan temelinde ticaret ilişkilerimizi arttırma çabası içindeyiz"
Ticaret diplomasisine büyük önem verdiklerini söyleyen Bolat, "Bu alanda göreve geldiğimizden bu yana 155'in üzerinde ülke Ticaret Bakanlığı'yla görüşmelerimiz, toplantılarımız, imzaladığımız anlaşmalarla ülkemizin dış ticaret politikasını yönetmeye gayret ediyoruz ve burada dış ülkelerle kazan kazan temelinde ticaret ilişkilerimizi arttırma çabası içindeyiz" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından Bakan Bolat'a hediye takdimi yapıldı ve ‘İhracatını en hızlı geliştiren üye' ‘E-ihracat başarı' ve ‘Teknoloji ve inovasyon' alanında 3 ödül şirketlere verildi.

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Ritmin Kalbi Niğde’de Atacak

Başkan Doygun Meralarla İlgili Soruları Yanıtladı

Niğde OSB Yönetiminden Vali Akmeşe’ye Hayırlı Olsun Ziyareti

Kadın Kooperatifleri Niğde’de Güçleniyor

Ulukışla’da Güvenlik ve Asayiş Toplantısı Yapıldı

NÖHÜ’de Sürdürülebilir Tarım Etkinliği

Bor’da Çocuklara İlham Veren Kariyer Buluşması

Hastanede Sinem Dönertaş Kütüphanesi Açıldı

Niğde’de ASDEP Vatandaşlarla Buluşuyor

Dakikalar Hayat Kurtarıyor

Okullarda İkinci Dönemde “Bayrak Sevgisi”

Niğde’de Yaşam Tünelinde Trafik Bilgilendirmesi

NÖHÜ, QS Europe 2026 Sıralamasına Girdi

Kemerhisar’ın Eski Belediye Başkanı Rasim Adem Hayatını Kaybetti

Açık Öğretimde Kayıt ve Sınav Tarihleri Açıklandı

Niğde Sağlıkta Büyüyor

Niğde’de Narkotik Polisinden 886 Kişiye Bilgilendirme

NÖHÜ’de Beş Fakülteye Yeni Dekan Ataması

Niğde’de 1 Milyon Kaçak Makaron Ele Geçirildi

Bor’da Trafik Kazası: 1 Kişi Hayatını Kaybetti

Bor Kütüphanesi’nde “Rabbani Sanat Matematik” Söyleşisi

Niğde Protokolünden Kızılay’a Kan Bağışı Çağrısı

81 İlde Gençlere Büyük Teknoloji Fırsatı

Patates Araştırma Enstitüsüne Ziyaret

Eğitim Yöneticileri İkinci Dönem İçin Bir Araya Geldi

Niğde’de 2 Bin 604 Sosyal Konutun Kurası Çekildi

Diyabetli Öğrencilere Anlamlı Hediye

Uğur Pırlak’tan Vali Nedim Akmeşe’ye Ziyaret

Niğde Mutfağı İçin Güç Birliği

Niğde’de Eğitimde Bütüncül Gelişim Toplantısı

Yükleniyor

  • Cumartesi 7.7 ° / -1.1 ° false
  • Pazar 8.9 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 10.2 ° / 3.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 19 14 1 4 29 46
2.FENERBAHÇE A.Ş. 19 12 0 7 26 43
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 19 10 3 6 14 36
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 19 9 4 6 9 33
6.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
7.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 19 8 6 5 13 29
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 19 6 6 7 -6 25
9.KOCAELİSPOR 19 6 7 6 -3 24
10.CORENDON ALANYASPOR 19 4 5 10 0 22
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
12.GENÇLERBİRLİĞİ 19 5 10 4 -4 19
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 19 4 8 7 -6 19
14.TÜMOSAN KONYASPOR 19 4 8 7 -8 19
15.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
16.İKAS EYÜPSPOR 19 3 10 6 -14 15
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 19 2 8 9 -21 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 19 2 14 3 -21 9