ARTAN KENE VAKALARI ALARM VERİYOR: YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

Yazla birlikte kene vakalarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, özellikle çocuklar, yaşlılar ve kırsalda yaşayanlar için riskin yüksek olduğunu belirtiyor. Kene ısırıklarına karşı korunma ve doğru müdahale hayati önem taşıyor.

Tarih: 26.06.2025 16:55 Güncelleme: 26.06.2025 16:55
ARTAN KENE VAKALARI ALARM VERİYOR: YAŞLILAR VE ÇOCUKLAR TEHLİKEDE
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Kene ısırığı belirti vermeyebilir, dikkatli kontrol şart

İstanbul Gelişim Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Hasan Değirmenci, kene ısırıklarının çoğunlukla ağrısız ve fark edilmeden gerçekleştiğini belirterek, "Keneler ısırdıkları sırada anestezik etkili tükürük salgıladıkları için çoğu zaman belirti vermez. Isırılan bölgede birkaç milimetrelik kırmızımsı bir şişlik oluşabilir. Keneler genellikle koltuk altı, kasık, diz arkası ve kulak arkası gibi derinin ince ve nemli olduğu bölgeleri tercih eder" dedi.

Kenelerin Lyme hastalığına yol açan Borrelia bakterisini taşıyabileceğini vurgulayan Değirmenci, "3 ila 30 gün içinde ısırık bölgesinde boğa gözü şeklinde kırmızı halkalar oluşabilir. Daha ciddi vakalarda ise Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) gibi ölümcül hastalıklarla karşılaşılabilir. Ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları bu hastalıkların ilk belirtileridir" uyarısında bulundu.

"Kene asla kendiniz tarafından çıkarılmamalı"

Dr. Değirmenci, vücuda yapışan kenelerin kesinlikle bireysel müdahale ile çıkarılmaması gerektiğini belirterek, "Hatalı çıkarma girişimleri keneyi ezebilir ve taşıdığı mikroorganizmaların vücuda geçmesine neden olabilir. Bu durumda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı" dedi. Deriyle teması önlemek için pens ya da eldivenle müdahale edilmesi gerektiğini belirten Değirmenci, kenelerin kapalı bir kapta saklanarak sağlık kuruluşuna götürülmesinin tanı açısından önem taşıdığını ifade etti.

2025’te 7 bin 801 vaka, 13 ölüm: Tehlike büyüyor

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Perfüzyon Bölüm Başkanı ve Veteriner Anatomist Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Kartal, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının özellikle Tokat, Sivas, Giresun, Amasya ve Çorum gibi illerde endemik hale geldiğini, hastalığı taşıyan Hyalomma marginatum türü kenelerin ise Türkiye’nin birçok bölgesinde yaygınlaştığını belirtti. Kartal ayrıca, dünya genelinde yaklaşık 900 kene türü bulunduğunu, Türkiye’de ise bugüne kadar 56 kene türünün tespit edildiğini ifade etti.

"Sağlık Bakanlığı verilerine göre, KKKA hastalığı Türkiye’de ilk kez 2002 yılında tespit edilmiş olup, 2002-2024 yılları arasında toplam 17 bin 132 vaka kaydedilmiş, bu vakaların 819’u ölümle sonuçlanmıştır. 2025 yılının Ocak-Haziran döneminde ise şu ana kadar 13’ü ölümle sonuçlanan 7 bin 801 yeni vaka rapor edilmiştir" diyen Kartal, "Bu veriler, zoonotik hastalıkların hem bireysel hem de toplumsal sağlık açısından taşıdığı riski gözler önüne seriyor. Ayrıca bu durum, tarımsal üretim süreçlerini ve kırsal yaşamı da doğrudan etkiliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Bilimsel ve bireysel önlemler hayat kurtarabilir"

Her iki uzman da kenelerle mücadelede hem bireysel hem de çevresel önlemlerin hayati önem taşıdığına dikkat çekti. Dr. Kartal, "Evcil hayvanlara düzenli akarisit uygulamaları yapılmalı, meralar sürülmeli, yabani otlar temizlenmeli, gelişigüzel ilaçlamalardan kaçınılmalı" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, bireysel korunma önlemleri arasında açık renkli uzun kıyafetlerin tercih edilmesini, pantolon paçalarının çorap içine sokulmasını ve DEET, ikaridin veya permetrin içeren spreylerin kullanılmasını öneriyor. Ayrıca limon yağı ve okaliptüs gibi doğal kovucular da alternatif yöntemler arasında yer alıyor.

Çocuklar ve yaşlılar daha fazla risk altında

Her yaş grubu için tehlike oluşturan kene ısırığı, özellikle yeşil alanlarda fazlasıyla vakit geçiren çocuklar ve bağışıklık sistemi daha zayıf olan yaşlılar için büyük sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıklar, söz konusu yaş grubundaki kişilerin vücudunda daha hızlı ilerleyebiliyor.

Çocuklar ve yaşlıların yanında kırsal ve ormanlık alanlarda vakit geçiren kişilerin de kene ısırığından korunmak için önlem alması gerektiğini vurgulayan ve özellikle kırsal ve ormanlık alanlarda yapılan yürüyüşlerde, uzun giysiler ve kapalı ayakkabılar giyilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Hasan Değirmenci, alınabilecek diğer önlemlere de ayrıca değindi:

"Açık alandan döndüğünüzde de vücudunuzu ve kıyafetlerinizi kontrol etmeniz gereklidir. Kenelerin genellikle kulak arkası, saç dipleri, boyun, koltuk altı, göbek çevresi, kasık, diz arkası gibi bölgelerde tutunduğu unutulmamalı ve bu bölgeler özellikle kontrol edilmelidir."

"Toplumsal bilinçlenme şart"

İstanbul Gelişim Üniversitesi uzmanları, artan kene vakaları karşısında yalnızca bireysel önlemlerin değil, aynı zamanda toplum genelinde bilinçlendirme çalışmalarının da artırılması gerektiğini vurguladı. Uzmanlar doğru bilgiyle hareket ederek, erken müdahale ve önleyici uygulamalar sayesinde ciddi sağlık sorunlarının önüne geçilebileceği ifade etti.

Haber Kaynak : İHA
Yorum

ERDOĞAN İMZALADI, BAKANLIKLARA 2 BİN 659 PERSONEL ALINACAK

HUSUMETLİ İKİ GRUP ARASINDA BIÇAKLI KAVGA: 1'İ AĞIR 4 YARALI

NİĞDE'DE BUGÜN VEFAT EDENLER

MOTORİNE BİR ZAM DAHA GELDİ: TARİHİN EN YÜKSEK SEVİYESİ GÖRÜLDÜ... İŞTE NİĞDE'DE MOTORİN FİYATLARI

ÜÇÜNCÜ ZAM DALGASIYLA SİGARA FİYATLARI UÇTU!

NİĞDE’DE BU MAHALLELERDE 5 SAAT ELEKTRİK KESİLECEK!

NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDE İLK YARDIM KURSU DEVAM EDİYOR

NİĞDE BELEDİYE MECLİSİ TEMMUZ AYI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

NİĞDE ANAHTAR PARTİSİ’NDEN AŞURE İKRAMI

GÜRER: “ÇİFTÇİ DONDU, ESNAF BATTI, VATANDAŞ YALNIZ KALDI!”

GEBE OKULUNDA ANNE SÜTÜ VE EMZİRME EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

NİĞDE'DE ANNE ADAYLARINA DİJİTAL DESTEK

KOZANLI ŞEHİT AİLELERİNDEN 12 KAHRAMAN ASKER İÇİN DUA

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A 4 ÜLKENİN BÜYÜKELÇİSİNDEN GÜVEN MEKTUBU

BAKAN FİDAN VE GÜLER, PAKİSTAN'I ZİYARET EDECEK

YENİ FEZLEKELER TBMM’DE

MHP LİDERİ BAHÇELİ: CUMHURBAŞKANIMIZIN HER DAİM YANINDA VE ARKASINDA OLACAĞIZ"

DIŞİŞLERİ BAKANI FİDAN: "ATEŞKES HAYATA GEÇSİN, İNSANİ YARDIMLAR BİR AN ÖNCE BAŞLASIN, BU SOYKIRIM DURSUN"

OTOMOBİL İLE MOTOSİKLET ÇARPIŞTI: 1 YARALI

'HİPERTANSİYON ÇOK CİDDİ BİR HALK SAĞLIĞI PROBLEMİ OLARAK KARŞIMIZA ÇIKMAKTADIR'

HIRSIZLIKTAN 30 YIL CEZA ALDI, GEZERKEN POLİSE YAKALANDI

KRİTİK UYARI "11.00 - 16.00 ARASI ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN"

PROSTAT HASTALIKLARINDA ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

BAKAN IŞIKHAN: "759 BİN 945 İŞE YERLEŞTİRMEYE ARACILIK ETTİK"

TOBB NEFES KREDİSİ BAŞVURULARI BAŞLADI

SALÇALIK BİBER SEZONU BAŞLADI

UZMANLAR UYARIYOR, GÖZ KURULUĞUNA DİKKAT

ŞOK İDDİA ! ENERJİ İÇECEKLERİ DİŞLERİ DÖKÜYOR

FATİH TERİM VEDA ETTİ

İÇKİ TÜM KÖTÜLÜKLERİN ANASI ! PARKTA ALKOL ALDILAR HAYATLARINI KARARTTILAR

Yükleniyor

  • Çarşamba 31.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Perşembe 33.2 ° / 13.3 ° Güneşli
  • Cuma 34.8 ° / 14.7 ° Güneşli

Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2