Niğdeli çiftçiler ve Türkiye genelindeki buğday üreticilerinin büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirten Adem, açıklanan fiyatların üretim maliyetlerini karşılamaktan çok uzak olduğunu söyledi.
“Mazot, gübre, ilaç, sulama ve işçilik gibi temel girdilerdeki yüksek artışlar göz önünde bulundurulmadan belirlenen fiyat, çiftçinin zarar etmesine neden olur” diyen Adem, bu durumun çiftçilerin borçlarını ödeyememesine ve topraklarını ekemez hale gelmelerine yol açacağını vurguladı.
TARIMDA DIŞA BAĞIMLILIK VE İTHALAT TEHLİKESİ
Erhan Adem, iktidarın tarımı dışa bağımlı hale getiren politikalarını eleştirerek, “Çiftçiye destek verilmezse üretim biter, üretim biterse ithalata bağımlılık artar, gıda fiyatları yükselir, halkımız daha da yoksullaşır” ifadelerini kullandı.
Adem, “Bugün yaşanan tam da budur” diyerek, yerli üreticinin yerini yabancı üreticilerin aldığını ve halkın pahalı ekmeğe mahkûm edildiğini kaydetti.
DESTEKLER YETERSİZ VE ZAMANINDA ÖDENMİYOR
Geçen yıl açıklanan 13.5 TL’lik buğday alım fiyatının bile üretim maliyetlerinin çok altında kaldığını belirten Adem, 2025 destekleme miktarının ise sadece 2.5 TL olduğunu ve bunun da 2026’nın Nisan-Mayıs aylarında ödeneceğini söyledi.
“Yüksek enflasyon karşısında bu destek çiftçiye bir anlam ifade etmeyecektir” diyen CHP’li isim, tarımsal desteklerin zamanında ve tam olarak ödenmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.
ÇÖZÜM: ACİL FİYAT REVİZYONU VE DOĞRUDAN DESTEKLER
Erhan Adem, acilen 2025 buğday alım fiyatlarının güncel üretim maliyetleri ve çiftçinin insanca yaşayabileceği gelir düzeyi göz önünde bulundurularak revize edilmesi gerektiğini söyledi.
Ayrıca, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) çiftçiden doğrudan ve hızlı alım yapacak etkin bir sistem kurması, mazot, gübre ve tohumda doğrudan destek sağlanması gerektiğini belirtti.
Adem, sözlerini “Buğday tarlalarında yükselen sessiz çığlık duyulmadan, ne kırsalda kalkınma sağlanabilir ne de sofralara bereket gelir” diyerek tamamladı.