YENİ DOĞUM YAPAN HER 10 ANNEDEN 7'Sİ LOHUSA DEPRESYONU YAŞIYOR

Evre, doğum sonrası dönemde annelerin yaklaşık yüzde 50 ila 70'inde görülen lohusa depresyonunun, iki yıla kadar sürebileceğini ve tedavi edilmemesi halinde anne ve bebek için ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Tarih: 30.10.2025 19:25 Güncelleme: 30.10.2025 19:25
YENİ DOĞUM YAPAN HER 10 ANNEDEN 7
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, doğum sonrası dönemde annelerin yaklaşık yüzde 50 ila 70'inde görülen lohusa depresyonunun, iki yıla kadar sürebileceğini ve tedavi edilmemesi halinde anne ve bebek için ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Dünyaya bir bebek getirmek çoğu zaman tarifsiz bir mutluluk olarak görülse de birçok anne için bu süreç duygusal olarak oldukça zorlu geçebiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesinde Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, doğum sonrası dönemde kadınların ruh halindeki değişikliklerin bazen lohusa depresyonuna işaret edebileceğini söyledi. Doğumdan sonraki ilk altı hafta içinde sinsice başlayan ve birkaç ay sürebilen bu depresyonun, kimi zaman bir ila iki yıla kadar uzayabildiğini belirten Uzm. Psk. Denizgil Evre, durumun hormonal, psikolojik ve sosyal etkenlerin birleşimiyle ortaya çıktığını vurguluyor. Gebelik döneminde yükselen östrojen ve progesteron hormonlarının doğumla birlikte ani düşüşü, tiroit bozuklukları ya da B9 vitamini eksikliğinin lohusa depresyonunda etkili olabileceğini ifade etti.
Yeni doğum yapan annelerin yaklaşık yüzde 50 ila 70'inde görülen lohusa depresyonunun genellikle iki ay sürdüğünü söyleyen Uzm. Psk. Tuğçe Denizgil Evre, "Yeni annenin kafası karışıktır; sık sık ağlama nöbetleri geçirebilir, dikkatini toplayamaz ve vücudundaki her noktanın ağrıdığını hissedebilir. Ancak belirtiler on günden uzun sürüyorsa profesyonel destek gerekir" dedi.

Psikolojik ve sosyal değişimler lohusa depresyonunda belirleyici
Doğum yapan tüm kadınlarda hormonal değişiklikler görülürken, stres, kişiler arası ilişkiler ve sosyal destek düzeyi de bu süreçte belirleyici olabiliyor. Hayatlarını kendilerinden çok dış faktörlerin yönettiğini düşünen annelerin depresyon açısından daha yüksek risk altında olduğunu ifade eden Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, doğumdan sonraki üç gün içinde hormonların hamilelik öncesi seviyeye döndüğünü, ancak bebek sahibi olmanın beraberinde getirdiği psikolojik ve sosyal değişikliklerin depresyon riskini artırabileceğini söyledi.
Lohusa depresyonunun belirtilerinin çok yönlü olabileceğini belirten Uzm. Psik. Tuğçe Denizgil Evre, şiddetli hüzün, boşluk hissi, aşırı yorgunluk, enerji kaybı, sosyal çevreden uzaklaşma, bebeğini yeterince sevemediği düşüncesi ve bebeğe zarar verme korkusunun yaygın belirtiler arasında yer aldığını söyledi. "Anneler konsantrasyon güçlüğü, bellek zayıflığı, panik atak, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, bebekle ilgilenmek istememe hatta bebeği öldürmek isteme gibi duygular yaşayabilir" diyen Uzm. Psk. Denizgil Evre, bu dönemde suçluluk, değersizlik, umutsuzluk hissi ve intihar düşüncelerinin dahi görülebileceğini vurguladı.

Mutlaka doktora başvurulmalı
Her kadında farklı şiddette seyredebildiğini belirttiği lohusa depresyonunun tedavisinde, doktor kontrolünde ilaç kullanımı ve destek gruplarına katılımın etkili olabileceğini söyleyen Uzm. Psk. Tuğçe Denizgil Evre, "Emziren anne depresyondaysa doktor kontrolünde ilaç kullanabilir" dedi. Tedavi edilmediği takdirde lohusa depresyonunun hem anne hem de bebek için tehlikeli olabileceğini hatırlatan Uzm. Psk. Denizgil Evre, "Yeni doğum yapan anneler günlük durumlarla başa çıkamıyor, kendisine veya bebeğe zarar vermeyi düşünüyor ve günün çoğunu aşırı endişeli, korkmuş ya da panik halinde geçiriyorsa mutlaka profesyonel yardım almalıdır. Lohusalık döneminde annenin yanında anlayışlı, tecrübeli ve destekleyici bir yetişkin bulunması çok önemlidir. Anne, bu duygusal sıkıntıların geçici olacağı yönünde bilgilendirilmeli ve cesaretlendirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynak : İHA
Yorum

NİĞDE'NİN İLK VE TEK AVM'Sİ RESMEN AÇILDI

YERLİ PATATESİN GÜCÜ KAZIMKARABEKİR’DE SAHADA TEST EDİLDİ: HASAT BAŞARIYLA TAMAMLANDI

BİR DÖNEMİN SİMGESİ YOK OLUŞUN EŞİĞİNDE: TELEFON KULÜBELERİ TARİHE KARIŞIYOR

TEKERLEKLİ SANDALYEYLE HAYATA TUTUNAN ORHAN: NİĞDE’DE SESSİZ BİR DİRENİŞİN HİKÂYESİ

VALİ ÇELİK’TEN ŞEHİT ASTSUBAY BURAK ÖZKAN’IN AİLESİNE ANLAMLI ZİYARET

NİĞDE’DE ÇAYA BÜYÜK ZAM! KAHVEHANELERDE BARDAK ÇAY 15 TL OLUYOR

NİĞDE’DE SİLAHLI TEHDİT VE KURŞUNLAMA OLAYINA OPERASYON: 6 ŞÜPHELİ YAKALANDI, 3’Ü TUTUKLANDI

GÜRER’DEN GIDA GÜVENLİĞİ UYARISI: “TAKLİT VE TAĞŞİŞTE DENETİM YETERSİZ, VATANDAŞIN SOFRASI LABORATUVARA DÖNDÜ”

ESAT KENDİRLİ’DEN ÖRNEK DAVRANIŞ: ENGELLİ VATANDAŞA AKÜLÜ ARAÇ DESTEĞİ

NİĞDE’DE SUÇLULARA NEFES ALDIRILMADI: BİR HAFTADA 32 ŞÜPHELİ YAKALANDI

NİĞDE’DE NARKOTİK OPERASYONLARINDA 21 ŞÜPHELİ YAKALANDI: ZEHİR TACİRLERİNE GÖZ AÇTIRILMADI

NİĞDE’DE 11 FARKLI SUÇ OLAYI, OLAY YERİ İNCELEME EKİPLERİNİN TİTİZ ÇALIŞMASIYLA ÇÖZÜLDÜ

NİĞDE’DE TRAFİK DENETİMLERİNDE REKOR CEZA: BİR HAFTADA 1.748 SÜRÜCÜYE İŞLEM YAPILDI

NİĞDE VE BOR’DA UYUŞTURUCU OPERASYONLARI: 4 GÖZALTI, 2 TUTUKLAMA

“TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ” KAPSAMINDA BÜTÜNCÜL GELİŞİMİ DESTEKLEME TOPLANTILARI BOR’DA SÜRDÜ

NİĞDE İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ ELİF ÖZBEK’TEN ANLAMLI DESTEK: KIZILAY’IN KIŞLIK KIYAFET YARDIMINA GÖNÜLLÜ KATKI

NİĞDE’DE ŞEHİT ASTSUBAY BURAK ÖZKAN İÇİN MEVLİT PROGRAMI DÜZENLENDİ

NİĞDE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ’NDE E-KPSS KURSU AÇILDI: “ENGELSİZ EĞİTİM, ENGELSİZ GELECEK” İÇİN YENİ ADIM

MİLLİ SPORCU KADİR ALTAY’DAN GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ İLKER ÖTGÜNLÜ’YE ZİYARET

NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE DÜNYA PREMATÜRE GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

NİĞDE’DE KADIN PERSONELE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE VE YEDAM EĞİTİMİ VERİLDİ

NİĞDE’DE 35 HAFIZ KIZ ÖĞRENCİ İÇİN İCAZET MERASİMİ DÜZENLENDİ

DSİ 1389 PERSONEL ALIMI YAPACAK

NİĞDE’DE PASTIRMA ŞÜPHESİ: 5 KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU!

ÇİFTEHAN’DA SICAK ASFALT ÇALIŞMASI BÖLGEYE YENİ BİR ÇEHRE KAZANDIRDI

BU İLLER DIŞINDA KALANLARA KÖTÜ HABER!

NİĞDE’DE KİRA ÇIKMAZI

SÜRÜCÜLERE ÖNEMLİ HATIRLATMA!

NİĞDE LACİVERTE BOYANDI

BAKIN NİĞDE’DE KAÇ TRAKTÖR VAR!

Yükleniyor

  • Çarşamba 15.4 ° / 4.1 ° Güneşli
  • Perşembe 16.7 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Cuma 17.5 ° / 7 ° Güneşli

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 12 9 1 2 19 29
2.FENERBAHÇE A.Ş. 12 8 0 4 15 28
3.TRABZONSPOR A.Ş. 12 7 1 4 10 25
4.SAMSUNSPOR A.Ş. 12 6 1 5 7 23
5.GÖZTEPE A.Ş. 12 6 2 4 9 22
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 12 6 4 2 5 20
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 12 5 3 4 -3 19
8.CORENDON ALANYASPOR 12 3 3 6 0 15
9.TÜMOSAN KONYASPOR 12 4 6 2 -2 14
10.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 12 3 4 5 -2 14
11.KOCAELİSPOR 12 4 6 2 -4 14
12.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 12 3 5 4 2 13
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 12 4 7 1 -10 13
14.GENÇLERBİRLİĞİ 12 3 7 2 -5 11
15.KASIMPAŞA A.Ş. 12 2 6 4 -6 10
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 12 1 5 6 -15 9
17.İKAS EYÜPSPOR 12 2 8 2 -9 8
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 12 2 9 1 -11 7