Hitit Döneminde, Niğde'nin en eski adının "Nahita" veya "Nakita" olduğu öne sürülmektedir. Bu ada ilk kez İbn Bibi'nin eserlerinde rastlanmıştır. Antik Dönemde ise, zayıf bir rivayete göre Niğde ismi, ilk çağ isimlerinden "Cadyna"dan gelmektedir.
1915 ile 1933 yılları arasında Darülfünun'da eğitimci ve profesör olarak çalışan, 1944-46 yıllarında Cumhuriyet Halk Partisi listesinden TBMM 7. Dönem Niğde Milletvekilliği yapan, Dr. Avram Galanti, "Niğde'nin en eski ismi Anahita'dır. Anahita, bir ilahenin ismidir; kameri ve bereketi temsil eder" demiştir.
İslam Döneminde, İslam müelliflerinin eserlerinde Niğde için "Nekida" olarak bahsedilir. Bu kelime zamanla "Nikede" şeklinde telaffuz edilmiştir. Günümüze en yakın telaffuz ise Selçuklu Döneminde rastlanır, Selçuklular şehre "Nigde" (Niğde) ismini koymuşlardır.
Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, bu tarihsel ad, Niğde olarak dönüştü ve günümüzdeki kimliğini aldı. Özetle, Niğde isminin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, tarih boyunca farklı medeniyetler tarafından farklı şekillerde adlandırılmıştır.