MECLİS'TE KABUL EDİLDİ: DOKTORLAR EN FAZLA İKİ KURUMDA ÇALIŞABİLECEK

Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Tarih: 21.07.2025 10:18 Güncelleme: 21.07.2025 10:18
MECLİS
  • Dinle
  • A+
    Büyüt
  • A-
    Küçült

AK Partili milletvekillerinin imzasını taşıyan ve 29 maddeden oluşan sağlık alanında düzenlemeleri içeren "Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kabul edilen kanuna göre; sahada görev yapan aile hekimlerinin sayısı, saha aile hekimliği uzmanlığı aracılığıyla artırılacak. 

1 Ocak 2025 yılına kadar ilgili kanuna göre sözleşmeli aile hekimi olarak çalışanlar; tıpta uzmanlık sınavı sonuçlarına göre, merkezi yerleştirmeye tabi olmaksızın Tıpta Uzmanlık Kurulu tarafından belirlenecek çerçeve esasına göre aile hekimliği uzmanlık eğitimi yapabilecek. Eğitimin usulleri uzaktan veya yarı zamanlı olarak en az 6 yıl olacak. 

Eğitime başlamadan önce en az 5 yıl sözleşmeli aile hekimliği yapanlar için ise en az 4 yıl içerisinde tamamlanacak. Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi alanlar eğitim kurumlarında geçirdikleri sürelerde, döner sermaye ek ödemelerinden motivasyonunun artırılması amacıyla yapılan ödeme hariç olmak üzere yararlandırılacak. 

Hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı unvanlarının kaldırılması ve diş protez teknisyeni unvanı doğrultusunda sağlık meslek liselerinde öğrenci kaydedilebilecek programlar yeniden belirlenecek. Hemşire yardımcıları ve ebe yardımcıları ile bu programların öğrencilerinin mezuniyetleri sonrasındaki statüleri, sağlık bakım teknisyeni statüsü altında birleştirilecek.

KENEVİRDEN ELDE EDİLEN TIBBİ ÜRÜNLER ECZANELERDEN SATILACAK

Kanuna göre; ruhsat veya izin sahipleri için beşeri tıbbi ürünler ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tedarik zinciri içindeki hareketlerinin takip sistemine bildirilmemesi halinde uygulanacak yaptırımların düzenlenmesi amacıyla İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’na hüküm ekleniyor. 

Buna göre, ruhsat veya izin sahipleri, beşeri tıbbi ürünlerin ve özel tıbbi amaçlı gıdaların tedarik zinciri içindeki tüm hareketlerini Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak takip sistemine bildirecek. Bu hükme aykırı hareket edenlere, aykırılığa konu tüm ürünlerin aykırılığın tespit tarihindeki depoya satış fiyatları toplamının iki katı tutarında idari para cezası verilecek, aynı fiilin bir yıl içinde tekrar etmesi halinde idari para cezası bir kat artırılarak uygulanacak. 

Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanun’da yapılan değişiklikle, kenevirden elde edilen tıbbi ürün, sağlık ve destek ürünleri ile kişisel bakım ürünlerine yönelik ruhsatlandırma ya da takip sistemlerine kayıt işlemleri Sağlık Bakanlığınca gerçekleştirilecek. Bu ürünler sadece eczanelerden satılacak. Bu ürünlerin izin ve satışı ile kenevirin işlenmesi, ihzarı ve ihracına ilişkin usul ve esaslar, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının görüşü alınarak Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.

ORGAN BAĞIŞÇI SAYISININ ARTIRILMASI KOLAYLAŞTIRILIYOR

Öte taraftan kanunla, organ bağışçı sayısının artırılması ve bağışların kolay ve güvenli yapılabilmesi için kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılıyor. Bir vatandaş sağlıklı olduğunda vücudunun tamamı, organ ya da dokularını, tedavi ve bilimsel amaçlar için bıraktığını güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak e-Devlet Kapısı veya Sağlık Bakanlığınca kurulan bilişim sistemleri üzerinden beyan edecek. 

Kişi ayrıca resmi veya yazılı bir vasiyetini 2 tanık huzurunda açıklaması halinde ölüden organ veya doku alınacak. Bağışçıdan organ alınırken yakınlarının izin vermemesi halinde kişinin sağlıklı haldeki iradesi göz önünde bulundurulacak.

 Söz konusu hallerin bulunmaması durumunda, sırasıyla ölüm anında yanında bulunan eşi, reşit çocukları, ana babası veya kardeşlerinden birisinin, bunlar yoksa yanında bulunan herhangi bir yakınının muvafakatiyle ölüden organ veya doku alınacak. Organları başkasına nakledilen bağışçıların eş ve birinci derece yakınlarına, organ nakline ihtiyaçları olması halinde acil hastalardan sonra gelmek üzere öncelik verilecek. 

Organ bağışı beyanları, ’Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun olarak Sağlık Bakanlığı merkezi kayıt sistemine kaydedilecek. Organ bağışı beyanları, beyan esnasında bağışçı tarafından belirlenen kişilere bildirecek ve bu kişiler haricindekilere beyin ölümü tespitinden önce açıklanamayacak.

 

Haber Kaynak : İHA
Yorum

Niğde HEM’den KPSS Maratonuna Yoğun Destek

TKDK Başkanı Antalyalı: “Kırsalda 5 Milyar Euroluk Yatırımın Yolunu Açtık”

Niğde’de Jandarmadan Ruhsatsız Silah Baskını

Milletvekili Uzkurt Nakliye Sorunlarını TBMM Gündemine Taşıdı

Niğde’de Su Tarifesi Yeniden Belirlendi: 2026’da Fiyatlar Artıyor

Niğde’de Toplu Taşıma Ücretlerine Zam: Yeni Tarife Belli Oldu

Yeniden Refah Partisi Niğde’de Büyüyor

Büro Memur-Sen’den Ek Ödeme Tepkisi: “Ayrımcılığa Son Verilsin”

Niğde’de 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası Kutlandı

Niğde’ye Modern Emniyet Amirlikleri: Çiftlik ve Ulukışla Hizmete Açıldı

Evde Eğitim Gören Öğrenci Mehmet Terzi’ye Ziyaret

Niğde Belediyesi’nden Öğrencilere Ücretsiz Sınav Maratonu Desteği

Niğde OSB’ye Prestijli “Yeşil OSB Belgesi” Takdim Edildi

NESOB Yönetiminden TŞOF Genel Başkan Vekili Muharrem Karabacak’a Ziyaret

Niğde’de 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Farkındalık Programı Düzenlendi

İL GENEL MECLİSİNDE FETRET DÖNEMİ SONA ERİYOR !

Kantin Esnafından “Eşit Denetim” Çağrısı

AK Parti Niğde Merkez İlçe Başkanlığına Fuat Bozdağ Atandı

TIR Şoförlerinin Sorunları TESK’e Taşındı

Niğde Ağız ve Diş Hastanesi Açılış İçin Gün Sayıyor

Altunhisar’da “Anadolu Mirası” Operasyonu: 42 Tarihi Eser Ele Geçirildi

Yangın Sonrası Ameliyathaneler Yeni Bölümde Hizmete Açıldı

Niğde Belediyesi’nden Amatör Spor Kulüplerine Rekor Destek

Niğde’de Otomobil, Görevli Trafik Polisine Çarptı

Niğde’de Darp Edilen Genç, 13 Günlük Yaşam Mücadelesini Kaybetti

Erhan Adem, CHP Kurultayı’nda Yeniden PM Üyeliğine Seçildi

Niğde’de Deniz Okçu’nun Vefatı Üzüntü Yarattı

Niğde’de Metruk Binada Ölü Bulunan Gencin Kimliği Belli Oldu

Birlikte Yaşa Birlikte Geliş Projesi Gençleri Mersin’de Buluşturdu

Uzkurt’tan Manas Üniversitesi’ne İş Birliğini Güçlendiren Ziyaret

Yükleniyor

  • Cumartesi 10.9 ° / 1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 9.7 ° / 1.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 10.2 ° / -0.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Trendyol Süper Lig LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 15 11 1 3 21 36
2.FENERBAHÇE A.Ş. 14 9 0 5 18 32
3.TRABZONSPOR A.Ş. 14 9 1 4 13 31
4.GÖZTEPE A.Ş. 14 7 2 5 10 26
5.SAMSUNSPOR A.Ş. 15 6 2 7 6 25
6.BEŞİKTAŞ A.Ş. 14 7 4 3 7 24
7.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 14 6 4 4 -1 22
8.KOCAELİSPOR 14 5 6 3 -3 18
9.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 14 4 6 4 3 16
10.CORENDON ALANYASPOR 14 3 4 7 -1 16
11.TÜMOSAN KONYASPOR 14 4 7 3 -4 15
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 14 3 6 5 -6 14
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 14 4 8 2 -11 14
14.KASIMPAŞA A.Ş. 14 3 7 4 -7 13
15.İKAS EYÜPSPOR 14 3 8 3 -8 12
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 14 2 6 6 -17 12
17.GENÇLERBİRLİĞİ 14 3 9 2 -7 11
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 14 2 10 2 -13 8