Bu işçilerden Canan Yıldız'ın yaşadığını iddia ettiği olaylar ise adeta bir gerilim filmi gibi.
SENDİKAYA ÜYELİK “KOD 50” İLE CEZALANDIRILDI
Maraş merkezli Hascevher Grubuna ait, Bor’un en büyük sanayi tesisi olan Hascevher Tekstil’de sendikaya üye olan beş işçi, kısa süre içinde işten çıkarıldı. Bir tekstil sendikasına üye olan, İsa Çetintaş, Mehmet Erdoğan ve Canan Yıldız’ın iş akitleri tazminatsız feshedildi. Bir gün sonra iki işçi daha aynı kaderi paylaştı.
İşveren, fesih gerekçesi olarak İş Kanunu’nun 50 numaralı kodunu (işçinin iş güvenliğini tehlikeye atması ya da iş yerine zarar vermesi) gösterdi. Ancak işçiler bu iddiaları kesin bir dille yalanladı.
İŞÇİDEN, ODAYA KAPATTILAR, TELEFONUMA EL KOYDULAR İDDASI
En çarpıcı iddia ise işten çıkarılan Canan Yıldız’dan geldi. Savcılığa suç duyurusunda bulunan Yıldız, fabrika müdürü olduğu belirtilen bir kişi ve iki çalışan tarafından bir odaya kapatıldığını anlattı. Burada kendisinden, sendikaya üye diğer işçilerin isimlerini vermesi istendi.
Yıldız’ın iddiasına göre, reddetmesi üzerine güvenlik görevlisi çağrılarak cep telefonuna el konuldu. O sırada dışarıda WhatsApp ve mesajlaşmaları kontrol edildi.
Yıldız, yaşadıklarını şöyle özetledi: “15 dakika boyunca bana nasihat verdiler. Ama esas amaçları sendika üyeliğini bastırmaktı. Telefonuma el konulması hem özel hayatıma müdahale, hem de ciddi bir hak ihlalidir.”
“NİTELİKLİ YAĞMA, HÜRRİYETİ TAHDİT VE GİZLİLİK İHLALİ”
Canan Yıldız, savcılığa verdiği dilekçede, yaşadıklarının sadece işten atılma değil, aynı zamanda çeşitli suçlara da karşılık geldiğini vurguladı. Suç duyurusunda şu iddialar yer aldı: Zorla bir odaya kapatılarak hürriyetten yoksun bırakılma, Cep telefonunun zorla alınmasıyla nitelikli yağma, Kişisel yazışmaların izinsiz incelenmesiyle özel hayatın gizliliğini ihlal,
Haberleşme özgürlüğünün engellenmesi.
BOR’UN EN BÜYÜK FABRİKASINDA AĞIR ÇALIŞMA KOŞULLARI
2020 yılında Niğde’ye yatırım yapan Hascevher Grubu’nun Bor’daki pamuk ipliği üretim tesisi, ilçenin en büyük sanayi kuruluşu. Yaklaşık 320 kişinin çalıştığı fabrikada işçiler, üç kişinin yapması gereken işi tek başlarına üstlendiklerini iddia ediyorlar. Ücretlerin ise 30 bin lira civarında sabitlendiği ve bunun dışında herhangi bir ek ödemenin yapılmadığı ise işçilerin diğer iddiaları arasında.
İŞÇİLER ADALET İSTİYOR
Sendikal faaliyet nedeniyle işten çıkarıldıklarını savunan işçiler, hukuki mücadelelerini sürdürüyor. Canan Yıldız’ın suç duyurusu süreci devam ederken, diğer işçiler de yaşananlara tepki göstererek dayanışma çağrısında bulundu.
DAHA ÖNCEDE ÇALIŞMAYI DURDURMUŞLARDI
Niğde'nin Bor Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Hascevher Tekstil Fabrikası'nda işçiler, maaşlarına yapılan zammı yetersiz bularak geçtiğimiz mart ayında çalışmayı durdurmuşlardı.