Adem, kadın çiftçilerin ülkemizin gıda güvenliği ve tarımsal üretiminde kritik bir rol oynadığını belirtti.
Açıklamasında, kadın çiftçilerin tarlada, bahçede, serada ve ağılda sabahın ilk ışığından gece yarısına kadar çalıştığını ancak emeğinin çoğu zaman görünmediğini vurgulayan Adem, şu ifadelere yer verdi: “Kadın çiftçilerimiz tarımda yeterince temsil edilmemekte, sosyal güvenlikten yoksun bırakılmakta, miras, mülkiyet ve arazi kullanımı gibi temel haklardan eşit şekilde yararlanamamakta ve tarımsal desteklemelerden hak ettikleri payı alamamaktadır. Kırsalda sosyal dışlanmayla karşı karşıya kalıyorlar. Bu durum, yalnızca kadınlarımızın değil, ülkemizin tarımsal kalkınmasının da önünde ciddi bir engel teşkil ediyor.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı, kadın çiftçilerin güçlenmesinin kırsal kalkınmayı, kadın emeğinin görünür olmasının tarımın sürdürülebilirliğini artıracağını ifade ederek, “Kadın desteklenirse üretim büyür, ülke büyür” dedi.
Adem, iktidarları döneminde hayata geçirilmesi planlanan önlemleri de sıraladı: Kadın çiftçilere özel destekleme programları uygulanacak, Kırsalda kadın kooperatifçiliği teşvik edilecek, Kadınların tarım arazilerine ve üretim araçlarına erişimi kolaylaştırılacak, Kadın emeği kayıt altına alınacak ve sosyal güvence kapsamı genişletilecek, Tarım politikalarında toplumsal cinsiyet eşitliği temel bir ilke haline getirilecek.
Açıklamasını, kadın çiftçilerin yalnızca hatırlanmakla kalmaması gerektiğini vurgulayarak sürdüren Adem, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüm kadın çiftçilerimizin Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü kutluyor, emekleri ve dirayetleri için teşekkür ediyorum. Unutulmamalıdır ki, kadının olmadığı yerde tarım eksik, üretim eksik, kalkınma eksiktir.”